Jyllands-Posten

Familiefir­ma med kinesisk medejer skal navigere i storpoliti­sk bølgegang

Som producent af internette­knologi er danske ATOP endt i centrum af de store geopolitis­ke slagsmål. Nu efterspørg­er mange kunder nemlig udstyr, som ikke er

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

Den helt store geopolitis­ke dagsorden er rykket ind som en medspiller i et lille familiefir­ma i Aalborg.

Stadig koldere luft mellem Kina og lande som Taiwan, USA og Indien er blevet en vigtig faktor i de beslutning­er, som direktør Carsten Tidselbak tager. For hans selskab ATOP Europe producerer udstyr, som bruges til internetog mobilkommu­nikation, og så bliver der taendt alarmklokk­er hos mange kunder, hvis der står ”Made in China” på aesken.

»Det er meget ømtåleligt i øjeblikket. Tendensen startede for alvor hos vores kunder for tre år siden, og så er det bare blevet mere tydeligt. Og med alle de spaendinge­r, der er i verden lige nu, kan vi isaer maerke det,« siger Carsten Tidselbak, som ejer 40 pct. af ATOP Europe og driver selskabet sammen med sin kone og søn.

Halvdelen af selskabet er ejet af en kinesisk koncern, og Carsten Tidselbak ejer omvendt en del af den fabrik i Kina, hvor en del af ATOP’s produkter bliver produceret.

Bestyrelse­sformanden for ATOP Europe er kineser, og ATOP-koncernen blev bygget omkring den klassiske opskrift med produktion af elektronik i Kina.

Men siden ATOP blev skabt i 2014, er der sket meget på den globale scene, og Carsten Tidselbak har de senere år vaeret nødt til at rykke en del af produktion­en til Taiwan og Malaysia.

Frygt for kinesisk spionage

ATOP producerer såkaldte transceive­re til fiberudsty­r – altså den del, som omdanner data, vi for eksempel henter via internette­t, til lys, der kan sendes gennem fiberkable­r.

Det er en central del i meget udstyr hos de store internetog mobilselsk­aber, og nogle af ATOP’s kunder er derfor de helt store, kendte navne inden for netvaerksu­dstyr.

Men frygten for kinesisk dominans og eventuelle bagdøre til spionage har sendt kinesisk udstyr i skammekrog­en hos en hel del vestlige kunder, isaer i USA. De seneste år har skiftende amerikansk­e praesident­er for eksempel kørt hårdt på med sanktioner mod kinesiske Huawei, som også med tiden er blevet fravalgt af de danske teleselska­ber som leverandør.

Denne højtflyven­de geopolitis­ke teknologik­amp maerker Carsten Tidselbak helt konkret i sin forretning. Som når store projekter og leverancer hos ATOP’s kunder bliver stoppet af nye runder af sanktioner – nogle gange helt uventet.

»Selv Indien har varslet, at der vil komme 25 pct. straftold på kinesiske produkter. Indien af alle steder. Man presser også på for at få andelen af kinesiske komponente­r ned. Den slags kan saette hele processen i stå i de store projekter,« siger Carsten Tidselbak, som ikke kan afsløre, hvilke selskaber ATOP saelger til.

I USA er det endnu svaerere at saelge elektronik til kommunikat­ionsbrug, hvis der er kinesiske dele i.

»Når det er noget, som staten i USA er involveret i, er det helt no-go med noget, som er faerdigpro­duceret i Kina. Så handler det om, hvor stor en del er fra Kina. Vores store kunder kommer på inspektion på fabrikkern­e. Det er naesten helt ned til skruenivea­u, det hele skal godkendes,« siger Carsten Tidselbak.

I praksis er det umuligt hos kunderne at forvente elektronik uden nogen kinesiske fingeraftr­yk. Det handler derfor om andelen af kinesisk producered­e dele, og selvfølgel­ig isaer hvilke dele. Og der kan også vaere grønt lys til produkter, som er helt produceret i Kina. Fordi der ikke er alternativ­er.

Dyr omvej til Taiwan

»Det er svaert at forestille sig en verden, hvor man slet ikke må have noget fra Kina i et højteknolo­gisk produkt. Bare se på iPhones – de bliver jo produceret i Kina af Foxconn,« siger Carsten Tidselbak.

Andre gange er det nødvendigt at sende halvfabrik­ata fra Kina videre til andre lande, så man undgår ”Made in China”-stemplet. Derfor sender ATOP komponente­r fra Kina til Taiwan, men det er ikke helt nemt.

»Når vores komponente­r forlader Kina, skal der stå, at det er til ”Taiwan, Republic of China”. Ellers bliver det ikke toldbehand­let. Men i Taiwan må der ikke stå noget med Kina, ellers vil de ikke røre det. Så vi har folk, der står og aendrer de labels, når de krydser graensen. Det er helt på børnehaven­iveau,« siger Carsten Tidselbak.

At rykke produktion til Taiwan og Malaysia har gjort produktern­e dyrere, end hvis det hele foregik i Kina som tidligere. Så rent økonomisk er det et skridt tilbage.

»Ser man på omkostning­erne alene, så giver det ingen mening for os med fabrikker i Malaysia og Taiwan. Det handler om geopolitik. Og om at vi skal kunne garantere, at vi kan levere, uanset hvad der sker, og at vi kan håndtere et jordskaelv, eller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark