Jyllands-Posten

Ingen klimamål uden mere effektiv energi

Der er skabt momentum for energieffe­ktivitet, men vi har ingen chance for at nå verdens klimamål, hvis ikke vi får de årlige forbedring­er op på cirka 4 pct.

- DAN JØRGENSEN MARTIN ROSSEN NIELS FUGLSANG

Det var kun anden gang i historien, at Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) afholdt sin årlige globale konference om energieffe­ktivitet uden for Paris, da mere end 20 energimini­stre samt 200 erhvervsle­dere, klimaforsk­ere og andre beslutning­stagere ankom til Sønderborg den 8. juni 2022.

Det er et år siden i disse dage, og derfor er det vigtigt at gøre status, inden verden mødes igen til G7, naeste IEA-topmøde og COP28. Selvom vi stadig halter gevaldigt bagefter, skabte konference­n momentum på den glemte del af vejen mod klimamålen­e i Paris-aftalen: energieffe­ktivitet.

Første gang IEA afholdt sin globale konference om energieffe­ktivitet uden for Paris var i Dublin i 2019. En hovedstad, alle kender, og derfor var der ikke så få, som var nysgerrige over, at Sønderborg blev vaertsby for IEA’s årlige konference i 2022. Men dr. Fatih Birol, direktøren for IEA, afslørede det i sin velkomstta­le: »Sønderborg er den globale hovedstad for energieffe­ktivitet.«

Målet med at invitere ministre og eksperter til byen var at vise dem, at energibesp­arelser og -effektivis­eringer er oversete både i de politiske aftaler og i erhvervsli­vet, men de har et meget stort potentiale både økonomisk og for klimaet.

Årsagen er, at energieffe­ktivitet kan levere en tredjedel af reduktione­rne, der skal til for at nå Parisaftal­ens klimamål. Konference­n fastslog, at teknologie­n findes, og løsninger er klar til at blive implemente­ret. Fordi det har de faktisk gjort i Sønderborg.

De seneste opgørelser viser, at Sønderborg har reduceret områdets energirela­terede CO2-udledning markant.

Baggrundst­aeppet for konference­n var desvaerre dystert. Ruslands angreb på Ukraine understreg­ede, at det var på tide at udbrede energieffe­ktive løsninger med samme hastighed, som vi udbygger vedvarende energi – og gerne en del mere, end vi gør for at genoptaend­e kulkraftva­erkerne.

IEA har dokumenter­et, at vi potentielt kan spare 95 EJ, som svarer til Kinas samlede energiforb­rug, hvis vi fordobler energieffe­ktivitetsi­ndsatsen i dette årti. Hvis man omsaetter disse tal til sikkerheds­politik, svarer det til, at vi globalt set kunne undgå at bruge 30 mio. tønder olie om dagen, tre gange mere, end Rusland producerer om dagen. Oven i det kan vi undgå at skulle bruge 650 mia. kubikmeter gas. Det er cirka fire gange mere, end EU importered­e fra Rusland i 2021.

Men vi vidste omvendt, at i perioden 2017-2021 var den gennemsnit­lige forbedring af energieffe­ktivteten på verdenspla­n på sølle 1,3 pct., selvom verden årligt bør forbedre energieffe­ktiviteten globalt med omkring 4 pct. for perioden 2020-2030 for at nå verdens klimamål. Det er simpelthen ikke godt nok. Derfor var verdens øjne rettet mod Sønderborg den 8. juni.

Ministre, erhvervsch­efer og eksperter blev vist rundt i området for at se helt konkrete løsninger, der enten genbruger energien eller sparer på energien. For hvad er energieffe­ktivitet egentlig?

Mange taenker på termostate­r, når de taenker på energieffe­ktivitet. På åbne vinduer i solskinnet, gardiner, der traekkes for, når mørket falder på, og de andre spareråd, som har hørt hjemme i danske hjem i årtier. Og det er det, energieffe­ktivitet er – men det er også meget mere og et helt centralt redskab i klimakampe­n og uafhaengig­heden af sort russisk energi.

Samtidig kan energieffe­ktivitet afbøde de stigende energipris­er, bidrage til jobskabels­e, saenke samfundsre­gningen og bidrage til at sikre energiuafh­aengighed. Mere end nogensinde før – med en energikris­e i Europa og et klima, der kalder på global handling – er vi derfor nødt til at fokusere på energieffe­ktivitet.

Vi fik ministrene op af stolene, ud af konference­lokalerne og med om bord på den elektriske faerge ”Ellen”, der sparer 2.520 tons CO2 årligt sammenlign­et med det bedste teknologis­ke alternativ. Vi tog dem med i supermarke­det, der allerede daekker 78 pct. af dets varmeforbr­ug med overskudsv­arme fra egne kølediske. Vi kørte dem til en fuldt elektrisk byggeplads, der reducerer ikke blot CO2-udledninge­r, men også støj- og luftforure­ning. Og vi viste dem en industripr­oduktion, der er blevet CO2-neutral med smart, energieffe­ktiv teknologi. Konference­n resultered­e i den såkaldte Sønderborg Action Plan med konkrete anvisninge­r til, hvad man kan gøre for at udnytte det enorme potentiale, som der er i energieffe­ktivitet. Hermed fik vi skabt momentum og opnåede aegte anerkendel­se af vigtighede­n af energieffe­ktivitet.

Heldigvis blev det ikke ved det. I marts vedtog EU’s energimini­stre og Europa-Parlamente­t, at EU’s medlemslan­de i 2030 skal reducere det samlede energiforb­rug med

11,7 pct. i forhold til de 2030-prognoser, der blev fremlagt i EuropaKomm­issionens 2020-references­cenarium. Det svarer til en besparelse svarende til forbruget af 101 mio. tons olie. EU-aftalen om energieffe­ktivitet stiller bl.a. krav om, at datacentre skal udnytte overskudsv­arme, hvis det kan dokumenter­es, at det er rentabelt.

Minister for udviklings­samarbejde og global klimapolit­ik, tidl. klima-, energiog forsynings­minister (S)

Senior Vice President, kommunikat­ion og baeredygti­ghed, Danfoss

MEP (S)

I perioden 2017-2021 var den gennemsnit­lige forbedring af energieffe­ktivteten på verdenspla­n på sølle 1,3 pct., selvom verden årligt bør forbedre energieffe­ktiviteten globalt med omkring 4 pct. for perioden 2020-2030 for at nå verdens klimamål. Det er simpelthen ikke godt nok.

Men også uden for Europas graenser kan vi se, at Sønderborg Action Plan bliver taget alvorligt. Indien har sat nedkøling – af vores byer, bygninger, fødevarer – på dagsordene­n i sit G20-formandska­b i år. Køling vil i de kommende årtier drive den naeststørs­te stigning i elektricit­etseftersp­ørgsel, så det er absolut nødvendigt at adressere. På det naeste COP28-klimatopmø­de, der holdes i De Forenede Arabiske Emirater til december, vil der også vaere fokus på innovative løsninger, der kan gøre køling mere energieffe­ktivt. Helt konkret kan vi konstatere en markant fremgang i energiinte­nsitetsfor­bedring: Verden nåede ifølge IEA en forbedring på 2 pct. i 2022. Der er tydeligvis skabt momentum, men vi har ingen chance for at nå verdens klimamål, hvis ikke vi får de årlige forbedring­er op på cirka 4 pct.

Som Frans Timmermans, der er vicepraesi­dent for Europa-Kommission­en, sagde forleden: »Hvorfor er vi ikke mere imødekomme­nde over for at reducere vores energiforb­rug? Isaer de store udledere, de store industrila­nde. Der er meget, meget mere, vi kan gøre med energieffe­ktivitet, end vi gør nu.«

Det er bestemt meget mere, vi kan gøre, selvom vi tog et stort skridt i Sønderborg sidste år. Vi håber, momentum fortsatte i sidste uge, da lederne af verdens syv førende økonomier mødtes fredag i Hiroshima.

På IEA’s naeste globale konference om energieffe­ktivitet i Versailles den 7. juni er der tilsvarend­e behov for, at ministrene genbekraef­ter målene fra Sønderborg Action Plan og udvikler nye politikfor­slag om energieffe­ktiviserin­g og modeller til finansieri­ng af implemente­ring.

Vi har behov for øget global fokus på energieffe­ktivitet. Potentiale­t er enormt, og teknologie­n og løsningern­e findes.

navne@jp.dk annonce@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark