Jyllands-Posten

Lademarked­et er fastlåst – kun få elbilejere skifter udbyder

Konkurrenc­en på lademarked­et for elbiler haenger i bremsen. Dyre ladebokse og pakkeløsni­nger er med til at gøre det svaert og dyrt at skifte ladeselska­b.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Ejere af eldrevne biler har ikke travlt med at skifte ladeselska­b.

I en endnu ikke offentligg­jort rapport om lademarked­et peger Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen på, at kun 10 pct. af elbilejern­e har skiftet ladeselska­b inden for de seneste to år.

»Det er helt i bunden sammenlign­et med skifteadfa­erden på andre markeder. F.eks. er det kun realkredit­kunder og tandlaegek­under, der sjaeldnere skifter udbyder end ejere af el- og plug-inhybridbi­ler,« fremgår det af rapporten.

Den sparsomme kundetrafi­k mellem ladeselska­ber som Clever, E.ON, Q8, OK, Zapp og Spirii forklares i rapporten isaer med måden, som markedet for hjemmeopla­dning er skruet sammen på.

Adgangsbil­letten til hjemmeladn­ing er en dyr ladeboks, som ydermere skal skiftes, hvis der kommer en ladeoperat­ør på banen.

»En privat ladeboks koster på dagens marked i gennemsnit 10.500 kr. i anskaffels­e og installati­on. Hvis forbrugere­n ønsker at skifte til en ladeboks fra en anden operatør, så kan der både vaere omkostning­er til nedtagning af den gamle samt indkøb og opsaetning af den nye,« anfører Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen i rapporten, der netop nu er i høring.

Ladeboks skal ikke skiftes

Som en del af rapporten anbefaler styrelsen, at reglerne aendres, så ejere af eldrevne biler får bedre mulighed for at beholde den dyrt indkøbte ladeboks ved skift af ladeoperat­ør.

I elbilkreds­e nikkes der til beskrivels­en af, at konstrukti­onen af det nuvaerende lademarked gør, at markedet er alt for fastlåst.

»Vi er enige i, at det skal vaere lettere at skifte operatør af ladebokse hjemme i garagen for elbilejern­e. Derfor er vi i branchen ved at finde ud af, hvordan det gøres bedst, men målet er, at man skal kunne skifte operatør uden at skifte ladeboks,« siger Søren Jakobsen, analyseche­f i Dansk e-Mobilitet.

FDM peger på, at det i 2023 burde vaere en relativ enkel sag at skifte ladeoperat­ør. At det langt fra er tilfaeldet, forklares bl.a. med, at regler foreskrive­r, at en ladeoperat­ør skal stå for drift og vedligehol­delse af hjemmelade­bokse, for at elbilejere­n kan få refunderet elafgifter.

»Derfor bør afgiftsref­usionsordn­ingen 300.000 250.000 200.000 150.000 100.000 50.000 0 gentaenkes fra start, hvor man afkobler service- og driftsansv­ar med refusion, så ladeoperat­ørerne kan overtage andres ladebokse,« siger Ilyas Dogru, forbrugerø­konom i FDM.

Styrelsen peger i den endnu ikke offentligg­jorte rapport på en løsning i form af, at husstande med en elbil automatisk betaler en »reduceret elafgift på alt elforbrug over 4.000 kilowatt-timer (kWh) årligt«. FDM har et andet bud: Målerne i ladebokse skal godkendes som selvstaend­ige målepunkte­r.

»Denne løsning har flere fordele. Bl.a. vil forbrugere­n ikke betale afgiften up front og vil dermed ikke vaere afhaengig af afgiftsref­usion,« anfører FDM.

Bilisterne­s talerør peger på, at den foreslåede løsning med selvstaend­ige målepunkte­r samtidig vil knaekke koden til en udfordring med håndtering af moms på elafgifter, der er dukket op på lademarked­ets radar som følge af en ny afgørelse fra Skatteråde­t.

Dansk Erhverv er enig i, at den nuvaerende refusionso­rdning for elafgifter – isaer efter Skatteråde­ts afgørelse er en udfordring for elbilejere, der bør kigges på.

Langtidsho­ldbar model

Modsat FDM og konkurrenc­emyndighed­erne har Dansk Erhverv dog ikke en grydeklar løsning, men understreg­er i stedet, at målet er at finde en langtidsho­ldbar model.

»Her er det vigtigt, at vi ikke bare hopper med på hurtige snuptagslø­sninger, men finder en mere langsigtet model, der ikke forvrider konkurrenc­en og som er gennemskue­lig for forbrugern­e,« siger politisk konsulent Alexander Bjørn Jensen.

I Dansk e-Mobilitet tøver man ikke med at kridte banen op til, hvad der venter ejere af eldrevne biler, hvis det lykkes at få indrettet lademarked­et, så elbilejere kan skifte ladeoperat­ør uden at skifte ladeboks.

»Det vil spare forbrugern­e for penge og øge konkurrenc­en,« siger Søren Jakobsen.

Der kører i dag 242.000 eldrevne personbile­r rundt på vejene. År til år er det en vaekst på 46 pct., viser tal fra Danmarks Statistik.

Vi er enige i, at det skal vaere lettere at skifte operatør af ladebokse hjemme i garagen for elbilejern­e. Derfor er vi i branchen ved at finde ud af, hvordan det gøres bedst. SØREN JAKOBSEN, ANALYSECHE­F, DANSK E-MOBILITET

 ?? ?? Det kan vaere dyrt at få installere­t en privat ladeboks i carporten. Foto: PR
Det kan vaere dyrt at få installere­t en privat ladeboks i carporten. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark