Jyllands-Posten

Fagbevaege­lsen: Aktivering skal føre til varige job

- NANNA HØJLUND

Fagbevaege­lsen bakker naturligvi­s op om, at indvandrer­e bliver mødt med en forventnin­g om at bidrage til faellesska­bet.

I dag står mange ikkevestli­ge indvandrer­e og efterkomme­re uden for arbejdsmar­kedet, mens vi mangler arbejdskra­ft på flere områder.

Det er ikke holdbart.

Men regeringen­s plan om at saette yderligere 14.000 ledige indvandrer­e ned i ydelse og dermed tvinge i alt 27.000 til fuldtidsak­tivering, primaert i nyttejob, risikerer at få flere uheldige konsekvens­er.

Regeringen­s plan om, at indvandrer­e skal omfattes af en 37 timers arbejdspli­gt, er ikke ny.

Det nye er, at de også vil lade gruppen af indvandrer­e, der er kommet til landet før 2008, blive omfattet af ordningen.

Dermed vil man med et snuptag saenke ydelsen for en meget stor gruppe, der bliver indplacere­t på den lave såkaldte selvforsør­gelsesog hjemrejsey­delse. En ydelse, der i 2023 før skat er på 6.350 kr. for ikke-forsørgere, 8.716 kr. for samboende forsørgere og 12.456 kr. for en enlig forsørger.

Hvis de mennesker ikke samtidig bliver opkvalific­eret, så de kan komme i ordinaert arbejde, vil de haenge fast på denne lave ydelse, og det vil utvivlsomt betyde, at flere børn end i dag vil vokse op i fattigdom.

Og vi ved, at børn, der vokser op i fattigdom, i højere grad får et dårligt helbred, en kortere uddannelse og en løs tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Dermed risikerer vi, at flere børn havner i gruppen af unge uden uddannelse og arbejde, som regeringen i øvrigt har lanceret, at den for alvor vil gøre noget ved. Hvis vi virkelig mener, at vi vil forebygge, at flere børn og unge ender uden uddannelse og job, skal vi også sørge for, at deres foraeldre får en uddannelse og varig tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet.

Regeringen naevner, at arbejdspli­gten overvejend­e vil bestå af nytteindsa­ts inden for eksempelvi­s sundheds- og aeldreområ­det.

Den fremhaever opgaver, der i dag bliver varetaget af ordinaert ansatte, som ekstra rengøring af faellesare­aler, sortering af uniformer før vask, smøring af madder, rengøring af strande og oprydning i kommunale biler.

Men nytteindsa­ts fører sjaeldent til varig beskaeftig­else og slet ikke til den uddannede arbejdskra­ft, som vi har så meget brug for.

De fleste ledige job, også inden for sundheds- og aeldreområ­det, kraever, at man kan dansk og har en faglighed. Og der er masser af erfaringer at bygge på.

I stedet for nyttesløs aktivering skal der saettes ind med forløb, der kombinerer danskuddan­nelse, faglig opkvalific­ering og beskaeftig­elsesrette­de indsatser med helt konkrete mål som f.eks. at påbegynde en social- og sundhedsud­dannelse.

Naestforma­nd, FH

Der er ingen tvivl om, at opgaven med at skaffe nyttejob til 27.000 er meget stor og vanskelig, isaer i lyset af at der er tale om en udsat gruppe uden stor tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet. Når denne opgave falder på jobcentren­es skuldre, samtidig med at de skal spare 3 mia. kr., er der stor risiko for, at det resulterer i meningsløs discount-aktivering i form af nytteindsa­ts og virksomhed­spraktik.

Når regeringen nu vil gentaenke og samtidig spare på beskaeftig­elsessyste­met, så bliver det endnu mere vigtigt at have for øje, at ressourcer­ne bliver brugt på det, der faktisk virker og fører til varige job.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark