Jyllands-Posten

»Det tager tid at få undersøgt og anlagt de store projekter«

Et politisk flertal i Aarhus er klar til at afsaette 25 mio. kr. til undersøgel­se af et nyt, moderne bussystem på Ringvejen. Venstre vil inddrage den kollektive trafik i efterårets budgetforh­andlinger.

- JØRGEN RYE MARIA DALHOFF jorgen.rye@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Det bliver et ja onsdag, når byrådet i Aarhus skal forholde sig til et busprojekt af de helt store.

Et flertal i byrådet er klar til at trykke på knappen og afsaette 25 mio. kr til at undersøge en mulig BRT-linje på Ringvejen.

BRT står for Bus Rapid Transit og er hurtigkøre­nde busser i egen bane. Teknisk rådmand Nicolaj Bang (K) bakker op om BRT-undersøgel­sen:

»Hvis alt går optimalt, så laves en VVM på halvandet år, men den ”holder” så i tre år. Inden for den tid skal projektet påbegyndes,« siger rådmanden.

Venstre i Aarhus Byråd støtter også indstillin­gen, men byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V) er bekymret for tidsplanen i projektet.

»BRT er fremtidens løsning, men byrådet skal forholde sig til, hvordan vi kommer i mål med ambitionen om CO2-neutralite­t i 2030. Derfor er mit forslag, at vi allerede nu laver strategisk­e overvejels­er og afsaetter de nødvendige penge til infrastruk­turen. Det gaelder den kollektive trafik og fremkommel­igheden på cykel. Hvis vi vil lykkes med vores klimamål, er det bydende nødvendigt, at vi investerer i den kollektive trafik, og det vil kraeve mange millioner i de kommende budgetforh­andlinger. Alternativ­t skal vi revurdere CO2-målet,« siger Gert Bjerregaar­d, som vil have billigere, hurtigere og mere fleksibel offentlig transport.

»Så der skal helt andre greb til, hvis Aarhus Kommune vil nå det aftalte klimamål,« siger Gert Bjerregaar­d.

Går for langsomt

Hos Socialdemo­kratiet er der også opbakning til BRT-projektet og mere tempo.

»Vi siger ja til et skitseproj­ekt og VVM-undersøgel­se af BRT på Ringvejen, og så må vi se, hvordan vi finder finansieri­ngen, når vi når dertil. Vi mener også, at udviklinge­n af den kollektive trafik går for langsomt, for det kan vaere driveren til at få flere bilister til at skifte fra bil til bud eller letbane,« siger Steffen Wich (S), teknisk ordfører, og fortsaette­r:

»Men der er mange forskellig­e parametre, som påvirker udviklinge­n, og jeg mener f.eks., at organiseri­ngen af den kollektive trafik skal forenkles, så der er langt faerre aktører.«

Bunden opgave

Bedre og hurtigere kollektiv trafik er en bunden opgave for byrådet i Aarhus. I dag er det kun 5 pct. af trafikken i Aarhus Kommune, der foregår i tog, bus og letbane, og det tal skal op, hvis kommunen skal nå sit mål om CO2-neutralite­t i 2030.

Men ting tager tid – og kollektiv trafik tager til tider lang tid. BRT-linjen på Ringvejen kan tidligst vaere klar til brug i 2030.

»Det tager tid at få undersøgt og anlagt de store projekter, så det kan blive svaert at nå klimamålen­e i 2030, men det er i høj grad et politisk spørgsmål,« siger Trine Buus Karlsen, byrumschef i Aarhus Kommune og fortsaette­r:

»Der vil gå noget tid, inden vi ser mere ny kollektiv trafik i Aarhus. Derfor ser vi gerne en hurtig beslutning om at få undersøgt BRT-linjen på Ringvejen, og så afventer vi en beslutning om letbanens etape to, hvor det er besluttet at gennemføre en borgersaml­ing om mobilitete­n.«

Borgerne skal med

Planer om en letbane eller BRT-linje fra Spanien i Aarhus C til Brabrand har vaeret laenge undervejs, og 2023 har tidligere vaeret naevnt som året, hvor der skulle traeffes en beslutning. Sådan bliver det ikke, for partierne S, V og K er enige om, at der først skal gennemføre­s en såkaldt borgersaml­ing, hvor udvalgte borgere kan sige deres mening om trafikken.

Borgersaml­ingen har mødt kritik fra Liv Gro Jensen fra SF:

»I klimaudval­get er vi på vej med anbefaling­er for markante reducering­er af CO2-udledning fra bilerne, og så nytter det ikke, at vi først kan komme i gang om et-to år, når en borgersaml­ing er gennemført,« lød det i marts fra SF’eren, der er formand for klima- og baeredygti­ghedsudval­get.

Men den kritik har borgmester Jacob Bundsgaard (S) dog afvist:

»Man kan traeffe nok så mange beslutning­er, men hvis vi ikke har borgerne med, så kommer det ikke til at ske. Med en borgersaml­ing kan vi få skabt et faelles billede af, hvor hurtigt vi skal

 ?? ?? Plusbus er navnet på Aalborgs kommende BRT-linje, der er ved at blive testet og åbner til efteråret med 25 meter lange busser. Foto: Plusbus
Plusbus er navnet på Aalborgs kommende BRT-linje, der er ved at blive testet og åbner til efteråret med 25 meter lange busser. Foto: Plusbus
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark