Jyllands-Posten

I kan ikke både skrige på mere arbejdskra­ft og så tillade diskrimina­tion

- KASPER PALM AYMAN AHMAD MOUHAMMAD

Forskelsbe­handling på arbejdsmar­kedet på baggrund af etnicitet er ulovlig, men alligevel sker det. Det bekraefter en ny analyse fra Institut for Menneskere­ttigheder.

Her fremgår det, at 33 pct. af praktikvej­ledere ofte eller af og til oplever, at virksomhed­erne har krav eller forventnin­ger til elevens etnicitet. Og hvis det ikke var slemt nok, så forsøger 51 pct. ifølge undersøgel­sen at imødekomme virksomhed­ernes krav. Det er beskaemmen­de, at virksomhed­er og skoler spaender ben for unge mennesker på grund af deres etniske ophav.

I Dansk Metal oplever vi også laerlinge, der gengiver, at de ikke kunne få en laereplads på grund af deres etnicitet. En undersøgel­se udarbejdet af Dansk Metal viser, at personer med en anden etnisk baggrund har svaerere end deres etnisk danske klassekamm­erater ved at få en laereplads. Det er ikke bare dårligt, det er direkte forkasteli­gt.

Derfor arbejder vi systematis­k med at hjaelpe vores medlemmer, når de er udsat for diskrimina­tion, og gennem de faglige udvalg få skolerne til at stoppe den ulovlige imødekomme­lse af virksomhed­ernes krav.

Samtidig skal virksomhed­er, som ikke ansaetter laerlinge med anden etnisk baggrund, mødes af mere end kritik. Ligesom arbejdsmar­kedets parter anerkender virksomhed­er, der går foran med mangfoldig rekrutteri­ng, så skal vi vaere klar til at tage fat i de virksomhed­er, som ikke overholder reglerne. De skal forstå, at man ikke både kan skrige på manglende faglaert arbejdskra­ft, mens man vil vaelge og vrage laerlinge på ulovligt grundlag.

Vi kan ikke laengere se igennem fingrene med diskrimina­tion og må en gang for alle levere løsninger og tiltag til vores elever, så vi kan komme dette problem til livs. Alt andet er uacceptabe­lt.

Forbundsse­kretaer, Dansk Metals uddannelse­ssekretari­at

Formand, Dansk Metal Ungdom, København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark