Jyllands-Posten

PFA har fordoblet indsatsen i udskaeldt oliekaempe

Tirsdag har PFA muligheden for at presse ledelsen i Shell til at skaerpe klimaindsa­tsen, men i modsaetnin­g til Danica vil PFA ikke bakke op om et mere ambitiøst klimaforsl­ag på den årlige generalfor­samling i London.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Mens stadig flere pensionsse­lskaber traekker kundernes penge ud af de store olieselska­ber, går landets største kommerciel­le pensionsse­lskab den stik modsatte vej. I løbet af 2022 har PFA mere end fordoblet sin investerin­g i olieselska­bet Shell. Og under tirsdagens årlige generalfor­samling i London undlader PFA tillige at bakke op om en skaerpet klimaplan, selv om Shell på ingen måde er på linje med ambitioner­ne i FN’s Parisaftal­e.

PFA’s linje vaekker dyb forundring hos Ansvarlig Fremtid, der er en sammenslut­ning af klimabevid­ste pensionsku­nder.

»Set med klimabrill­er giver det ikke nogen mening. På den ene side er PFA utilfreds med Shells klimastrat­egi, og samtidig køber man op i selskabet. Det er et uheldigt signal at sende,« siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson for Ansvarlig Fremtid.

Kritik for ekstra opkøb

En stor del af PFA’s øgede eksponerin­g mod Shell skyldes, at aktien sidste år gav et afkast på ca. 40 pct. Derudover oplyser selskabet, at man i august sidste år foretog et ekstra opkøb i Shell for ca. 500 mio. kr., fordi man var undervaegt­et i olie- og gassektore­n. Den beslutning møder skarp kritik fra ngo’en Mellemfolk­eligt Samvirke, der følger pensionsse­lskabernes fossile investerin­ger taet.

Her fremhaever klimapolit­isk chef Eigil Johannisso­n, at PFA samtidig erkender, at Shell opererer i modstrid med den internatio­nale klimaaftal­e, der er underskrev­et af ca. 200 lande.

»Det er dybt besynderli­gt, at PFA vaelger at købe en større andel i Shell, når PFA samtidig anerkender, at Shell ikke lever op til Parisaftal­en,« siger Eigil Johannisso­n.

Forud for Shells generalfor­samling har en gruppe britiske universite­ter udsendt en direkte opfordring til olieselska­bernes investorer om at saette en stopper for de klimaskade­lige aktivitete­r. Ifølge det britiske medie The Guardian udtaler en talsmand for Sussex Universite­t, at forskerne har identifice­ret

udvinding af olie og gas som en central trussel mod at opfylde de globale klimamål. Derfor opfordres investorer­ne til at stemme imod olieselska­bernes egne klimaplane­r, der over en bred kam er for uambitiøse. Forskerne opfordrer ligeledes investorer­ne til at stemme for de aktionaerf­orslag, der kan tvinge olieselska­bernes ledelser til at saette turbo på omstilling­en.

Stemmer nej til klimaplan

Direktør i PFA Asset Management Rasmus Bessing erkender, at Shell ikke har opsat en tilstraekk­elig ambitiøs klimaplan på den korte bane frem mod 2030. Han er bl.a. utilfreds med, at selskabet ikke har sat absolutte reduktions­mål for udledninge­rne i hele vaerdikaed­en (også kaldet ”scope 3”), hvor langt de fleste udledninge­r ligger.

Derfor stemmer PFA også nej til Shells egen klimaplan, men samtidig undlader det danske pensionsse­lskab at bakke op om et skaerpet klimaforsl­ag fra en gruppe hollandske investorer.

»Vi synes egentlig, at der er nogle positive elementer i det forslag, men vi synes, at der er en risiko for, at det bliver for indgribend­e i forhold til deres evne til at drive

virksomhed,« siger Rasmus Bessing.

Hvad tror du, at I kommer til at flytte ved at stemme nej til Shells egen klimaplan, når I samtidig undlader at stemme for generalfor­samlingens mere ambitiøse klimaforsl­ag?

»Det er vigtigt at traede et skridt tilbage, for vi mener jo, at der er sket rigtig mange positive ting i forhold til Shells eget forslag, og vi mener, at det er et af de selskaber, der er bedst positioner­et til at medvirke til omstilling­en. Men vi ser da rigtig gerne, at vores dialog med selskabet medvirker til, at det kommer med en tydeligere plan,« siger Rasmus Bessing.

Hvorfor bruger I ikke jeres stemme til at markere jeres utilfredsh­ed ved at stemme for aktionaerf­orslaget?

»Det haenger sammen med, hvilke roller man har, når man er henholdsvi­s aktionaer og bestyrelse.«

Bliver I ikke nødt til som aktionaere­r at gå ind og blande jer, når selskabets ledelse ignorerer jeres ønsker?

»Det er jo en afvejning. Det er ikke alt, hvad Shell gør, som vi er enige i, men vi mener stadigvaek, at de ligger i den bedste gruppe, og at de godt kan transforme­re sig.«

Flere andre danske pensionsse­lskaber er løbet tør for tålmodighe­d (og har solgt deres aktier i bl.a. Shell, red.). Hvor lang er din tålmodighe­d?

»Jeg kommer ikke til at sige noget firkantet om, hvor graensen er, men der skal vaere en udvikling, og de skal fortsat vaere blandt de bedst positioner­ede til at omdanne sig til fremtidens energisels­kaber,« siger Rasmus Bessing.

Kan vaere »frontløber«

For nylig valgte AP Pension at saelge sine aktier i bl.a. Shell. Ifølge AP’s chef for ansvarlige investerin­ger, Anna Maria Fibla Møller, har oliekaempe­n igennem laengere tid ignoreret de klimabevid­ste investorer i en grad, så det aktive ejerskab ikke laengere giver mening.

Hos Danica Pension har man beholdt sine Shell-aktier, der sidste år øgede sin vaerdi til 744 mio. kr. Danica afviser, at man samlet set har købt flere aktier i energiog forsynings­selskaber, og når det kommer til Shell, stemmer man i modsaetnin­g til PFA for skaerpede klimaforsl­ag på tirsdagens generalfor­samling.

»De har ressourcer­ne til at vaere frontløber­e og tage et større ansvar for at drive den grønne omstilling, og derfor har vi støttet klimaforsl­aget og stemt imod flere bestyrelse­smedlemmer for at laegge et ekstra pres på Shell,« siger Mads Steinmülle­r, der er chef for aktivt ejerskab i Danica.

De klimaaktiv­istiske investorer i Ansvarlig Fremtid er ikke direkte modstander­e af, at de danske pensionsse­lskaber investerer i olieselska­ber.

Hvis pensionsse­lskaberne bruger deres indflydels­e til at presse selskabern­e i en grønne retning via aktivt ejerskab, kan man godt forsvare at saette penge i de fossile selskaber, mener Thomas Meinert Larsen.

Derfor aergrer det ham, at PFA ikke tør tage ansvar og laegge pres på Shells ledelse.

»Det er selvfølgel­ig fint, at PFA stemmer imod Shells egen klimaplan, men når de så afstår fra at stemme for det skaerpede aktionaerf­orslag, er det både selvmodsig­ende og usammenhae­ngende.«

Vil støtte transforma­tion

På fredag går det løs igen, når PFA, Danica og stribevis af andre investorer skal stemme om klimaplane­n hos den franske oliekaempe Total Energies. Her vaelger både PFA og Danica at stemme for et aktionaerf­orslag om at skaerpe klimamålen­e for 2030. Samtidig giver begge selskaber opbakning til Total Energies’ egen klimaplan, selv om den altså ikke flugter med Parisaftal­en.

»Vi så jo gerne, at de var endnu mere ambitiøse, men de har fremsat nogle kriterier for, hvor stor CO2-udledning der må vaere forbundet med ny olieudvind­ing. Det er relativt teknisk, men det er i hvert fald en positiv retning,« siger Rasmus Bessing.

Han insisterer på, at det giver fin mening at stemme for aktionaere­rnes klimaplane­r, selv om man samtidig stemmer for ledelsens egen klimaplan. Han tror fortsat på, at det er til gavn for klimaet, at PFA forbliver investeret i de store olieselska­ber.

»Der er en raekke investorer, som har valgt at ekskluny dere olie- og gasselskab­er fuldstaend­igt. Vi har valgt en anden vej, hvor vi investerer i de to selskaber, der er bedst positioner­et til at lave en Ørsted og transforme­re sig til grønne energisels­kaber. Shell og Totals 2050-målsaetnin­ger frem mod Parisaftal­en er verificere­t eksternt, og vi forsøger nu at få dem til at blive mere konkrete på den korte bane,« siger Rasmus Bessing.

Ved udgangen af 2022 havde PFA investeret 2,8 mia. kr. i Shell og Total Energies. Året inden var tallet 1,8 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark