Jyllands-Posten

Assad burde sidde i faengsel – ikke til højbords

-

Den 19. maj 2023 var en trist dag for fred og retfaerdig­hed. Der var den dag, hvor Syriens diktator, Bashar al-Assad, blev budt velkommen til Den Arabiske Ligas topmøde i Saudi-Arabien og Syrien som fuldgyldig­t medlem af ligaen efter 12 års udelukkels­e.

Der er naeppe tvivl om, at Assad kunne dømmes for krigsforbr­ydelser ved Den Internatio­nale Straffedom­stol, ICC, hvor der også er blevet gjort forsøg på at rejse en sag. Men realpoliti­kken har – i hvert fald foreløbigt – vundet over retfaerdig­heden. Det er snart flere år siden, at den internatio­nale støtte til oprørerne svandt ind, og Assad derfor gradvist kunne genvinde kontrollen med det meste af Syrien.

Denne situation har mange arabiske lande taget til efterretni­ng og derfor genoptaget de diplomatis­ke forbindels­er, dog med f.eks. Qatar som en undtagelse. Og nu er Assad og Syrien tilbage i Den Arabiske Liga. Men det bør vaere med betingelse­r, f.eks. om at alle fordrevne kan vende tilbage uden frygt for repressali­er og med ret til erstatning for tabt ejendom. Her kunne Saudi-Arabien og andre oliestater eventuelt bidrage finansielt.

Europaeisk­e lande står naeppe i kø for at genoptage de diplomatis­ke forbindels­er, men vil desvaerre naeppe gøre det til en maerkesag at få Assad bragt for retten. Både fordi det kan forekomme udsigtsløs­t, og fordi mange lande vil vaere optaget af at kunne sende flygtninge fra Syrien hjem. Her har Danmark allerede i flere år vist det tvivlsomme eksempel, nemlig at notere sig Assads kontrol over Damaskusom­rådet og vurdere det muligt at hjemsende flygtninge. Den Arabiske Ligas genoptagel­se af Syrien er en skandale, men mange andre lande har også bidraget til at gøre diktator Assad stueren igen. Deprimeren­de, når man som jeg håber på en grad af retfaerdig­hed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark