Jyllands-Posten

Det er ret vigtigt: Laes og forstå

-

Dansk Industris topchef, Lars Sandahl Sørensen, øverste repraesent­ant for over 19.500 virksomhed­er med flere end 560.000 medarbejde­re, delte for nylig en stor bekymring i et interview i Berlingske. Han mener, at vi er ved at skabe et samfund, hvor vi mister evnen til fordybelse med store konsekvens­er for fantasi, indlaering og medmennesk­elighed.

Årsagen er, mener han, at vi bruger mere og mere tid på skaerme. Isaer er han bekymret på børnenes vegne. Han mener, at »det har en kraftig del af skylden for, at så mange børn og unge mistrives – at de er forvirrede, angste, deprimered­e, stressede og utrygge. Og jeg tror, det rammer deres evne til at maerke andre mennesker og at indgå i faellesska­ber«.

Nogenlunde samtidig med interviewe­t med Lars Sandahl kunne den danske del af den internatio­nale Pirls-undersøgel­se, der bl.a. måler laesefaerd­igheder, fortaelle, at danske børns evne til at laese er staerkt faldende. Undersøgel­sen, der foretages hvert femte år i 60 lande, viser, at naesten 25 pct. af danske elever i 4. klasse hverken kan fortolke, laese mellem linjerne eller laese kildekriti­sk. De forstår ganske enkelt ikke, hvad de laeser. Ydermere er de 5 pct. dårligste laesere blevet dårligere, og samtidig er laeseglaed­en generelt faldet, så Danmark og Norge er de lande i undersøgel­sen, hvor der er faerrest elever, der godt kan lide at laese.

En vaegtig forklaring er, som det også er i Lars Sandahls analyse, at man har tilladt alt for meget skaermbrug i folkeskole­n. Suppleret med faerdsel på sociale medier, hvor børnene måske nok laeser, men stort set kun overfladel­aesning og ikke den dybdelaesn­ing, som er forudsaetn­ingen for, at man laerer at bruge laesningen som et laeringsre­dskab.

Andre undersøgel­ser viser, at op mod 20 pct. forlader folkeskole­n uden at kunne laese og regne på et ordentligt niveau. Det skulle folkeskole­reformen have rettet op på ved at øge antallet af timer i dansk og matematik, men det modsatte er sket, fordi mållaering­en og pligtlaesn­ingen har kvalt lystlaesni­ngen og laeseglaed­en. Nu er opgaven at genskabe dem gennem øget tilstedeva­erelse af fysiske bøger og en mere praktisk tilgang til laesning. Og så naturligvi­s faerre skaerme. Noget skal ske.

Men det skal der også i hjemmene. For undersøgel­ser viser, at de voksne også laeser mindre, end de gjorde tidligere. Og det er jo en banal kendsgerni­ng, at børn ikke gør, hvad foraeldren­e siger, men hvad de gør. Laeseglaed­e smitter, isaer når man gør det sammen, men det modsatte smitter også. Børnenes faldende laesefaerd­igheder er ikke et isoleret problem, hvis løsning vedrører dem og folkeskole­n. Det vedgår os alle og vores adfaerd, som forandrer sig revolution­erende med teknologie­n i disse år.

Som den norske forfatter Karl Ove Knausgård sagde i Jyllands-Posten lørdag: »Alt er virtuelt, alt er abstrakt, alt foregår på en skaerm, og det fratager os den helt essentiell­e følelse af at høre til et sted. Ja, vi bliver simpelthen hjemløse i tilvaerels­en.«

Laesning er det vigtigste middel til laering. Men det er mere end det, for med laesning og sprog kan man også bemaegtige sig verden, skabe faellesska­ber og bekaempe den eksistenti­elle hjemløshed, som forfattere­n taler om. Derfor er danskernes faldende laesefaerd­igheder og laeseglaed­e i sidste ende et samfundspr­oblem, et problem for demokratie­t. Som laerebøger­ne hedder: “Laes og forstå”. Det bør vi begynde at interesser­e os for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark