Jyllands-Posten

Finanstils­ynet: Overvej, om det skal vaere svaerere at få drømmelåne­t

Langt de fleste boliglån med 30 års afdragsfri­hed er med variabel rente.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Bekymringe­n for lån med 30 års afdragsfri­hed er så stor, at finanssekt­orens vagthund, Finanstils­ynet, nu beder banker og realkredit­institutte­r overveje, om de skal stramme betingelse­rne for at få lånet.

Lånet har udviklet sig til en kaempe succes, og ved indgangen til 2023 udgjorde det 11 pct. af det samlede udlån og knap 23 pct. af alle lån med afdragsfri­hed. Vaeksten har vaeret både voldsom og hurtig. Det fremgår af Finanstils­ynets ”Markedsudv­iklingsart­ikel 2022”, der netop er blevet offentligg­jort.

Hvis man skal have et lån med 30 års afdragsfri­hed, må realkredit­belåningen højst vaere 60 pct. af boligens vaerdi (LTV).

Men graensen skal måske vaere lavere, mener Finanstils­ynet. Det gaelder ikke mindst for de mange aeldre, der optager lånet for at foretage det, man kalder en nedsparing. Det betyder, at man ikke laengere sparer op i boligen.

»Ved lån med 30 års afdragsfri­hed er det isaer vigtigt at overveje, om lån med nedsparing­sformål bør ydes op til 60 pct. af boligens markedsvae­rdi eller bør udbydes med en lavere LTV,« skriver Finanstils­ynet.

Lån med variabel rente

Bekymringe­n gaelder ikke mindst de boligejere, udlejnings­ejendomme og andelsboli­gforeninge­r, der har valgt kombinatio­nen af 30 års afdragsfri­hed og variabel rente. Og dem er der mange af.

75 pct. af de eksisteren­de lån er med variabel rente, og naesten lige så mange af nye lån er med variabel rente.

For at få et lån med 30 års afdragsfri­hed bliver man foruden belåningsg­raden kreditgodk­endt efter, om man kan betale et lån med fast rente på mindst 4 pct. og afdrag. Men Finanstils­ynet gør opmaerksom på, at det ikke er nogen garanti for, at alle med denne låntype kan klare en større rentestign­ing.

Dertil kommer, at store prisfald vil skubbe belåningsg­raensen over 60 pct., og så er det i princippet slut med afdragsfri­hed på hele lånet.

Hvis priserne falder betydeligt, får det store konsekvens­er for alle boligejere. Med et prisfald på 30 pct. vil hver fjerde boligejer således blive teknisk insolvent, fordi der skyldes mere i huset, end det er vaerd.

Prisfald af den størrelse er sjaeldne, men bestemt ikke urealistis­ke, påpeger Finanstils­ynet.

Mellem 3. kvartal 2006 og 1. kvartal 2009 faldt husprisern­e op til 31 pct. og ejerlejlig­hedspriser­ne op til 38 pct.

 ?? ?? Finanstils­ynet har gennem laengere tid udtrykt bekymring for boliglån med 30 års afdragsfri­hed. Nu sker det igen. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Finanstils­ynet har gennem laengere tid udtrykt bekymring for boliglån med 30 års afdragsfri­hed. Nu sker det igen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark