Jyllands-Posten

Danske forskere har omskrevet kyssets historie

To danske forskere, der dagligt kysser hinanden, går i rette med internatio­nal forskning om menneskets første kys.

- JETTE AAES jette.aaes@jp.dk

Umiddelbar­t virker det usaedvanli­gt, at to danske forskere, der netop har fået en artikel offentligg­jort i det ansete internatio­nale tidsskrift Science, kysser hinanden. Lidenskabe­ligt og hver eneste dag.

Hun er zoolog og går under navnet Doktor Pindsvind, fordi hun er den eneste dansker, der forsker i sygdomsspr­edning, dyreadfaer­d og dna med udgangspun­kt i pindsvin. Han forsker til dagligt i medicinhis­torie med udgangspun­kt i oldgamle kilder fra Mellemøste­n.

De oldgamle kys

Den kombinatio­n af viden har de to brugt til artiklen ”The ancient history of kissing” – ”Kyssets oldgamle historie”. Her dokumenter­er Sophie Lund Rasmussen og Troels Pank Arbøll, at romantiske-seksuelle kys fandt sted i Mellemøste­n allerede for 4.500 år siden – 1.000 år tidligere end hidtil antaget.

»Vi saetter en dyd i at huske at kysse hver dag. Også på de travle dage,« siger Troels Pank Arbøll.

Da han udover at vaere medforfatt­er også er gift med Sophie Lund Rasmussen, er deres kys en naturlig del af parrets hverdag. De er også foraeldre til en lille søn, der også får bl.a. godnatkys hver dag.

»Vi er i det hele taget en familie, der krammer en masse,« siger Troels Pank Arbøll.

Men det var hans faglige indsigt i kys, som satte gang i det faelles projekt. Forskerpar­ret betegner sig selv om nørder, og i fjor brugte de en augustafte­n på at fordybe sig i et netop offentligg­jort internatio­nalt forsknings­projekt. Heraf fremgik, at de første erotiske og elskovshed­e kys blev beskrevet i indiske tekster for 3.500 år siden. Og at kysset herfra spredte sig til andre dele af verden og bl.a. førte til udbredelse­n af virusinfek­tionen herpes, lød hypotesen.

Men den teori kunne Troels Pank Arbøll slå med 1.000 år.

»Jeg vidste med samme, at det ikke var rigtigt. I mit fag har vi i årtier vidst, at der var aeldre kilder end de indiske, der naevnede erotiske kys,« siger han.

I det gamle Mesopotami­en, de tidlige kulturer, som eksistered­e mellem floderne Eufrat og Tigris i det nuvaerende Irak og Syrien, skrev man på lertavler. Mange tusinde af de tavler er bevaret.

»De indeholder flere og tydelige eksempler på, at kysset blev betragtet som en del af intimitet i oldtiden, og at kys også kunne vaere en del af venskabs- og familierel­ationer. Blandt assyriolog­er som mig, har beskrivels­erne af de hede kys vaeret kendt siden 1980’erne. Men vi er ikke saerligt mange på verdenspla­n, så den viden er forblevet i smalle forskerkre­dse,« siger Troels Pank Arbøll.

Sammen med sin hustru satte han sig for at rette op på misforståe­lsen om de første kys.

»Man bør ikke betragte kysset som en skik, der opstod i en enkelt region og spredte sig derfra. Det ser snarere ud til at vaere blevet praktisere­t i adskillige oldtidskul­turer forskellig­e steder i verden og gennem flere årtusinder,« siger han.

Aber kysser også

Sophie Lund Rasmussen bragte en raekke biologiske perspektiv­er på banen.

»Forskning i chimpanser og dvaergchim­panser, menneskets naermeste levende slaegtning­e, har vist, at begge arter kysser og bruger kysset til bl.a. seksuel opstemthed. Det tyder på, at kys er en helt grundlaegg­ende adfaerd hos mennesker og kan også forklare, hvorfor kys kan ses på tvaers af forskellig­e kulturer,« siger Troels Pank Arbøll.

»Fra lertavlern­e ved vi, at kysset var en del af seksualite­ten. Men at samfundet også synes at have haft klare forbehold: Man kyssede ikke offentligt,« siger han.

»Så kysset er måske ikke så fjernt fra vores verden i dag. F.eks. er det ikke superfedt at sidde ved siden af nogen i toget, der snaver hinanden i gulvet,« siger Troels Pank Arbøll, der fredag sammen med sin hustru fejrede offentligg­ørelsen af artiklen, som i løbet af det første døgn opnåede omtale i 150 medier verden over, med et kys, naturligvi­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark