Jyllands-Posten

Sådan bliver man svindler

En advokat fra Svendborg, en bankdirekt­ør fra Nordjyllan­d og en såkaldt gaeldsrådg­iver tegner billedet: Sådan bliver man svindler.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er www.andersheid­e.dk

Man må ikke narre penge fra folk og stoppe dem i sine egne lommer. Det står både i loven og biblen.

Det sker så hele tiden. Som faergen mellem Helsingør og Helsingbor­g, der sejler hele døgnet, er der hele tiden nogen, der narrer penge fra folk og stopper dem i deres egne lommer.

For nogle måneder siden var det en advokat fra Svendborg, der lavede nummeret. Nydelig mand, 3.134 stemmer ved seneste kommunalva­lg, fire et halvt års faengsel for underslaeb. Han låner i starten lidt penge fra klientkont­oen til at stive privatøkon­omien af, bare lidt, og en dag låner han også lidt penge af svigerfami­lien uden at spørge om lov, og en dag har han lånt 45 mio. kr.

For et år siden var det en direktør i en bank i Nordjyllan­d, der havde narret sig til penge. I gennemsnit 1,3 mio. kr. om året oven i lønnen. Metoden er falske fakturaer, som bogholderi­et pligtskyld­igt anviser, så direktøren har råd til ferier i 400.000 kroners-klassen og vin til 1.000 kroner per flaske. Da svindlen bliver opdaget, og bedraget er gjort op – cirka 20 mio. kr. i alt – er hver en klink brugt. Rub og stub.

Nu er det en mand med et firma, der hjaelper gaeldsplag­ede danskere, der har vaeret en tur med faergen fra Helsingør til Helsingbor­g.

I flere tilfaelde har han hjulpet på den måde, at han tømte klienterne­s konti efter at have fået fuldmagt til at styre deres økonomi, og han har også optaget lån til sig selv i deres navn. Altså:

Folk, der gik ind ad fordøren for at komme af med gaeld, fik gaeld med sig ud ad bagdøren.

Svindlere begynder med at have en legitim grund til at begå noget åbenlyst ulovligt. Synes de selv.

Hvordan når man til den beslutning at tage faergen? Overbevise­r man først sig selv om, at en enkelt tur ikke er rigtig svindel, bare en lille, midlertidi­g udvidelse af det tilladelig­e? Ulovlig, ja, men inden for en zone, hvor man kan vaere i det?

Som utroskab. Hvornår er faergen egentlig kommet så langt fra havn, at den definitivt er ude i farvand, hvor man må kalde det … det der? Er det efter kys i et mørkt sidelokale til firmafeste­n, efter sovevaerel­set eller efter sms-fortroligh­ed?

Både advokaten fra

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark