Jyllands-Posten

Nye tal afslører, hvordan boligskatt­en vil ramme danskerne

Et af partierne bag den nye boligskat langer ud efter ministeren, efter at nye tal viser reformens konsekvens­er. Tallene viser bl.a., at boligskat bliver mest til gavn for de rigeste.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk Kilde: Skattemini­steriet

Bare en uge før Danmarks nye boligskatt­ereform efter planen skal stemmes igennem Folketinge­t, viser nye tal fra Skattemini­steriet, hvilke konsekvens­er reformen vil få for både boligejere, lejere og andelshave­re. Tallene tegner et entydigt billede, der udløser kritik fra både aftalepart­ier og opposition.

Boligbeska­tningen bliver omlagt fundamenta­lt fra den 1. januar 2024, men endnu har landets 1,6 mio. boligejere ikke modtaget den ejendomsvu­rdering, de fremover skal beskattes efter. Vurderinge­rne ventes først til september, og for udlejnings- og andelsboli­ger har det endnu laengere udsigter.

I weekenden erkendte skattemini­ster Jeppe Bruus (S) desuden i et interview med Jyllands-Posten, at den nye boligskat bliver uigennemsk­uelig for nogle boligejere trods et klart tvaerpolit­isk løfte fra 2017 om at sikre et gennemskue­ligt og praecist system.

Partierne bag aftalen fremhaever, at trods uvisheden så vil ingen nuvaerende boligejere komme til at betale mere ved overgangen til det nye system, fordi de vil få en ”skatteraba­t”. Og for fire af fem boligejere vil reformen resultere i en skattelett­else.

Men da de konkrete ejendomsvu­rderinger endnu ikke er tilgaengel­ige, er skatterefo­rmens konsekvens­er fortsat uvisse for hver enkelt dansker – uanset om man bor under eget tag, til leje eller i en andelsboli­g.

Nu har Skattemini­steriet så regnet ud, hvordan reformen kommer til at påvirke alle landets borgere, uanset deres boligform. Tallene viser tydeligt, hvem der skal glaede sig mest.

Billedet vender om 37 år

Regnestykk­et viser reformens konsekvens­er for samtlige indkomstgr­upper. Og resultatet er entydigt:

De højeste indkomster er på vej til at høste de største gevinster på den nye boligbeska­tning.

Befolkning­en er blevet inddelt i 10 såkaldte deciler efter størrelsen på deres disponible indkomst (indkomst efter skat).

I 1. decil, hvor den disponible indkomst ligger omkring 95.000 kr. om året, vil den nye boligskat haeve indkomsten med 0,5 pct.

I 2. decil får reformen indtaegten til at stige lidt mere: med 0,6 pct.

I 3. decil vokser beløbet med 0,7 pct.

Og sådan fortsaette­r det op gennem indkomstgr­upperne. Fra det 7. til 10. decil, hvor den gennemsnit­lige indkomst krydser 780.000 kr. efter skat, kan man glaede sig over en forbedring på 1,0 pct. takket vaere den nye boligskat.

Forklaring­en er bl.a., at mange ejerbolige­r vil opleve skattelett­elser, og de danskere, der har en ejerbolig, er typisk blandt de bedst lønnede.

»Det viser helt klart, at reformen er designet socialt skaevt. Reformen er meget fokuseret på, at selv de, der bor i en dyr ejerbolig, ikke skal have en skattestig­ning,« siger Sigurd Agersnap, skatteordf­ører for SF, der står uden for aftalen om den nye boligskat.

SF’s modstand skyldes bl.a. den såkaldte skatteraba­t, som går til de boligejere, der på grund af nye vurderinge­r egentlig ville stå til en højere skatteregn­ing fra 2024. Men rabatten betyder, at det først bliver den naeste ejer af huset, der skal betale den fulde, nu højere beskatning.

Det greb er med til at gøre reformen mere venlig over for ejere end over for andelshave­re og lejere i både private udlejnings­boliger og almene boliger.

»Man havde ikke behøvet at lave de store skatteraba­tter til de største og dyreste ejendomme, der i forvejen har fået de suveraent største gevinster på boligmarke­det de seneste 10

RELATIV FORØGELSE AF DISPONIBLE INDKOMSTER I 2030:

1. decil 2. decil

(95.473 kr.) (166.971 kr.) (196.935 kr.) (227.383 kr.) (259.036 kr.) (291.453 kr.) (327.257 kr.) (371.556 kr.) (437.776 kr.)

10. decil

(779.827 kr.) år,« siger Sigurd Agersnap.

Mandag skrev Politiken desuden, at skatterefo­rmen ventes at føre til højere husleje for 7 af 10 borgere, der bor til leje eller i andelsboli­g, mens 4 af 10 lejere i almene boliger vil opleve en stigning i husleje.

»Langt ind i Socialdemo­kratiet må man da overveje effekterne for de blandede byer af den her reform. Man

Den nye boligbeska­tning vil i 2030 samlet set øge danskernes disponible indkomst med 0,9 pct. i forhold til i dag. Gevinsten fordeler sig således på forskellig­e boligtyper:

Almen bolig: 0,4 pct. Andelsboli­g: 0,3 pct. Ejerbolig 1,2 pct. Øvrige, herunder lejebolig: 0,4 pct.

0,5 0,6 0,7

vil få store gevinster til dem, der er rigest og har egen bolig, mens en del af dem, der bor til leje, skal betale mere. Det går direkte imod de ambitioner, vi har haft sammen i den tidligere regeringsp­eriode om at skabe mere blandede byer,« siger Sigurd Agersnap.

Agersnap havde egentlig bedt om at få beregninge­n for 2030, men Skattemini­steriet har af egen drift valgt at regne helt frem til 2060. Om 37 år vil 1. decil få løftet sin indkomst med 2,5 pct. på grund af reformen. Det vil vaere mere end de 1,7 pct., som 10. decil til den tid vil opleve i fremgang.

Udviklinge­n skyldes bl.a., at skatteraba­tten udfases, at ejendomsva­erdiskatte­n fremover vil stige i takt med boligernes vaerdi, hvilket vil belaste ejernes disponible indkomst, samt at der vil vaere en bremse over fremtidige stigninger i grundskyld for udlejnings­ejendomme.

Skepsissen vokser

Regeringsp­artierne, De Radikale, Liberal Alliance, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti står bag reformen, og skatteordf­ører Nick Zimmermann (DF) ser kritisk på, at »det kommer til at ramme så skaevt« i de førstkomme­nde årtier.

»Det er problemati­sk. Og jeg bryder mig efterhånde­n ikke om saerlig meget ved den nye ejendomsbe­skatning. Min skepsis bliver større og større, hver gang der dukker noget nyt op, og det er enormt problemati­sk, at der er tavshed fra ministeren, når det sker. Der bliver ikke indkaldt til møder i forligskre­dsen, så mange af de frustratio­ner, vi har over udrulninge­n, fører ikke til noget,« siger Zimmermann.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra skattemini­ster Jeppe Bruus (S) eller Socialdemo­kratiets ordfører.

 ?? ?? Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark