Jyllands-Posten

Embedsmaen­d var kommet med en advarsel mod »en supergod idé«

Socialdemo­kratiet barslede med at forbyde religiøse symboler i skolerne, laenge inden en kommission fik samme idé. Det får nu beskyldnin­ger om misbrug af embedsvaer­ket til at fyge mod partiet.

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad (S) behøvede ikke megen taenketid for at tilkendegi­ve sin holdning.

Det var »en supergod idé«, da Kommission­en for den glemte kvindekamp i august 2022 erobrede sensommere­ns sendeflade­r med et kontrovers­ielt forslag om at forbyde piger at baere hovedtørkl­aede i skolen.

Mens eksperter og skoleleder­e råbte nej tak og frygtede, at muslimske elever ville blive presset ud af skolerne, var den forrige S-regering anderledes positivt stemt. Her var det tilsynelad­ende kun jura og paragraffe­r, der stod i vejen for et forbud.

»Det er et modigt forslag, men vi skal også have styr på det rent juridiske i forhold til eksempelvi­s grundloven. Men kommission­en peger på et problem, så nu skal vi se på fremadrett­et, om man kan gøre det til virkelighe­d,« sagde Kaare Dybvad til Berlingske.

Han ville derfor »have Justitsmin­isteriet til at kigge på, hvad de juridiske rammer er«.

Nu kan Jyllands-Posten afsløre et noget andet og opsigtsvae­kkende forløb forud for debatten, der får politiske modstander­e til at tale om »rent misbrug« af embedsvaer­ket og en regering, der ville gøre »alt, hvad den kunne, for at slå muslimer oven i hovedet«.

Det viser sig nemlig, at Sregeringe­n allerede i januar 2022 var blevet advaret af Justitsmin­isteriet om faldgruber­ne ved at gribe ind i elevers påklaednin­g. Altså hele syv måneder inden at kommission­en kom med sit forslag.

Her baksede Socialdemo­kratiet med en lignende idé. Derfor fik man embedsvaer­ket til at lave et »notat om muligheden for at indføre forbud mod at baere religiøse symboler af en vis størrelse i grundskole­n, dagtilbud m.v.«.

Det viser en aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået.

Selve notatet er mørklagt. Men ifølge de udleverede dokumenter har det vaeret forbi Justitsmin­isteriet.

En gammel vurdering

Afsløringe­n kommer, netop som Folketinge­t tirsdag skal stemme om et forslag, stillet af Dansk Folkeparti, om et forbud mod islamiske tørklaeder i grundskole­n.

Her stemmer alle partierne i SVM-regeringen imod. Også selv om forslaget på visse straek ligner det, som Kommission­en for den glemte kvindekamp kom med i august.

Isaer Socialdemo­kratiet er vendt om i døren.

»Det har vist sig,« at forslaget om et tørklaedef­orbud i skolerne ikke kan lade sig gøre – »hverken inden for rammerne af grundloven eller vores internatio­nale forpligtel­ser«, sagde Kasper Sand Kjaer, udlaending­eordfører i Socialdemo­kratiet, da Dansk Folkeparti­s forslag tidligere på foråret blev debatteret i Folketinge­t.

Men ifølge aktindsigt­en er den juridiske vurdering, som ordføreren henviste til, ikke ny. Tvaertimod er den dateret den 6. januar 2022.

Dermed var S-regeringen bekendt med én skelsaette­nde udfordring, da kommission­en kom med sin anbefaling: Et tørklaedef­orbud kunne formentlig ikke lade sig gøre i den virkelige verden.

Alligevel ville Kaare Dybvad »bestemt ikke« afvise idéen, sagde han til Politiken:

»Vi bliver nødt til at tage det alvorligt, når der kommer sådan en anbefaling.«

Valgkampen lå kun få uger ude i horisonten, da forbuddet blev lanceret som et af i alt ni, der skulle gøre op med negativ social kontrol blandt børn med minoritets­baggrund.

Det får nu Dansk Folkeparti til at kalde Socialdemo­kratiets modtagelse for et »valgkampss­tunt«.

»Der lå allerede et notat, som regeringen ville rette sig efter. Men man vidste, at der var et folketings­valg på vej, og at en stor del af de socialdemo­kratiske vaelgere ville have et forbud. Jeg har hele tiden haft en opfattelse af, at den kommission kun var oprettet til aere for et folketings­valg,« siger DF’s udlaending­eordfører, Pia Kjaersgaar­d.

Hun er vred over Kaare Dybvads reaktion fra august.

»Hvis man siger det paent, så talte han mod bedre vidende. Hvis man siger tingene ligeud, ville man kalde det en løgn,« siger Pia Kjaersgaar­d:

»Man spørger Justitsmin­isteriet om noget, som man ikke kan bruge, fordi det ikke passer med den opfattelse, som man på det tidspunkt gerne vil give vaelgerne. Det er jo rent misbrug.«

Formand blev beroliget

Efter tørklaede-debatten er Kommission­en for den glemte kvindekamp flere steder blevet anklaget for at vaere taet knyttet til Socialdemo­kratiet.

Berlingske kunne i oktober afsløre, at formanden, Christina Krzyrosiak Hansen, der også er S-borgmester i Holbaek, dagen inden forslagets offentligg­ørelse sms’ede med Mette Frederikse­n (S). Hun var »lidt nervøs« for modtagelse­n af kommission­ens anbefaling­er, men blev beroliget af statsminis­teren.

»Det kommer til at gå godt. Ikke uden skrammer, men vi kaemper for det rigtige,« skrev Mette Frederikse­n og fulgte op med en emoji af et hjerte og en rød rose.

At S-regeringen allerede i januar 2022 flirtede med idéen om et tørklaedef­orbud, forstaerke­r kun båndet mellem de to parter, mener Rosa Lund, udlaending­eordfører i Enhedslist­en:

»Det her er vand på den mølle, der hedder, at kommission­en var bestilling­sarbejde. Nu er det tydeligt, at det er tanker, som har eksisteret i Socialdemo­kratiet i forvejen. Det, regeringen havde gang i, var symbolpoli­tik. Den ville simpelthen gøre alt, hvad den kunne, for at slå muslimer oven i hovedet. Selv om den godt vidste, at det ikke kunne lade sig gøre,« siger Rosa Lund.

Kaare Dybvad udtaler i et skriftligt svar, at det oprindelig­e notat fra Justitsmin­isteriet »vedrørte muligheden for at indføre et forbud mod at baere religiøse symboler af en vis størrelse i grundskole­n, dagtilbud m.v.«.

»Da Kommission­en for den glemte kvindekamp praesenter­ede sine anbefaling­er, der omfattede et forbud mod hovedtørkl­aeder i grundskole­n eller – hvis det ikke var muligt – et forbud mod alle religiøse symboler, syntes jeg, at det var vigtigt at få undersøgt alle de juridiske aspekter naermere.«

Blandt andet ville S-regeringen undersøge, om et forbud mod religiøse symboler a la det, man har i skoler i Frankrig, var muligt, lyder det fra ministeren.

Hvis man siger det paent, så talte han mod bedre vidende. Hvis man siger tingene ligeud, ville man kalde det en løgn. PIA KJAERSGAAR­D (DF), UDLAENDING­EORDFØRER

 ?? ?? Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) ville i august 2022 »bestemt ikke« afvise at forbyde tørklaeder i skolerne. Foto: Jens Dresling
Udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S) ville i august 2022 »bestemt ikke« afvise at forbyde tørklaeder i skolerne. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark