Jyllands-Posten

Kina anklager G7 for at føre smaedekamp­agne

Kina taler både til den gamle og den nye verden.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Kina reagerede voldsomt på weekendens G7-møde.

Mens verdens opmaerksom­hed var rettet mod Volodymyr Zelenskyjs deltagelse i det årlige topmøde mellem verdens førende industrina­tioner, naerlaeste Kina sluterklae­ringen – og var alt andet end imponeret.

Den kinesiske regering var så rasende over det ordvalg, der enten direkte eller indirekte refererede til Kina, at den japanske ambassadør i Beijing blev kaldt til samtale i det kinesiske udenrigsmi­nisterium.

Som G7-formand og vaertsnati­on blev Japan gjort ansvarlig for ordlyden, som Kina betegnede som en »smaedekamp­agne og et angreb«.

Kineserne beskyldte G7 for grov indblandin­g i Kinas indre anliggende­r, for brud på grundlaegg­ende principper i internatio­nal ret og for at skade Kinas suveraenit­et, sikkerhed og interesser.

Japan var ikke klar til at tage imod skideballe­n. Ifølge ambassaden­s hjemmeside sagde den japanske ambassadør, Hideo Tarumi, at det kun var naturligt med den slags referencer og opfordrede Kina til at skifte kurs.

Kina protestere­de også i kraftige vendinger mod G7landenes planer om en mekanisme, der skal forhindre økonomisk tvang (coersion) som redskab til at opnå politiske mål – med tydelig adresse til Kina.

Det kaldes afkobling

Angrebene på Kina er forholdsvi­s nyt. De er taget til i omfang siden 2021, i takt med USA’s forstaerke­de forsøg på at isolere Kina. I Washington kaldes det afkobling. Partiavise­n Global Times skriver, at Kina naevnes hele 21 gange i G7-dokumentet.

For EU står sagen lidt anderledes. Ursula von der Leyen har introducer­et begrebet de-risking (risikonedb­ringelse) som EU’s strategisk­e indfaldsvi­nkel til samhandlen med Kina og de indbyrdes relationer. Belaert af erfaringer­ne fra gassen og

Rusland er strategien at forhindre en fatal afhaengigh­ed på vigtige områder.

EU er tvunget til at finde en balance på grund af den taette samhandel, og det slog igennem i Hiroshima, da det lykkedes at få de-risking placeret som G7s Kina-strategi i stedet for skarp amerikansk afkobling.

Men Kinas svar afspejler, at Beijing er opmaerksom på den skaerpede tone fra G7. Det bliver tolket som amerikansk indflydels­e, og som at Europa og G7 nu stiller sig solidarisk med USA i inddaemnin­gen af Kina.

De karske ord og den uventet skarpe reaktion er målrettet et internatio­nalt establishm­ent, som udmaerket kender Kinas positioner – hvad der både giver erklaering­en karakter af en bevidst provokatio­n og Kinas svar karakter af overflødig følsomhed.

De riges klub

Men der er et andet element i de harmdirren­de kinesiske protester, som ikke må undervurde­res.

Den anden og tredje verden betragter stadig G7 som de riges klub, selv om realiteter­ne er, at klubbens økonomiske og politiske indflydels­e er milevidt fra storhedsti­den i sidste halvdel af 1900-tallet.

»De dage er forbi, da en håndfuld vestlige lande bare kan blande sig i andre landes indre anliggende­r og manipulere de globale spørgsmål«, skriver det kinesiske udenrigsmi­nisterium. Det rammer den generelle tone, som Kina har og har haft succes med i den tredje verden: Det er de gamle kolonimagt­ers sidste suk, og Kina er den nye verdens hjaelper, beskytter og katalysato­r for velstand og fremdrift.

Kineserne taler til den fremstorme­nde nye verden, som i disse år leder efter et ståsted mellem Vesten og Kina. Den kamp er Europa først ved komme ind i nu.

Alt er ikke tabt endnu, men det kraever flere motorveje, jernbaner, havne og netvaerk med europaeisk afsenderad­resse end mere kritik af Kina pr. autopilot – hvor berettiget den end kan forekomme.

Kinas svar afspejler, at Beijing er opmaerksom på den skaerpede tone fra G7.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark