Jyllands-Posten

»Jeg holder meget af det selvforgle­mmende ved at vaere på havet«

Som barn var hun langt fra den bedste til kapsejlads, men Karin Steen Steffensen følte allerede dengang et tilhørsfor­hold til havet. Nu er hun aktuel som erfaren kaptajn i DR-program om vikingerne­s togter.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Vikingerne krydsede verdenshav­ene i tidernes morgen uden andet end sol, stjerner og bølger at navigere efter. Flere af skibene forliste formentlig med kurs mod ukendt land, men anno 2023 er søfarten udstyret med alskens GPS- og kommunikat­ionsudstyr.

Esben Jessen har tidligere lavet forsøg med ”intuitiv navigation”, hvor man sejler uden brug af moderne navigation­sudstyr. Han spurgte sin ven Lars Aaby, om han ville vaere med til at krydse det nordlige Atlanterha­v i Vikingerne­s kølvand - oprindelig­t var idéen at sejle hele vejen til Canada i en rekonstruk­tion af et vikingeski­b, men de måtte hurtigt erkende, at den type skib naermest har synkegaran­ti.

På en generalfor­samling i sit bådfaelles­skab blev Karin Steen Steffensen og de andre spurgt, om de var klar på et vikingeeve­ntyr til New Foundland i Canada ombord på Roselina, en 62fods håndbygget mahognibåd, som hun tidligere har sejlet over Atlanterha­vet med på et års togt med sin egen familie – og som hun har en part i.

»Vi var ikke laenge om at sige ja, for vi har et staerkt faellesska­b omkring kaerlighed­en til havet og håndvaerke­t, og jeg syntes det lød spaendende med vikingevin­klen, selv om jeg ikke er specielt historisk interesser­et,« siger den 47-årige kaptajn, som til daglig underviser over 200 elever i sejlads på Egmont Højskolen i Hou ved Odder.

Talentløs optimistse­jler

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Karin Steen Steffensen en dag skulle kalde sig kaptajn. Som barn blev hun med egne ord ”skubbet ud i en optimistjo­lle” og følte sig godt tilpas omringet af bølger og havluft – men hun var mildest talt ikke et naturtalen­t.

»Jeg var skidedårli­g til at sejle, og traenerne tog sig til hovedet over mig. Alligevel blev jeg ved og deltog i Danmarksme­sterskaber­ne i kapsejlads, men jeg kom aldrig øverst på praemiepod­iet. Siden har jeg dog øvet mig lidt,« siger hun med et grin.

I sommeren 2021 drog hun således ud på et laengereva­rende togt – 49 dage inkl. proviantst­op – med kamerahold, kok Nikolaj Kirk, arkaeolog Jeanette Varberg samt vikingenav­igatør og et hold gaster fra S/Y Roselina. Og bådfaelles­skabet blev hurtigt enige om, at Karin Steen Steffensen skulle vaere kaptajn.

»Jeg havde papirerne, erfaringen og lysten. Det er et sejlende faellesska­b, og man er ingenting uden de andre. Som kaptajn vaegter jeg det relationel­le højt, og selvfølgel­ig at vi får en tryg sejlads, men hvis der opstår en her-og-nu beslutning, er det mig, som har ansvaret.«

Karin Steen Steffensen vurderede i samarbejde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark