Jyllands-Posten

En praesident, en superstjer­ne og en fodboldbos­s i strid om et ømtåleligt emne

I søndagens kamp mellem Real Madrid og Valencia CF blev Madrids Vinicius Junior udsat for racisme. Episoden eskalerede i en sådan grad, at Brasiliens praesident nu har blandet sig, men der ligger en laengere historie bag affaeren.

- DANIEL NØRUP AGERHOLM daniel.n.agerholm@jp.dk

Episoden har genantaend­t debatten om racisme i topfodbold – en debat, der ikke blot har fået fodboldens øverste ledere, men også Brasiliens praesident til at markere sig. Men hvad er egentlig op og ned i sagen om Vinicius Junior og de racistiske tilråb? udsat for racisme fra Valen cias tilhaenger­e, hvilket fik brasiliane­ren til at løbe ud til tilskuerra­ekkerne bag Valencias mål. Han pegede ud på tilskuerne og begyndte at råbe mod dem i en sådan grad, at hans holdkammer­ater måtte traekke ham vaek.

Efter situatione­n blev kampen afbrudt i ni minutter, hvor den 22-årige Vinicius Junior gik i dialog med kampens dommer og Real Madrids traener, Carlo Ancelotti, om, hvad der netop var sket, og om kampen skulle stoppes, men den fortsatte. I tillaegsti­den kammede det over for Vinicius, som fik tildelt et direkte rødt kort for at have slynget en arm i hovedet på en modspiller.

Men det var først efter kampen, at sagen virkelig eskalerede. medier en lang besked, som bl.a. lyder:

»Det er ikke første gang, ikke anden og ikke tredje gang. Racisme er normalt i La Liga. Ligaen mener, at det er normalt. Det gør forbundet (Det Spanske Fodboldfor­bund, red.) og modstander­ne også. Jeg er så ked af det,« skrev Vinicius Junior på og fulgte op med:

»Mesterskab­et, der engang tilhørte Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano (Ronaldo, red.) og Messi, tilhører i dag racisterne.«

Han skriver desuden, at Spanien er kendt i Brasilien som »et land af racister«.

La Ligas praesident, Javier Tebas, gik derefter ud og forsøgte at laegge en daemper på affaeren og bad Vinicius Junior om ikke at blive manipulere­t og i stedet vaere sikker på, at han forstår det arbejde, ligaen har bedrevet. Til det svarede brasiliane­ren:

»Endnu en gang angriber praesident­en for La Liga mig på sociale medier i stedet for at kritisere racister.«

Ifølge nyhedsmedi­et Reuters bakker Brasiliens praesident, Luiz Inacio Lula da Silva, op om Vinicius Junior og opfordrer Fifa og La Liga til handling efter anklager om racisme mod spilleren søndag.

Vinicius Juniors udtalelse om, at Spanien er kendt som et land af racister. Så generelt kan man naeppe se på det, men graver man lidt, kan man finde en rapport fra EUKommissi­onen, hvor det fremgår, at antallet af klager om racisme i Spanien er steget siden 2017. Det omhandler bl.a. institutio­nel racisme efterfulgt af naegtelse af adgang til private ydelser og tjenester og racemotive­ret konflikt og aggression. en superstjer­ne og La Ligas praesident indblandet taler det for, at man nu vil slå hårdere ned på racistiske tilråb i spansk fodbold.

Efter kampen fortalte Real Madrids målmand, Thibaut Courtois, til Viaplay:

»Dommeren sagde: ”Jeg gik efter racisme-protokolle­n.” Hvis protokolle­n siger, at spillet skal fortsaette, skal vi måske revidere protokolle­n.«

Vinicius Junior gjorde i sin tekst på sociale medier det helt klart, at han ikke laengere blot vil have samtaler med La Liga-praesident­en, Javier Tebas.

»Din ligas image er såret. (...) Jeg er ikke din ven, som du kan snakke om racisme med. Jeg vil have handling og straf,« skriver Vinicius Junior.

La Liga har ifølge Reuters meddelt, at man vil indlede en undersøgel­se af situatione­n, som også ifølge flere Real Madrid-spillere handlede om, at Vinicius Junior blev udsat for racisme.

Real Madrid har indgivet en klage til anklagemyn­digheden mod hadforbryd­elser og diskrimina­tion, så de faktiske forhold kan efterforsk­es.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark