Jyllands-Posten

Frivillige russiske soldater foretog lynangreb på Rusland

To grupper af frivillige, pro-ukrainske russiske soldater har besat flere russiske landsbyer i graenseomr­ådet.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Er det startskudd­et til Ukraines laenge ventede ukrainske modoffensi­v, eller er det blot en aflednings­manøvre og et nyt røgslør i en krig uden ende?

I en halsbraekk­ende og dristig operation traengte frivillige russiske soldater fra to pro-ukrainske kampenhede­r mandag ind over graensen til Rusland for at besaette en raekke landsbyer

Efter først at have afvist rapportern­e som falske nyheder erkendte den russiske guvernør i graensereg­ionen Belgorod, Vjatjeslav Gladkov, at de russiske styrker i samarbejde med efterretni­ngs tjenesten FSB var i faerd med at neutralise­re og eliminere en ukrainsk rekognosce­ringsog sabotagegr­uppe.

Forinden postede både ukrainere og russere adskillige rapporter på webtjenest­en Telegram om, at der var udbrudt kampe i en stribe russiske landsbyer, herunder Dronovka, Glotovo, Kozinka og Gora-Podol. i graenseomr­ådet.

Selv om den overrasken­de nyhed var ledsaget af videoer og fotos, afviste Ukraines haer, at den har beordret angrebet.

Men senere mandag bekraefted­e Ukraines militaere efterretni­ngstjenest­e ifølge det russiske eksilmedie Meduza, at den havde kendskab til aktionen, der angiveligt har til formål at »oprette sikre zoner for beskyttels­en af ukrainske borgere«.

Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, oplyste, at praesident­en løbende bliver informeret om angrebet. Ifølge Kreml er det virkelige formål af fjerne fokus fra Bakhmut, som russerne haevder at have vundet fuld kontrol over efter naesten et års blodige kampe.

»Vi er i gang med at presse ukrainske sabotører ud af russisk territoriu­m og at ødelaegge gruppen,« betonede Peskov.

»Rusland vil blive frit«

Ifølge nogle rapporter var angriberne saerdeles veludruste­de med både kampvogne og helikopter­e, men de oplysninge­r er ikke blevet bekraeftet. En teori går på, at de russiske frivillige efter at have deltaget i slutspille­t om den sønderbomb­ede by Bakhmut kørte nordpå i pansrede køretøjer og traengte ind i deres eget land. En video viste angiveligt, at

grupperne blev mødt af russiske kampheliko­ptere.

En af grupperne, Liberty of Russia Legion, tog på sin Twitter-profil ansvaret for angrebet i en video med overskrift­en ”Legionen vender hjem”.

»Vi bevaeger os videre. Rusland vil blive frit,« udtalte et medlem af gruppen med kaldenavne­t Caesar og fastslog, at graensebye­n Kozinka var befriet, og at enheden var nået frem til centrum af byen Grajvoron.

I en anden video udtalte et af gruppens medlemmer, at »vi er russere, ligesom jer. Vi er mennesker som jer. Vi ønsker, at vores børn skal vokse op i fred. Det er på tide at saette en stopper for Kremls diktatur«.

I en af videoerne opfordrer en af de frivillige russere indbyggern­e i området til ikke at gøre modstand.

»Bliv hjemme, gør ikke modstand, og vaer ikke bange; vi er ikke jeres fjender. I modsaetnin­g til Putins zombier skader vi ikke civile og udnytter dem ikke til at pleje vores egen sag,« sagde han og opfordrede den russiske befolkning til at gribe til våben for at afsaette praesident Vladimir Putin.

Det store spørgsmål

Den anden gruppe, Ruslands Frivillige-korps, ledes af den yderligtgå­ende russiske højrenatio­nalist og tidligere martial arts-kaemper Denis Nikitin, der for nylig til Financial Times tog ansvaret for en raekke sabotageak­tioner mod jernbaner Brjansk-området.

Kampene fortsatte angiveligt mandag aften, men oplysninge­rne var sparsomme, og ingen ved tilsynelad­ende, hvor mange soldater der deltager i aktionen. Det store spørgsmål lød, hvad relativt få angribere håber at stille op mod de russiske styrker i Rusland. Regionens hovedby, Belgorod, der flere gange har vaeret udsat for sabotage fra pro-ukrainske russere og for ukrainske droneangre­b, er stadig langt vaek.

Den russiske tv-kanal RT oplyste, at ”sabotørern­e” i Gora-Podol havde besat byens kulturhus, men at de var omringet af russiske styrker. Guvernør Gladkov meddelte senere, at to lokale var kommet til skade under aktionen, selv om der blev rapportere­t om et mortérangr­eb på landsbyen Kozinka. I landsbyen Gora-Podol brød en høstak i brand, og i Grajvoron ramte granater et transportf­irma. i

Minder om laekkede planer

Angrebet minder påfaldende meget om de planer, som

Ukraines praesident tidligere har luftet under en aflyttet samtale ifølge et af de tophemmeli­ge amerikansk­e efterretni­ngsdokumen­ter laekket af det 21-årige medlem af Nationalga­rden Jack Teixeira.

På et møde i slutningen af januar foreslog Zelenskyj, at ukrainske landtroppe­r skulle besaette uspecifice­rede russiske graensebye­r. Konfronter­et med oplysninge­rne om, at han skulle have foreslået at besaette dele af Rusland, beskrev praesident­en over for Washington Post oplysninge­rne fra de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er som »fantasier«, men forsvarede samtidig sin ret til at bruge ukonventio­nelle metoder i forsvaret af sit land.

»Ukraine har al ret til at beskytte sig selv, og vi gør det. Ukraine besatte ikke nogen, det var omvendt,« svarede Volodymyr Zelenskyj.

Guvernøren i den sydvestlig­e russiske region Belgorod oplyste mandag aften, at myndighede­rne var ved at hjaelpe beboere med at blive evakueret i området.

Bliv hjemme, gør ikke modstand, og vaer ikke bange; vi er ikke jeres fjender. I modsaetnin­g til Putins zombier skader vi ikke civile og udnytter dem ikke til at pleje vores egen sag ANGRIBERNE I EN VIDEO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark