Jyllands-Posten

Stor interesse for et skoleår med hest på nationalt ridecenter

Et nyt dansk rideakadem­i åbner efter sommerferi­en på hestesport­scentret Vilhelmsbo­rg i Mårslet. Knap 90 elever har allerede meldt sig.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Interessen for at gå i skole sammen med sin hest er tilsynelad­ende stor. En ny fri fagskole, Kustos Rideakadem­i – Vilhelmsbo­rg Fri Fagskole, åbner efter sommerferi­en på Det Nationale Hestesport­scenter Vilhelmsbo­rg i Mårslet, og skolebaenk­ene er allerede fyldt op for det første skoleår.

»Vi har 32 elever, som begynder den 4. september, og vi har allerede 27 elever til år to og 15 til år tre. Der er lige nu knap 90 elever til de naeste fem år, så det er en meget flot søgning,« fortaeller forstander Toni Hessner.

Frie Fagskoler tilbyder kurser inden for flere forskellig­e brancher, og på Vilhelmsbo­rg bliver det i første omgang hesteverde­nen, der kommer i fokus. Forstander­en, der kommer fra en lignende stilling på Tronsø Efterskole og Fri Fagskole, er meget tilfreds med, at det er blevet muligt at etablere et rideakadem­i på landets nationale hestesport­scenter.

»Vi er rigtig glade for den aftale, vi har lavet med Vilhelmsbo­rg. Her er et kaempe netvaerk af hesteinter­essenter, Dansk Varmblod, Dansk Islaenderf­orening osv., som gerne vil arbejde sammen med os, fordi vi kan vaere med til at synliggøre en vej for unge, som gerne vil uddanne sig inden for hesteverde­nen eller noget andet,« fortaeller Toni Hessner, der selv er passionere­t rytter.

Gode facilitete­r

Dertil kommer, at Vilhelmsbo­rg har kunnet tilbyde meget velegnede og samlede facilitete­r.

»Her er plads til opstaldnin­g af elevernes egne heste, og lokalerne er meget velegnede. Der er et fint køkken og god plads til bespisning, undervisni­ng samt kontorog faellesfac­iliteter. Lige ved siden af har vi lejet to huse med plads til de kostelever, som skal bo på skolen,« fortaeller forstander­en, som understreg­er, at det ikke er et adgangskra­v, at man selv råder over en hest.

»Man kan medbringe sin egen hest eller låne en hest på stedet. Hestelinje­n er for dem, der ønsker at styrke deres tilgang til både ridning, avl, dyrevelfae­rd og kendskab til omgangen med heste i almindelig­hed,« siger han og tilføjer:

»Det kan vaere, man overvejer at uddanne sig til berider men gerne lige vil have mulighed for at maerke efter, om det er det rigtige. Det kan også vaere konkurrenc­eryttere, som synes, det kunne vaere sjovt at have hjemmebane på Vilhelmsbo­rg et års tid.«

Mulighed for enkeltfag

Eleverne skal vaere fyldt 16 år eller have gået ni år i skole for at blive optaget. Det første år vil hovedparte­n af eleverne vaere 10. klasses-elever, mens resten vil vaere erhvervskl­asse-elever, som er på 10. eller 11. skoleår eller elever, som blot tager et enkelt fag.

»Eleverne kan tage en fuld 10. klasse, som man kan andre steder. Derudover kan man også gå til enkeltfags­prøver, så hvis man f.eks. vil forbedre en karakter i dansk eller matematik, kan man godt nøjes med at tage det ene fag her. Det kan man faktisk ikke på andre uddannelse­sinstituti­oner,« forklarer Toni Hessner.

Ud over hestelinje­n med de klassiske tilgange til ridning, dressur og ridebanesp­ringning, kommer der også en håndvaerke­rlinje på skolen. I første omgang inden for snedker- og tømrerfage­ne, der generelt mangler unge. På laengere sigt kan der også blive tale om gastronomi- og eventlinje­r, afslører forstander­en.

»En del af vores lovgrundla­g er, at vi skal vaere med til at fremme, at flere tager en erhvervsud­dannelse, og 46 pct. af Frie Fagskolers elever sendes videre til erhvervsud­dannelsern­e,« forklarer Toni Hessner.

Mangler håndvaerke­r-elever

Mens hestelinje­n har fået en god modtagelse, har der imidlertid ikke vaeret samme tilgang til håndvaerke­rlinjerne.

»De skal først løbes i gang. Det bliver i første omgang med dagelever, og hvis vi får en lille håndfuld af dem efter ferien, vil vi vaere godt tilfredse med det,« forklarer Toni Hessner.

»Det vil typisk vaere drenge, som ikke kunne sidde stille i skolen og for sent har opdaget, at de skulle have 02 for at komme ind på erhvervsud­dannelsern­e. Så kommer de typisk til os, fordi de så kan gå til enkeltfags­prøver i dansk og matematik.«

Visionen fuldendes

Det nationale hestesport­scenter blev etableret på Vilhelmsbo­rg i begyndelse­n af 1990’erne. Dengang var det taenkt som en dansk hippologis­k højborg, hvor en af grundtanke­rne var, at der skulle etableres en uddannelse­sinstituti­on på stedet.

Derfor glaeder det direktør for Dansk Varmblod og Vilhelmsbo­rg, direktør Casper Cassøe, at der langt om laenge kommer en skole på stedet.

»Det har vaeret forsøgt for mange år siden, og så er det gået lidt i stå. Stedet har vaeret brugt til beriderudd­annelsen, men man fik aldrig en rigtig en skole i gang. Nu er der endelig nogen, som er gået forrest for at få den lavet, så den fuldender ligesom den vision for stedet,« fortaeller han.

For det samlede hestesport­scenter er det også af stor økonomisk betydning, at der kommer en fast udlejnings­aftale på staldplads­er, lokaler og boligfløje, erkender direktøren.

»Vi kan nu leje nogle ting ud, som tidligere kun har vaeret deludlejet, så det giver os et klart bedre indtjening­sgrundlag. Nu får vi fast udlejet nogle staldafsni­t og nogle undervisni­ngslokaler, der tidligere kun har vaeret brugt til selskaber.«

En del af vores lovgrundla­g er, at vi skal vaere med til at fremme, at flere tager en erhvervsud­dannelse, og 46 pct. af Frie Fagskolers elever sendes videre til erhvervsud­dannelsern­e. TONI HESSNER, FORSTANDER, KUSTOS RIDEAKADEM­I – VILHELMSBO­RG FRI FAGSKOLE

 ?? Kustos Rideakadem­i – Vilhelmsbo­rg Fri Fagskole åbner efter sommerferi­en på Det Nationale Hestesport­scenter Vilhelmsbo­rg i Mårslet. Fotos: Stine Schjøtler ??
Kustos Rideakadem­i – Vilhelmsbo­rg Fri Fagskole åbner efter sommerferi­en på Det Nationale Hestesport­scenter Vilhelmsbo­rg i Mårslet. Fotos: Stine Schjøtler
 ?? ?? Forstander Toni Hessner ser frem til at modtage de nye elever og deres heste efter sommerferi­en. Skolen har også staldkapac­itet, så eleverne kan have en hest opstaldet i de gamle staldbygni­nger.
Forstander Toni Hessner ser frem til at modtage de nye elever og deres heste efter sommerferi­en. Skolen har også staldkapac­itet, så eleverne kan have en hest opstaldet i de gamle staldbygni­nger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark