Jyllands-Posten

Behandl boliglånet praecist som din opsparing

Langt de fleste boligejere bør behandle deres boliglån som en investerin­g. Nogle kan bruge det som en investerin­g i en god nattesøvn.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Et tankeekspe­riment. Du har 2 mio. kr. stående på bankbogen og bliver spurgt, om du vil investere dem for at få så meget ud af opsparinge­n som muligt? Ja selvfølgel­ig, siger du.

Du har et realkredit­lån på 2 mio. kr. og bliver spurgt, om du vil pleje det og få så meget ud af det som muligt? Måske eller nej, vil du svare – for du ved, hvad du har!

Jeg fik engang dette råd fra en, der havde laest tykkere økonomibøg­er end jeg og befandt sig hjemmevant i excelarken­es forunderli­ge formeluniv­ers:

»Behandl dit boliglån som en investerin­g. Det er en del af det aktiv, som du har i boligen!«

Det har jeg gjort, og jeg er ikke alene. Sidste år blev der omlagt boliglån for ca. 240 mia. kr. Det var i alle tilfaelde boligejere, der konvertere­de lodret eller skråt. De benyttede sig af kursfalden­e til at indfri lån med en rente fra 0,5 til 2,5 pct.-lån til underkurs og erstatte dem med nye fastrentel­ån med en højere rente eller rentetilpa­sningslån.

Praecis det med en højere ydelse giver banker og realkredit­institutte­r rådgivning­skvaler. Dybest set skal de jo anbefale en kunde at disponere, så hans eller hendes månedlige omkostning­er bliver større.

Derfor understreg­er de også, at den type konverteri­nger er spekulativ­e. Den helt store gevinst opstår kun, hvis renterne falder igen, og der kan konvertere­s én gang til.

Hvis man indfrier sit 2 mio. kroners lån til kurs 70, slår man 600.000 kr. af gaelden og skylder nu kun 1,4 mio. kr. Det betaler man en højere månedlig ydelse for. Det lyder vel egentlig som en o.k. forretning – af to grunde:

Man bliver bedre rustet ■ til prisfald.

Belåningsg­raden falder – ■ og i mange tilfaelde så meget, at de samlede bidragsbet­alinger falder.

Og så er der den fraekke løsning, som jeg ved, mange har benyttet. Man skaerer ikke alle 600.000 kr. af, men beholder de 300.000 kr. til forbrug.

Dermed reducerer man sin restgaeld til 1,7 mio. kr., men får altså 300.000 kr. i hånden.

Vi taler om penge, der saettes ind på kontoen – ikke som resultat af hårdt arbejde, men af udsving på finansmark­ederne. Det er et afkast på 15 pct.

Man er stadig bedre rustet til prisfald, og der kan stadig vaere bidragsrab­at i udsigt.

Skal man konvertere, fordi man kan? Nej, selvfølgel­ig skal man ikke det. Det er heller ikke alle, der har nerver til at kaste deres sparepenge ud på de frådende finansmark­eder. Det så man under den lange periode med negative renter, hvor et flertal af danskerne med penge på kontoen acceptered­e at betale negative renter for at have deres penge stående. Dumt, ville nogen sige. Måske, men uanset om det handler om investerin­ger eller boliglån, skal man altid gøre det, man sover bedst med.

At lade vaere med at gøre noget kan vaere fornuftigt for nogen. Det gør sig isaer gaeldende på aktiemarke­det, hvor historien viser, at man skal holde haenderne fra tastaturet og vente, når aktiestorm­en raser. Det retter sig igen. Det gør det altid.

For aeldre boligejere, der har valgt 30 års afdragsfri­hed og fast rente, er det oplagt ikke at gøre noget. Hvorfor frivilligt påføre sig selv en højere husleje, når man nu har disponeret med en lav i op til 30 år?

Her giver det mening ikke at gøre noget.

Alle andre bør gøre sig tanker om at pleje gaelden. Der er virkelig mange penge at spare. For den enkelte kan der vaere tale om flere hundrede tusinde kroner.

Der er inspiratio­n at hente fra virksomhed­erne. Alle virksomhed­er fokuserer både på det daglige regnskab – resultatop­gørelsen – og formueforh­oldene – balancen.

Enhver virksomhed­sejer ville overveje, hvilken pris han eller hun ville vaere klar til at betale for at banke gaelden laengere ned, vel vidende at intet er gratis.

Vi kan sjaeldent få både lavere gaeld og boligydels­e på samme tid. Vi er i haenderne på mekanismer­ne på de finansiell­e markeder. Sådan er det.

Et boliglån kan vaere en investerin­g i fremtiden. Eksempelvi­s kan man ved at bruge afdragsfri­hed eller »aktivere sin frivaerdi«, som min bankrådgiv­er engang udtrykte det, indbetale mere på sin pension.

Man spreder sin risiko, og det er vigtigt. Overskudde­t eller frivaerdie­n kan bruges i pensionsop­sparingen. Dermed får man fradrag for indbetalin­gerne. Godt nok skal man betale skat ved udbetaling­en, yngre generation­er og valg af uddannelse­r.

Det er oplagt, at originale menneskeli­ge egenskaber fortsat vil have stor vaerdi i fremtiden. AI kan ikke erstatte det, der handler om menneske til menneske. Teknologie­rne vil producere varer og styre processer mere effektivt end mennesker, men mennesket er unikt, når det gaelder social interaktio­n, intuition, empati, originalit­et, kritisk taenkning, dømmekraft og helhedsori­enteret planlaegni­ng og beslutning­stagning.

Kagen bliver simpelthen større med AI. Det er den måde, teknologis­k udvikling har fungeret på økonomisk set siden udviklinge­n af stenredska­ber, anvendelse men denne skat vil i langt de fleste tilfaelde vaere lavere end fradraget.

Der er dog et men, og det skal vi tilbage til finanskris­en for at aktivere. Umiddelbar­t før krisen var det helt almindelig­t at belåne sin alt for højt vurderede bolig med afdragsfri­hed. Overskudde­t blev kanalisere­t direkte over i pensionern­e. Det blev kaldt ”skattefilt­eret”.

Da både bolig- og aktieprise­rne faldt voldsomt i årene efter finanskris­en, blev et hav af boligejere teknisk insolvente og tvunget til at skrue ned for forbrugsha­nen i pensionsal­deren.

Dette er endnu et bevis for, at man ikke skal satse alt.

Der er stor vaerdi i at bruge samme mekanismer på sit boliglån som på sine sparepenge og pensionsde­pot. Et boliglån er en investerin­g.

Historien viser, at mange danskere ikke vil investere deres sparepenge, for de kan ikke leve med tab. Mange boligejere vil heller ikke røre ved deres boliglån, for de ved, hvad de har. Og det er de tilfredse med.

De lytter til deres mavefornem­melse, og rumler den mod sikkerhed, skal man søge den – ubetinget!

Ikke at foretage sig noget kan også vaere en god investerin­g – nemlig en investerin­g i nattesøvne­n. af ild, opfindelse­n af hjulet, dampmaskin­en, forbraendi­ngsmotoren, saebe og penicillin.

Maskinerne har på mange områder erstattet den menneskeli­ge muskelkraf­t. Nu kommer AI og komplement­erer og på visse områder erstatter den menneskeli­ge hjernekraf­t. Det kan virke skraemmend­e, men den samlede velstand vil stige.

Hvordan vi kommer til at skaere kagen er et helt andet og vigtigt tema for fremtiden. Et godt bud er, at de nye teknologie­r også denne gang vil skabe højere indtjening i erhvervsli­vet og et bredere løft i velstanden for de fleste. I hvert fald økonomisk set.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark