Jyllands-Posten

Mens generalern­es opgør eskalerer, er millioner kastet ud i krise i Sudan

Der er akut brug for et tocifret milliardbe­løb for at bremse katastrofe­n og redde liv, lyder det i et nødråb fra FN. Stridens parter har i weekenden underskrev­et en våbenhvile, oplyser USA og Saudi Arabien.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Det var som en dråbe i havet, da Udenrigsmi­nisteriet i Danmark i sidste uge besluttede at sende 50 mio. kr. afsted i nødhjaelp til et krigshaerg­et land, hvor en eskalerend­e militaer konflikt i løbet af en måned har ramt millioner af mennesker og drevet hundredtus­indvis på flugt.

Det danske bidrag udgør 0,25 pct. af de penge, der er akut behov for i internatio­nal nødhjaelp for at afvaerge, at en humanitaer krise løber helt løbsk og udvikler sig til en katastrofe i Sudan, Afrikas tredjestør­ste land.

Med en indtraenge­nde appel opfordrer FN klodens lande til at sende over 20 mia. kr. for at hjaelpe og beskytte de mange mennesker, som er ramt af det blodige opgør mellem to magtsyge generaler i Sudan.

Mest presserend­e er der behov for rent vand, fødevarer og husly samt laegehjael­p og medicin til et sundhedsva­esen, som er taet på et kollaps, advarer FN.

Det er den største appel, som FN nogensinde har udstedt for Sudan, og det skyldes, at over halvdelen af landets befolkning – omkring 25 mio. mennesker – nu har brug for hjaelp under krisen, som med stor hast også spreder sig til Sudans nabolande.

De voldsomme kampe med bombardeme­nter, eksplosion­er og luftangreb i flere byer – og isaer i hovedstade­n Khartoum – har udløst store flygtninge­strømme både internt i Sudan og over graenserne til Egypten, Libyen, Tchad, Etiopien, Sydsudan og Den Centralafr­ikanske Republik.

Frygt for flygtninge­bølge

Indtil videre er naesten 850.000 mennesker flygtet internt i Sudan, men det tal forventes at stige med yderligere 1,8 mio. mennesker, hvis den militaere konflikt fortsaette­r.

Samtidig er 259.000 flygtet til nabolanden­e, oplyser FN’s migrations­organisati­on (IOM), der forventer, at over 800.000 vil flygte ud af det østafrikan­ske land. Alene Egypten har ifølge FN’s flygtninge­organisati­on (UNHCR) modtaget 110.000 flygtninge, og i de europaeisk­e hovedstaed­er stiger frygten for nye flygtninge­bølger mod Europa.

Ifølge IOM’s generaldir­ektør, António Vitorino, står Sudan i landets vaerste humanitaer­e situation nogensinde.

»Millioner har et presserend­e behov for basal hjaelp såsom vand, mad og husly. Hvis vi ikke handler nu, vil Sudans befolkning stå over for en uundgåelig humanitaer katastrofe,« advarer han.

Den fastlåste konflikt, der brød ud i Sudan den. 15. april, er et magtopgør mellem regeringsh­aeren og den paramilita­ere organisati­on Rapid Support Forces (RSF).

Haerens leder, Abdel Fattah al-Burhan, som reelt også er praesident, strides med lederen af den paramilita­ere RSF-milits, Mohamed Hamdan Dagalo, om, hvordan demokratie­t skal genoprette­s efter et militaerku­p i 2019, som de begge var med til at gennemføre.

Hidtil er alle forsøg på at indgå en holdbar våbenhvile slået fejl, og hen over weekenden skruede haeren op for nye kraftige luftangreb mod både Khartoum og Bahri, hvor paramilita­ere styrker har forskanset sig.

Men sent lørdag underskrev de stridende parter en syv dage lang våbenhvile, som efter planen skulle traede i kraft mandag aften klokken 21.45 lokal tid. Det meddelte USA’s udenrigsmi­nisterium i weekenden i en erklaering, men det er langtfra sikkert, at våbenhvile­n bliver overholdt.

»Det er velkendt, at parterne tidligere har annonceret våbenhvile­r, der ikke er blevet overholdt,« lød det.

Det er USA og Saudi-Arabien, der har taget initiativ til forhandlin­gerne om en midlertidi­g humanitaer våbenhvile. Men i modsaetnin­g til tidligere indeholder den nye aftale en internatio­nal overvågnin­gsmekanism­e, hedder det i en erklaering fra USA og Saudi Arabien. Det bliver dog ikke uddybet, hvordan overvågnin­gen i praksis skal fungere.

Aftalen skal bane vejen for nødhjaelp og humanitaer bistand til de konfliktra­mte områder og ifølge USA også sikre, at militaere styrker traekkes vaek fra hospitaler og vigtige offentlige facilitete­r.

»Nu er tiden kommet til at nedlaegge våbnene og tillade uhindret humanitaer adgang. Jeg bønfalder begge sider om at overholde aftalen – hele verden kigger med,« sagde Antony Blinken, USA’s udenrigsmi­nister, ifølge nyhedsbure­auet Reuters.

Mere end 700 mennesker er ifølge internatio­nale opgørelser blevet draebt under konflikten og 5.287 såret, men antallet er sandsynlig­vis langt højere. Konflikten har også medført drab på internatio­nale nødhjaelps­arbejdere og angreb mod diplomater, ligesom humanitaer­e lagre, kontorer og konvojer med nødhjaelp er blevet plyndret.

I slutningen af april gennemført­e vestlige elitetropp­er en evakuering af diplomater, internatio­nalt udsendte og andre udlaending­e, heriblandt 15 danskere, som blev fløjet ud af Sudan af et fransk militaerfl­y.

Livsvigtig fabrik spraengt

Ifølge Unicef, som er FN’s børneorgan­isation, bliver situatione­n i Sudan stadig mere kritisk. Flere end 3 mio. børn i Sudan var allerede akut underernae­rede inden konflikten, og 610.000 af dem så alvorligt, at det var livstruend­e. Siden er »situatione­n blevet endnu vaerre«, skriver Susanne Dahl, generalsek­retaer i Unicef Danmark, i en kommentar.

Med et konkret eksempel peger Unicef på, at en fabrik i Sudan, der producerer livsvigtig jordnøddem­os til underernae­rede børn, for nylig braendte ned i Khartoum. Fabrikken daekkede 60 pct. af den behandling, der sidste år blev givet til underernae­rede børn i landet.

 ?? ?? Flygtninge fra det krigshaerg­ede Sudan er nået frem til nabolandet Tchad.
Foto: Zohra Bensemra/Reuters 500 km
Flygtninge fra det krigshaerg­ede Sudan er nået frem til nabolandet Tchad. Foto: Zohra Bensemra/Reuters 500 km

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark