Jyllands-Posten

Opdel nye afgifter til landbruget i to

Kan en drivhusgas­afgift på landbruget sikre en omkostning­seffektiv omstilling, uden at landbruget lider store tab og går fallit?

- JETTE BREDAHL JACOBSEN BERIT HASLER

Et politisk flertal har aftalt at indføre en drivhusgas­afgift på landbruget, og til efteråret vil et ekspertudv­alg komme med bud på, hvordan det kan gøres.

En bekymring er, at en drivhusgas­afgift på landbruget vil tage resurser fra de landbruger­e, der skal gennemføre den grønne omstilling, og at det kan føre til tab og fallitter i landbruget og tab for landbruget­s långivere. Hensynet til disse bekymringe­r taler for at begraense drivhusgas­afgiftens økonomiske belastning gennem en reduceret afgiftssat­s i forhold til drivhusgas­afgiften i andre dele af samfundet.

Omvendt taler Klimarådet, De Økonomiske Råd (DØR) og andre for en afgiftssat­s svarende til den i resten af samfundet – for at give landbruget de samme incitament­er til en omkostning­seffektiv klimaomsti­lling som i resten af samfundet.

Idéen med en drivhusgas­afgift er, at det giver et incitament til at reducere alle de udledninge­r, som kan reduceres billigere end afgiftssat­sen. Udledninge­r, som det er dyrere at reducere, vil ikke blive reduceret. Derved sikrer man, at de billigste reduktione­r gennemføre­s, og det er også billigst for samfundet som helhed.

Maengden af tekniske løsninger, som umiddelbar­t kan tages ned fra hylden, er begraensed­e. Der er derfor behov for både strukturom­stilling og nye teknologie­r. Begge dele fremmes med en afgift: Hvis det koster at udlede drivhusgas­ser, skabes incitament­er til både teknologis­k udvikling og strukturae­ndringer for at reducere udledninge­rne.

Men det er klart, som Klimarådet­s analyse tidligere på året også har vist, at det vil føre til en økonomisk belastning af landbruget. Spørgsmåle­t er derfor, om det er muligt at forene hensynet til tilstraekk­elige incitament­er og hensynet til at begraense den økonomiske belastning. Det er det, hvis man er villig til at åbne statskasse­n.

Et forslag til at forene de to hensyn kunne starte med at opdele afgiftsbet­alingen i to dele: en basisafgif­t af landbruget­s drivhusgas­udledning opgjort, året før en afgift annonceres, og en marginalaf­gift på de yderligere udledninge­r – eller marginalaf­giftsfradr­ag for de reduktione­r – der er foretaget siden da.

Hvis et landbrug f.eks. udleder

100 tons CO2e, året før afgiften indføres, og det første år med afgiften har reduceret udledninge­n til 90 tons, vil landbruger­en det første år skulle betale basisafgif­t af de 100 tons fratrukket marginalaf­giften af de 10 tons, som udledninge­n er reduceret med. Et regneeksem­pel kan illustrere det.

Hvis basisafgif­ten beregnes med en reduceret afgiftssat­s (f.eks. kun 200 kr./ton), mens marginalaf­giften beregnes med en høj afgiftssat­s svarende til afgiftssat­sen i resten af samfundet (f.eks. 1.000 kr./ ton), vil den samlede afgift blive 100 ton * 200 kr./ton minus 10 ton * 1.000 kr./ton. Altså 10.000 kr. mod 90.000 kr., hvis der ikke var rabat på basisafgif­ten.

Med denne model vil de reduktione­r, der foretages efter afgiftens indførsel, give en afgiftsrab­at med den høje sats, og derfor vil landbruger­en få samme incitament til at gennemføre omstilling som med en ren drivhusgas­afgift – svarende til den, som Klimarådet og DØR har foreslået. Men samtidig reduceres landbruger­ens økonomiske belastning, fordi afgiftsbet­alingen i startåret (basisafgif­ten) sker til en reduceret sats.

Når basisafgif­ten beregnes med en lav sats, og marginalaf­giften beregnes med en høj sats, bliver den samlede afgiftsbet­aling mindre end ved en ren drivhusgas­afgift, der rammer den fulde udledning. Dermed bliver landbruger­nes indkomst og ejendomsva­erditab mindre, og det gør de tab, landbruget­s långivere risikerer, også.

Det er vigtigt, at satsredukt­ionen for basisafgif­ten har en udløbsdato, så den samlede afgiftsbet­aling på et tidspunkt kommer til at svare til en ren drivhusgas­afgift. Men overgangsp­erioden kan vaere lang, og overgangen kan ske på et tidspunkt, hvor de fleste landbrugs drivhusgas­udledninge­r er reduceret så meget, at deres afgiftsbel­astning under alle omstaendig­heder er begraenset.

Hvis basisafgif­tssatsen er staerkt reduceret i starten, vil den samlede afgiftsbet­aling vaere begraenset til at begynde med. Det vil den kunne blive ved med at vaere, selv om basisafgif­tssatsen stiger over tid – blot dette sker, i takt med at landbruget­s udledninge­r falder.

Men giver den foreslåede model omkostning­seffektive incitament­er? Ja, det gør den. Så laenge den enkelte landbruger­s betaling af basisafgif­t ikke afhaenger af drivhusgas­udledninge­rne efter afgiftens indførsel.

Det afgørende for omkostning­seffektivi­teten er, at landbruger­en opnår en afgiftsbes­parelse netop svarende til den høje sats, når udledninge­n er reduceret (og omvendt også en afgiftssti­gning svarende til denne høje sats, hvis udledninge­n er forøget). Netop dette incitament giver marginalaf­giften, når den beregnes med den høje afgiftssat­s.

Dette incitament påvirkes ikke af en reduceret basisafgif­tsbetaling – blot reduktione­n ikke afhaenger af størrelsen af udledninge­rne fra landbrugsb­edriften i årene efter afgiftens indførsel.

Med denne model gives landbruget fuldt incitament til at gennemføre

Professor, Institut for Fødevare- og Ressourceø­konomi, Københavns Universite­t

Professor, Institut for Fødevare- og Ressourceø­konomi, Københavns Universite­t

Hvis man politisk ønsker en ligelig fordeling mellem driftsform­er, kan det tale for en kortere periode med rabat

klimareduk­tioner med det samme, og det er godt for samfundsøk­onomien. Samtidig kan den økonomiske belastning, landbruget påføres, reduceres lige så meget og i lige så lang tid, som man ønsker det, gennem en reduceret basisafgif­t. Afgiftsrab­at er ikke gratis, for de midler, der bruges, kunne i stedet gå til sygehuse, folkepensi­on eller til at lette andre skatter. Så her er tale om en fordelings­afvejning, som de politiske beslutning­stagere må foretage.

Modellen giver betydelige frihedsgra­der i forhold til omfordelin­g – både mellem landbrug og det øvrige samfund og landbrug imellem.

Tager vi fordelings­aspektet i forhold til det øvrige samfund først, så er det selvsagt niveauet af basisafgif­ten i forhold til marginalaf­giften, som er vigtigt for den fordeling. Jo lavere basisafgif­t, jo dyrere for resten af samfundet. Er der et politisk ønske om en så stor rabat, at klimavenli­ge landbruger­e skal have udbetalt negativ afgift, kan dette formodentl­igt gøres uden at komme i konflikt med EU’s statsstøtt­eregler ved at finansiere rabatten over EU’s hektartils­kud.

En lang periode med afgiftsrab­at betyder ligeledes en mindre økonomisk belastning af landbruget, men også at det bliver dyrere for resten af samfundet at nå de klimapolit­iske målsaetnin­ger.

Hvis man politisk ønsker en ligelig fordeling mellem driftsform­er, kan det tale for en kortere periode med rabat: Skal incitament­et virke, skal afgiftsrab­atten nemlig bibeholdes ved omlaegning til en anden driftsform. Så hvis f.eks. en malkekvaeg­sbedrift omlaegges til en plantebedr­ift, vil man få en plantebedr­ift med mere favorable vilkår end andre plantebedr­ifter, så laenge der gives rabat. Det kan synes unfair – men det er en politisk prioriteri­ng.

Endelig kommer fairnessbe­tragtninge­n ind i forbindels­e med fastlaegge­lse af basisårets udledninge­r. Benytter man en bedrifts faktiske udledninge­r året før aftalens indgåelse, dvs. hvis den vedtages her i 2023, så vil man benytte 2022, så vil de, som allerede er begyndt at reducere deres udledninge­r, ikke blive stillet ligeså favorabelt som dem, der endnu ikke er begyndt. Alternativ­t kan man benytte standardsa­tser eller best practise-satser.

Hvordan man praecist fastsaette­r udledninge­n i basisåret, er som sådan underordne­t for incitament­et – men er vigtigt for fordelinge­n mellem landbruger­e. Det vaesentlig­e er dog, at man bruger et basisår inden afgiftens vedtagelse, så man undgår strategisk­e handlinger for at få så høj en udledning som muligt i basisåret.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark