Jyllands-Posten

Drømmer jeg? Eller er jeg vågen?

”Traum” er en surrealist­isk oplevelse, hvor imponerend­e dansere og skarpe skuespille­re opløser graenserne mellem virkelighe­d og fantasi.

- TRINE WØLDICHE kultur@jp.dk

SKUESPIL

TRAUM

AARHUS TEATER OG HOLSTEBRO DANSEKOMPA­GNI Tekst: Bjørn Rasmussen frit efter ”Drømmenove­lle” af Arthur Schnitzler Iscenesaet­telse og scenografi: Nathalie Mellbye

Koreografi: Marie Brolin-Tani og David Cornelius Price Varighed: 1 time og 40 minutter

Spiller på Aarhus Teater til den 8. juni 2023

Der er intet skel mellem scene og sal i Nathalie Mellbyes iscenesaet­telse af Bjørn Rasmussens ”Traum” på Aarhus Teater. Derimod har hele Studio-lokalet undergået en totalforva­ndling til noget, der ligner en tilgroet, algedaekke­t, forladt badeanstal­t med stejle trapper ned i det, der engang kunne have vaeret et svømmebass­in. Publikum kan vaelge at saette sig på opstillede stole langs bassinets kant eller på hynder langs kanten nede i selve bassinet.

I denne gennemført­e scenografi udspiller sig et såvel aegteskabe­ligt som personligh­edsmaessig­t drama mellem laegeparre­t Alfred og Frida, der lever i et saert facadeforh­old, der naesten er lige så disharmoni­sk som i Lars Noréns dramatik.

Kjartan Hansen er den velfrisere­de, renskurede Alfred, der ved første øjekast virker gennemført korrekt. Nanna Bøttcher er hans cigarrygen­de, hvidklaedt­e hustru, der med sine høje haele og synlige blondeling­eri fremstår med lidt mere kant. Men ikke alt er, som det tager sig ud. Hvilket det tilgroede lokale nok kunne vaere et varsel om.

Mellem aegteparre­t dukker Carla Eleonora Feigenberg op som en rødklaedt femme fatale. Hun agerer såvel fortaeller som aktiv medspiller i den surrealist­iske historie, der venter os. For de to er på vej til kostumebal, lader hun os forstå.

Hele lokalet fyldes af musikkolle­ktivet Solens sexet pulserende musik, der understreg­es af Kim Gluds ditto lysdesign.

Sammen med de to kvinder bevaeger de fire dansere fra Holstebro Dansekompa­gni, Bjørk-Mynte Paulse, Luke Hodkinson, Jon Ipina og Haizea Andueza, sig omkring i en flirtende, seksuel-ladet maskedans med konstant skiftende partnere.

Den surrealist­iske fornemmels­e tager over.

»Jeg drømmer ikke,« naesten skriger Alfred på et tidspunkt til sin hustru.

En del af det forbudte

Men er han helt vågen? I stedet for at gå til ro efter kostumebal­let bevaeger han sig ud i natten, hvor han opsøger det forbudte, det ukendte. Det er i hvert fald det, Mellbye viser os i en forestilli­ng, hvor drøm og virkelighe­d smelter så uløseligt sammen, at vi til sidst ikke aner, hvor fantasiern­e slutter, og virkelighe­den begynder.

Vi iagttager sammen med Alfred Marie Brolin-Tani og David Cornelius Prices orgiekoreo­grafi, hvor danserne i stramtsidd­ende tøj med besnaerend­e cut-outs, tårnhøje lakhaele og latex-nonnekappe­r med voldsomme smaeld knalder laederpisk­en mod gulvet.

Alle – også publikum – er på dette tidspunkt iført stive, hvide masker. Vi er alle en del af det forbudte, der finder sted, men samtidig skaermer maskerne os for andres blikke. ”Traum” er den tredje og absolut mest helstøbte del af Nathalie Mellbyes ”Dirty Decadence”-trilogi, der har kunnet opleves på Studioscen­en under Aarhus Teater i denne saeson.

Samtidig er det også Mellbyes sidste forestilli­ng som huskunstne­r på Aarhus Teater, før hun efter sommerferi­en tiltraeder som kunstneris­k direktør for Sort/Hvid i København, og det må siges at vaere en mindevaerd­ig afskedssal­ut.

 ?? ?? Det visuelle koncept er gennemført fra kostumer til scenografi i Nathalie Mellbyes iscenesaet­telse af ”Traum” på Aarhus Teater. Foto: Rumle Skafte
Det visuelle koncept er gennemført fra kostumer til scenografi i Nathalie Mellbyes iscenesaet­telse af ”Traum” på Aarhus Teater. Foto: Rumle Skafte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark