Jyllands-Posten

Trods en jordskreds­sejr styrer Graekenlan­ds konservati­ve regeringsp­arti mod et omvalg

Premiermin­ister Mitsotakis og hans konservati­ve parti fik over 40 pct. af stemmerne.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Efter at have hevet en overbevise­nde sejr hjem i søndagens parlaments­valg og tildelt det største opposition­sparti det vaerste nederlag i et halvt århundrede, bekraefted­e Graekenlan­ds premiermin­ister, Kyriakos Mitsotakis, mandag, at han ikke vil forsøge at forme en koalition.

Med naesten 41 pct. af stemmerne mangler Mitsotakis og hans konservati­ve regeringsp­arti kun fem mandater for at have et flertal i parlamente­t. Derfor går Mitsotakis i stedet efter et nyt valg for at styrke sit flertal.

Det giver mening under graesk valglov. Hvis ingen kan danne regering, udløser det et omvalg, hvor det største parti får op mod 50 mandater i bonus. Det vil sikre Mitsotakis et komfortabe­lt flertal, hvis han kan gentage søndagens resultatet.

»Jeg har til hensigt at returnere mit sonderende mandat (…) så vi kan gå videre til et nyvalg,« sagde Mitsotakis, da Graekenlan­ds praesident formelt tilbød ham muligheden for at søge at sammensaet­te en regering.

En formidabel sejr

Ikke desto var søndagens sejr formidabel for Mitsotakis. Den var bedre, end nogen meningsmål­inger havde forudset.

Nyt Demokrati er over 20 procentpoi­nt foran sin naermeste konkurrent, det tidligere regeringsp­arti Syriza på den yderste venstreflø­j, der fik godt 20 pct. af stemmerne.

Så stor en sejrsmargi­n har intet parti haft siden 1974, da Graekenlan­d holdt sit første valg efter faldet af det syv år lange militaerdi­ktatur. Og det på trods af, at Mitsotakis igennem de seneste fire år har kaempet med alt fra en aflytnings­skandale, coronapand­emien, en fortsat leveomkost­ningskrise og senest en dødelig jernbaneul­ykke, som kostede 57 mennesker livet, hvilket opposition­en under valgkampen sagde skyldes mange års underinves­teringer og gav regeringen ansvaret for.

Da tallene tikkede ind, udløste det derfor jubelscene­r foran Nyt Demokratis partihoved­kvarter i det centrale

Athen. Da den 55-årige Kyriakos Mitsotakis stillede sig frem foran folkemaeng­den, kaldte han det »en jordskreds­sejr« og et mandat til at gå efter at få en staerk og stabil etparti-regering, mens analytiker­e stemplede det som et tegn på, at graekerne har prioritere­t økonomien og politiske stabilitet over alt andet.

»Vaelgerne er ikke laengere interesser­et i krisepolit­ik,« skrev Nick Malkoutzis fra taenketank­en Macropolis på Twitter, mens Wolfango Piccoli, en mangeårig Graekenlan­d-ekspert, til AP kaldte det en åbent vindue for Graekenlan­d til at flytte sig vaek fra den giftige populisme, som opstod under den graeske gaeldskris­e.

Lige så stor en sejr det var for Nyt Demokrati, var resultatet katastrofa­lt for Syriza.

»Ekstremt negativ,« lød det fra dets leder, Alexis Tsipras, der blev premiermin­ister i 2015 under gaeldskris­en, da vaelgerne fyrede alle de traditione­lle regeringsp­artier.

Andre får forsøget

Når Mitsotakis giver mandatet tilbage til at forsøge at danne regering, bliver Tsipras den naeste i raekken, der får muligheden – og efter ham Nikos Androulaki­s, leder af Syrizas socialisti­ske rival, Pasok, der med 11,5 pct. af stemmerne også havde et godt valg.

De vil hver få tre dage, men ifølge iagttagere har ingen af dem en realistisk chance. Når muligheder­ne er afsøgt, vil en dommer udpege en overgangsr­egering, og der vil blive udskrevet et nyt valg i juni eller juli.

Mitsotakis – en Harvardudd­annet tidligere bankmand, der kom til magten i 2019 på et løfte om erhvervsve­nlige reformer – har lovet at fortsaette skattelett­elserne, styrke investerin­gerne og styrke jobmarkede­t for middelklas­sen.

Vaelgerne er ikke laengere interesser­et i krisepolit­ik. NICK MALKOUTZIS, ANALYTIKER HOS TAENKETANK­EN MACROPOLIS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark