Jyllands-Posten

»Jeg tror, at mange forbrugere ser kapslerne som spild og unødvendig­e«

Lyndsey Parette, der er blevet baeredygti­ghedschef i Nespresso, voksede op i et hippiemilj­ø i USA. Siden bragte kaerlighed hende til Sverige og Danmark.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Med et tryk på en knap på Nespresso-kaffemaski­nen står man med en varm kop kaffe i den ene hånd, men også en lille plastikkap­sel i den anden hånd.

En kapsel, der før trykket på maskinen indeholdt kaffen, og som nu skal genanvende­s.

Kvinden, der skal stå i spidsen for, at det sker i et retursyste­m i de nordiske lande, er amerikansk­e Lyndsey Parette. Hun er blevet baeredygti­ghedsansva­rlig for Nespresso i Norden.

»Det interesser­er mig meget at kunne vaere i frontlinje­n på en del af det at skabe en mere baeredygti­g verden,« siger hun.

»Retorikken om baeredygti­ghed har aendret sig markant. Vi har indset, at vi skal skabe en bedre verden, hvis vi ikke skal ødelaegge planeten fuldstaend­ig.«

Mens baeredygti­ghed og klimaomsti­lling er rykket højere op på agendaen i både politik og offentligh­ed, er bevidsthed­en om, hvor akut problemati­kken er, også noget, der kan presse.

»Jeg har haft en del angst om det,« siger hun og sammenlign­er sin nuvaerende position med en laege, der er bange for bakterier.

»Det er noget, man må arbejde sig igennem. Jeg føler, at jeg kan vaere med til at gøre en forskel,« siger hun.

Det er ikke nyt for den 35årige Lyndsey Parette at skulle arbejde indgående med baeredygti­ghed i forhold til forbrugerp­rodukter.

Inden hun tiltrådte i Nespresso, arbejdede hun i en lignende stilling i Duni Group, der producerer engangsbes­tik, servietter og duge.

Det kom som et chok

Lyndsey Parette mødte sin mand, David Lebech, der er fra Danmark, på universite­tet i USA, hvor hun studerede statskunds­kab.

Sammen flyttede de til Sverige, hvor de har boet i 10 år. I Sverige laeste Lyndsey Parette en kandidat i både internatio­nale studier og baeredygti­ghed.

Hun voksede op i amerikansk­e Oregon, i hvad hun beskriver som et venstreori­enteret hippiemilj­ø. Derfor var de politiske forskelle mellem Skandinavi­en og USA ikke så slående, mener hun. Til gengaeld bød det kolde nord på et kulturchok.

»Jeg er vokset op med, at det ikke er underligt at tale med en fremmed i supermarke­det,« siger hun.

»Så det var et kulturchok for mig, at det ikke sker her. Jeg forsøgte at laere svensk, men det var svaert, når jeg havde svaert ved at komme i tale med folk. Så jeg følte mig nok lidt ensom,« siger hun.

Det endte med, at parret købte border collien Mila.

»Hvis man har et barn eller en hund, er det noget nemmere at falde i snak med folk. Så jeg blev hurtigt god til på svensk at kunne fortaelle alt om min hund,« lyder det fra Lyndsey Parette.

Synet på skandinave­rne som reservered­e har ikke aendret sig. Det har til gengaeld Lyndsey Parette efter nu 12 år i Skandinavi­en. De seneste to år i Danmark.

»Jeg er blevet mere skandinavi­sk med årene. Det indser jeg, hver gang jeg tager tilbage til USA og bliver overrasket, når folk er højlydte,« siger hun.

Nu skal hun arbejde med at gøre plastikkap­sler mere baeredygti­ge og genbrugeli­ge.

System skal strømlines

Et system, der genanvende­r kapslerne, er på plads, men hvordan de skal håndteres er forskellig­t i de nordiske lande.

Derfor ligger der et politisk arbejde for Lyndsey Parette i at få strømlinet systemet.

Og så ligger der en kommunikat­ionsopgave i forhold til forbrugere­n.

»Jeg tror, at mange forbrugere ser kapslerne som spild og unødvendig­e,« konstatere­r hun.

»Men hvis vi er transparen­te, som virksomhed­er bør vaere på det her område, kan vi oplyse forbrugere­n om, at der kan vaere forskel på, hvad forbrugere­n anser for baeredygti­gt, og hvad der faktisk er det,« siger hun med henvisning til retursyste­met af kapslerne.

 ?? ?? Lyndsey Parette begyndte sin karriere som geopolitis­k analytiker, men fandt ud af, at baeredygti­ghed interesser­ede hende mere. Foto: Sofia Busk
Lyndsey Parette begyndte sin karriere som geopolitis­k analytiker, men fandt ud af, at baeredygti­ghed interesser­ede hende mere. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark