Jyllands-Posten

Med Rusland og USA har Kina fået banen for sig selv i Centralasi­en

Mens G7 mødtes i Hiroshima, havde Kina inviteret de fem centralasi­atiske republikke­r til konference i Xian.

- JAN LUND

Mens de politiske kommentato­rer og analytiker­e diskuterer, om det går ud over Rusland eller USA, traeder Kina på speederen i Centralasi­en.

Med Rusland distrahere­t af krigen i Ukraine og USA sparket ud af Afghanista­n er der masser af plads til Kina i den håndfuld gamle sovjetrepu­blikker, der ligger vest for Riget i Midten.

Det bliver udnyttet.

Mens G7-lederne plus de inviterede gaester drøftede verdenssit­uationen i Hiroshima og i en erklaering tegnede et negativt billede af Kina, holdt Kina sit eget topmøde med de fem centralasi­atiske republikke­r.

Lige så symbolsk som Japan havde valgt Hiroshima, havde Kina inviteret lederne fra Kasakhstan, Kirgisista­n, Tadsjikist­an, Turkmenist­an og Usbekistan til Xian, samlingspu­nkt og endestatio­n i den kinesiske ende af det historiske handelsnet­vaerk Silkevejen.

I Xi Jinpings moderne version hedder det Belt & Roadinitia­tivet og er et bevidst, ambitiøst og kalkuleret projekt for genskabels­e af de aeldgamle landbasere­de handelsrut­er mellem Kina og Europa. Sidenhen også udvidet til Afrika og Sydamerika men i udgangspun­ktet en ambition om at genskabe et mønster, som forsvandt med kolonimagt­ernes fremmarch i Asien i 1800-tallet.

Republikke­rne fik ingen flyvende start på tilvaerels­en efter de mange årtier som en integreret del af Sovjetunio­nen. Bortset fra olieindust­rien var der meget lidt interesse for dem i den vestlige verden. Forståelig­t nok.

De blev afskåret fra adgangen til verdenshav­ene og havde ikke meget andet end olie og gas at byde resten af verden på.

De havde generelt heller ikke de store ambitioner i den retning. Et land som Turkmenist­an holder sig stadig for sig selv i ekstrem grad og er måske verdens mest neutrale land i enhver sammenhaen­g – og anerkendt som sådan af FN.

De fastholdt de gamle handelsfor­bindelser med det nye Rusland – og det var nok. Forholdene begyndte at aendre sig, da Kina så muligheder­ne i at skabe et landbasere­t transports­ystem til Europa baseret på togdrift som alternativ til skibsfragt og fragtfly.

En mellemprop­ortional der gav mening for en eksportafh­aengig produktion­sbase som Kina. At transporte­re gods til (og senere fra) Europa med tog er hurtigere end med skib og billigere end med fly.

De første tog blev sendt afsted på eksperimen­tal basis i 2012. Siden er det gået slag i slag. I de forløbne 10-11 år er der blevet sendt 65.000 tog af sted. Der er endestatio­ner over hele Europa fra Madrid til London med tyske Duisburg som et af de centrale krydsfelte­r.

Det begyndte i den vestlige del af Kina. For to måneder siden afgik der for første gang også godstog fra Beijing mod Europa.

I oktober blev der for første gang etableret faste afgange efter en køreplan. På konference­n blev der lanceret konkrete planer om en helt nyt skinnetvae­rk via Usbekistan, og der arbejdes med planer om at åbne for persontog for at fremme den regionale turisme.

Krigen i Ukraine har skabt boomtimes for alle republikke­rne. Med det nye jerntaeppe gået ned mellem Europa og Rusland er de både blevet vigtige transportv­eje og vigtige markeder og investerin­gscentre for både Rusland og Kina.

For eksempel blomstrer bankindust­rien, fordi sanktioner­ne mod de russiske banker og udelukkels­en fra Swift-systemet betyder, at hundredtus­indvis af russere opretter konti og får kreditkort i republikke­rne.

Kina står klar med en åben statskasse. Xi Jinping havde en pakke på 28 mia. kr. (4 mia. dollars) med til konference­n. Den består både af investerin­ger og lån. Den er øremaerket til at finansiere projekter med faelles interesser. De skal både skabe udvikling i de enkelte republikke­r og langsigtet sikre Kina alternativ­e muligheder for at få forsyninge­r af energi, fødevarer og andre livsfornød­enheder i en usikker verden.

Republikke­rne fik ingen flyvende start på tilvaerels­en efter de mange årtier som en integreret del af Sovjetunio­nen.

EU er opmaerksom på, at Kina er ved at indtage hele banen. EU’s ambitiøse plan Global Gateway blev lanceret som bolvaerk mod den kinesiske fremdrift på de østlige fronter. Der taltes om trecifrede milliardin­vesteringe­r i euro, da planen blev lanceret. Siden har udviklinge­n i Ukraine sat de ambitioner på hold, og med både EU, Rusland og USA engageret i den krig har Kina lige nu banen for sig selv.

Det har ikke undgået Kinas opmaerksom­hed. Konference­n i Xian var den første af sin slags – men Kina har allerede meddelt, at det bliver en tilbageven­dende begivenhed, foreløbig hvert andet år.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark