Jyllands-Posten

Pensionsbr­anchen vil af med saerligt hårde regler

Unge pensionsop­sparere har ringere muligheder for at traekke på pensionen før folkepensi­onsalderen end deres foraeldre.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Samtidig med at de unge skal indstille sig på sen folkepensi­on, har de også senere adgang til at få udbetalt deres private pensioner og arbejdsmar­kedspensio­ner end deres foraeldre. Det opfordrer pensionsbr­anchen til, at der laves om på.

Pensionsbr­anchen vil have den kommende, permanente trepartins­titution – hvor FH, DA og regeringen bl.a. laegger op til at drøfte seniorpens­ion og Arne-pension – til at se på reglerne om pensionsud­betaling for hele pensionsom­rådet.

Mens den, der har oprettet sin pensionsor­dning før 2018, kan begynde at haeve af pensionen fem år før, og en opsparer med en ordning fra før den 1. maj 2007 kan haeve pensionen som 60-årig, så er muligheder­ne dårligere for de unge.

Ordninger oprettet fra den 1. januar 2018 kan der tidligst udbetales fra tre år før folkepensi­onsalderen.

»Vi håber på en justering af reglerne, så de unge også får mulighed for at starte udbetaling af deres egen pensionsor­dning fem år inden folkepensi­onen. Det vil give en yderligere fleksibili­tet i tilbagetra­ekningen og sikre samspillet med seniorordn­inger – såkaldte fritvalgso­rdninger – i de private overenskom­ster,« siger vicedirekt­ør Jan V. Hansen, Forsikring & Pension (F&P).

Større fleksibili­tet

F&P mener samtidig, det vil gøre det lettere at rådgive om reglerne.

Professor Svend Erik Hougaard Jensen, der står i spidsen for CBS pensionsfo­rskningsce­nter, Percent, er enig med pensionsbr­anchen i, at det i en tid med stigende pensionsal­der giver god mening, at der bliver større fleksibili­tet om, hvornår pensionern­e kan udbetales.

»På den måde vil flere kunne gå ned i tid og bedre holde til – og måske også efter – folkepensi­onsalderen. For at det ikke bliver for tiltraekke­nde at traekke sig før tid, bør der samtidig ses på initiative­r, der fremmer fordelen ved at blive på arbejdsmar­kedet som senior,« siger Svend Erik Hougaard Jensen.

F&P mener ikke, at sådan en aendring kan få de unge til bredt set at ville stoppe tidligere.

»De danskere, der har trukket sig tilbage de seneste år, har alle haft mulighed for at starte udbetaling­en af deres opsparing ved alder 60 år. Men langt de fleste har imidlertid valgt at gøre det taet på folkepensi­onsalderen,« siger Jan V. Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark