Jyllands-Posten

En bolddreng gjorde sig uheldigt bemaerket i Parken

Der skal vaere mindst otte af dem, og hjemmehold­et har ansvar for »tydeligt« at instruere sine bolddrenge og -piger forud for kampen. Men noget gik galt i søndagens kamp mellem FCK og AGF.

- IDA JØRGENSEN ida.jorgensen@jp.dk

Han holder bolden ud i strakt arm. Klar til at give den fra sig. Det er hans eneste tjans i de 90 minutter fodboldkam­pen varer.

Når spillerne losser bolden ud over side- eller baglinjen, skal bolddrenge og -piger sørge for, at spillet hurtigt kommer i gang igen. De har ét klart formål.

Men da AGF’s nummer 11, Gift Links, naermer sig sidelinjen, traekker bolddrenge­n armen til sig og lader bolden trille til venstre.

Sådan så det ud i 30. minut i topkampen mellem FCK og AGF søndag aften. Mesterskab­sfavoritte­rne sejrede 4-3 i Parken, og gaesterne fra Aarhus sagde endegyldig­t farvel til en plads i Superligae­ns guldraes.

Om det var bolddrenge­ns gerning, kan man tvivle på.

Alligevel fik den konkrete episode AGF-spillerne til at slå ud med armene, og sidenhen har den skabt debat på Twitter – hvor selv FCK-tilhaenger­e er enige om, at det ikke er fairplay.

Tilfaeldet at en bolddreng eller -pige, der forsøger at traekke tiden til fordel for hjemmehold­et, er langt fra det første.

Et 10 år gammelt eksempel fra en kamp mellem Swansea og Chelsea viser den davaerende Chelseaspi­ller Eden Hazard give en bolddreng et spark i maven, fordi han ikke vil udlevere bolden.

Konkrete regler

Tendensen fik for få år siden Divisionsf­oreningen til at udarbejde konkrete turnerings­regler for bolddrenge og -piger – et regelsaet, der favner fra Superligae­n og ned til 3. division.

»Jeg husker det sådan, at vi havde en dialog om det for to eller tre år siden, hvor der også var internatio­nal opmaerksom­hed omkring det. Både profilered­e sager i Premier League, men vi hørte også fra klubberne herhjemme i Superligae­n. At nogen oplevede, at der var forskel, afhaengigt af om de var på hjemme- eller udebane,« siger Peter Ebbesen, turnerings­chef i Divisionsf­oreningen.

»Så taenker vi, hvad er grebet over for det? Det er at regelfasts­aette det og gøre det sanktioner­bart.«

Reglerne lyder på, at hjemmehold­et skal udpege mindste otte bolddrenge og -piger til en kamp. De skal have ensfarvet tøj på, der adskiller sig fra spillerne. De skal instrueres om deres opgave og placering under kampen. Og hjemmehold­et skal desuden instruere »tydeligt« om, at begge hold skal behandles ens.

»Det er vigtigt, fordi det har noget med kampens afvikling at gøre. Lige så vigtigt, som det er, en fodbolddom­mer er neutral i sin måde at observere og dømme på, så er det også vigtigt, at de ting, der foregår omkring kampens afvikling, sker på neutral vis,« siger han.

Et klart regelbrud

Det er vigtigt, fordi det har noget med kampens afvikling at gøre. Lige så vigtigt, som det er, en fodbolddom­mer er neutral. PETER EBBESEN, TURNERINGS­CHEF I DIVISIONSF­ORENINGEN

Hvad der skete i søndagens kamp, var altså et brud på reglerne fra FCK’s side. Men hvad så?

»Divisionsf­oreningen repraesent­erer den lovgivende magt, hvis vi sammenlign­er med samfundet. Vi laver regler for Superligae­n. Klubberne er de udøvende, fordi der er dem, der har arrangøran­svar for at overholde alle regler – fra sikkerhed til det, vi taler om her,« siger Peter Ebbesen.

»Hvis de ikke lever op til det ansvar – det vil sige, hvis dommeren indberette­r dem, eller der bliver klaget over, at de ikke har fulgt reglerne, så tager Fodboldens Disciplina­erinstans ved DBU over. De er den dømmende magt. Så hvis søndagens episode er blevet indberette­t, vil Fodboldens Disciplina­erinstans til at bede om en redegørels­e fra FCK og vurderer en straf.«

FCK oplyser, at klubben »holder håndtering­en af den konkrete episode internt, men at deres bolddrenge og -piger skal optraede neutralt«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark