Jyllands-Posten

Stop klynkeriet, og tag ansvaret på jer

Blokade af veje er en barbarisk måde at vise sin utilfredsh­ed på, og det gavner ikke dialogen mellem parterne. Kom nu til forhandlin­gsbordet i stedet for at flaebe.

- MIKAEL PEDERSEN SIMON ANDERSEN

I sidste uge valgte flere lastbilcha­uffører at demonstrer­e mod den nye CO2-differenti­erede og kilometerb­aseret vejafgift for lastbiler.

Det gjorde de ved ulovligt at blokere for vigtige knudepunkt­er i det ganske land til gene for mange helt almindelig­e og uskyldige danskere. En handling, som i vores øjne er helt ude af proportion­er og et udtryk for endnu en branche, som tror, den er haevet over det faelles ansvar, vi har over for klimaet og hinanden.

Aftalen laegger op til, at lastbiler fra 2025 skal betale vejafgift, alt efter hvor meget CO2 de udleder per kørte kilometer. I gennemsnit forventes afgiften at vaere på cirka 1,3 kr. pr. kilometer.

Både miljøøkono­miske vismaend og Klimarådet anbefaler en højere afgift på udledning af drivhusgas­ser, og det er kun retfaerdig­t, at alle sektorer og brancher bidrager ligevaerdi­gt for at løse de udfordring­er, vi står over for.

Det nytter ikke noget, hvis det kun er de staerkeste lobbyorgan­isationer, der afgør, hvor der skal gøres en indsats, fremfor at indsatsen laegges, hvor den er billigst og bedst.

Nej, det er afgørende, at ingen brancher går fri. Derfor skal transports­ektoren, som står for over 11,5 pct. af Danmarks samlede CO2-udledninge­r,

hjaelpe til ved at gennemgå en omstilling.

Når vi taler om at bruge afgifter til at regulere, så er der tale om den mest omkostning­seffektive metode til at lykkes med den grønne omstilling overhovede­t. Desuden er lastbilers skadeomkos­tninger i gennemsnit 5,98 kr./km, hvorfor en afgift på 1,3 kr./km langtfra ville vaere at kvaele erhvervet, men snarere et skridt mod et smartere skattesyst­em, hvor afgifter i højere grad matcher omkostning­erne.

Den hulken, vognmaende­ne kommer med, lyder hul, når de samtidig ikke kommer med et forslag til, hvordan vi skal komme de massive udledninge­r af drivhusgas­ser i godstransp­orten til livs. Det virker til, at der er en generel mangel på forståelse for de massive udfordring­er, vi står over for som samfund.

Utroligt, at man har den indstillin­g. At man ser ens CO2-udledning som mindre slem end alle andres.

Mage til arrogance skal man altså lede laenge efter.

Desuden er hele idéen med denne vejafgift netop at få vognmaende­ne vaek fra fossile braendsler og hen mod grønnere alternativ­er. Afgiften er ikke til for at straffe dem, men for at skubbe gang i udviklinge­n.

Prisstigni­ngen bliver i sig selv irrelevant, hvis nu vognmaende­ne omstiller sig til grønnere alternativ­er. Vi er godt med på, at omstilling­en fra diesellast­biler til ellastbile­r kan vaere en dyr affaere. Derfor laegger vi os i tråd med et forslag fra ITD.

Forslaget går ud på, at den ca. 1 mia. kr., der vil lande i statskasse­n i form af kørselsafg­ifter, skal tilbagefør­es til erhvervet. Sådan får vognmaende­ne en reel økonomisk mulighed for at købe nye grønnere køretøjer. Man kunne også forestille sig at saenke registreri­ngsafgifte­n en promille eller to og på den måde gøre det billigere og mere attraktivt at skaffe sig en elektrific­eret lastbil. Det taenker vi godt, at man kan finde penge til i et offentligt budget på over 1.200 mia. kr.

Blokaden af danske indfaldsve­je er en barbarisk måde at vise sin utilfredsh­ed på, og det gavner ikke dialogen mellem parterne.

Det kommer til at koste penge, hvis vi skal i mål med vores klimamål. Og gerne så få penge som overhovede­t muligt. Det ved politikern­e, borgerne og de fleste virksomhed­er efterhånde­n. Som branche burde I komme og sidde med ved forhandlin­gsbordet og vaere åbne.

På den måde har I mulighed for at praege udviklinge­n i stedet for at blive haegtet af i et desperat forsøg på at holde fast i verden, som den var i går.

Medlem af skatte- og finansudva­lget, VU Økonomistu­derende, skatte- og finansordf­ører, VU

 ?? ?? Sidste uges blokader gør ikke noget godt for lydhørhede­n over for lastvognsc­haufførern­e, mener de to skribenter. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix
Sidste uges blokader gør ikke noget godt for lydhørhede­n over for lastvognsc­haufførern­e, mener de to skribenter. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau/Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark