Jyllands-Posten

Problemer med varmecheck: Tusindvis af nye fejludbeta­linger opdaget

I august sidste år modtog 411.000 danskere en varmecheck på 6.000 kr. Siden har det vist sig, at mange af udbetaling­erne er sket på et forkert grundlag. Nu er nye fejludbeta­linger dukket op.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Uheldene fortsaette­r med at forfølge den i al hast vedtagne varmecheck­ordning, som så dagens lys i februar 2022. Nu oplyser Energistyr­elsen, at der ved en fejl er udbetalt endnu 83 mio. kr. i strid med reglerne.

»Vi er rigtig aergerlige over den fejl, vi har identifice­ret,« siger Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyr­elsen, i en kommentar til den aktuelle sag.

13.800 husstande har modtaget en varmecheck, selv om de ikke er omfattet af ordningen.

Fejl i udregninge­n

Efter vedtagelse­n af varmecheck-ordningen i februar 2022 blev partierne bag kort tid efter enige om at udvide ordningen, så økonomisk traengte varmekunde­r med en samlet husstandsi­ndkomst helt op til 650.000 kr. kunne komme i betragtnin­g til den skattefrie støtte på 6.000 kr.

Som led i opgørelsen af husstandsi­ndkomsten blev det aftalt, at de 650.000 kr. var inklusive en eventuel positiv nettokapit­alindkomst. Nu viser det sig imidlertid, at den ministerie­lle regnemaski­ne både har medtaget positive og negative nettokapit­alindkomst­er.

Fjernvarme Elvarme

Naturgasfy­r

Oliefyr

Varmepumpe

Elvarme

Naturgasfy­r Oliefyr Varmepumpe Centralvar­me med fast braendsel Øvrige

Centralvar­me med fast braendsel

15

»Det betyder, at der er knap 13.800 husstande med en samlet indkomst over 650.000 kr., der fejlagtigt har fået udbetalt varmecheck, da de f.eks. på grund af renter på boliglån har haft en negativ nettokapit­alindkomst, der har fået den samlede husstandsi­ndkomst under den fastsatte indkomstgr­aense på 650.000 kr.,« forklarer Energistyr­elsen om fejlen.

Anderledes munter var meldingen, da davaerende klima- og energimini­ster Dan Jørgensen (S) sidste år i august slog fast, at der seks måneder efter aftalens vedtagelse endelig rullede milliarder ud til traengende varmekunde­r.

Fjernvarme

»Det er godt nyt, at pengene nu kommer ud og hjaelper danskere, der har vaeret hårdt ramt af høje energipris­er,« lød det fra Dan Jørgensen.

Skal ikke betales tilbage

Øvrige

Siden er der dukket tusindvis af sager op om fejludbeta­linger.

Ud over de seneste fejludbeta­linger har Energistyr­elsen tidligere oplyst, at omkring 10.600 husstande fejlagtigt har modtaget en varmecheck.

Dermed har i alt 24.400 husstande nu modtaget en varmecheck på 6.000 kr. uden at vaere berettiget til pengene. Det svarer til 146 mio. kr. – knap 6 pct. af den samlede udbetaling på knap 2,5 mia. kr.

Mens fejlen er skidt nyt for Energistyr­elsen og statskasse­n, får den ingen betydning for de varmekunde­r, der uberettige­t har modtaget en varmecheck.

Som en del af varmecheck­aftalen, der efterfølge­nde er udmøntet i en saerlig lov, er det nemlig bestemt, at fejlagtige udbetaling­er ikke skal betales tilbage til statskasse­n.

Imens har op mod 230.000 danskere med et olie- eller traepillef­yr vaeret afskåret fra overhovede­t at få del i varmehjael­pen, uagtet at prisen på olie og traepiller ligeledes steg markant i begyndelse­n af 2022. De mange fejludbeta­linger har fået Rigsrevisi­onen til at ivaerksaet­te en granskning af hele varmecheck­forløbet. Granskning­en pågår fortsat, hvorfor Energistyr­elsen oplyser, at man har informeret Rigsrevisi­onen om de nyopdagede fejludbeta­linger.

Skulle nogle af de 13.800 varmekunde­r føle sig kaldet til frivilligt at returnere varmecheck­en, åbnede Energistyr­elsen i slutningen af marts for en atypisk saerordnin­g, hvor danskere for første gang nogensinde kan bestille en regning fra det offentlige for den vej rundt at betale pengene tilbage til statskasse­n.

 ?? ?? TAL I PCT.
Nye oplysninge­r viser, at mere end dobbelt så mange danskere som hidtil antaget har modtaget en skattefri varmecheck på 6.000 kr. uden at vaere berettiget til pengene. Arkivfoto
TAL I PCT. Nye oplysninge­r viser, at mere end dobbelt så mange danskere som hidtil antaget har modtaget en skattefri varmecheck på 6.000 kr. uden at vaere berettiget til pengene. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark