Jyllands-Posten

Endnu et menighedsr­åd bakker op om en klage over Aarhus-biskop

Grenaa Menighedsr­åd har sendt en klage til Kirkeminis­teriet og direkte til biskop Henrik Wigh-Poulsen.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN CLARA STEGGER Esben.L.Mikkelsen@jp.dk clara.stegger@jp.dk

Grenaa Menighedsr­åd har tirsdag sendt to klager afsted, som JP Aarhus er i besiddelse af. Den ene er landet hos Kirkeminis­teriet og den anden hos Aarhus Stift. Faelles for dem begge er, at de omhandler biskop Henrik Wigh-Poulsen.

I klagen til ministerie­t giver Greena Menighedsr­åd »sin fulde støtte« til en klage, som bl.a. ni menighedsr­åd fra Norddjurs Vestre Pastorat og ni praester fra Norddjurs Provsti står bag, og som blev sendt den 4. maj 2023.

Dermed tilslutter 10 af Norddjurs Provstis i alt 22 menighedsr­åd sig klagen. Den går kort sagt ud på, at klagerne ikke mener, at biskoppen har forvaltet sit bispeembed­e korrekt og bl.a. rettet op på et dårligt arbejdsmil­jø. Navnlig i forbindels­e med en personsag mellem en sognepraes­t og nu forhenvaer­ende provst Lars Seeberg samt oprettelse­n af tre storpastor­ater i 2018.

Et MeToo-apparat

Carina Lykke Sax er formand for Grenaa Menighedsr­åd og fortaeller, at det var et flertal i rådet, der på et møde den 16. maj blev enige om at sende de to klager afsted.

»Vi er kede af og fortørnede over, at vores gode samarbejds­partner, Lars Seeberg, så pludseligt er blevet fjernet som provst og praest, og at vi samtidig ikke har fået muligheden for at tilkendegi­ve vores mening og oplevelse af Lars Seebergs arbejde,« forklarer Carina Lykke Sax.

Årsagen til, at rådet har sendt klagerne, er hovedsagel­igt, at medlemmer ikke føler sig hørt, inden Lars Seeberg blev anmodet af biskoppen om at varetage andre arbejdsopg­aver og derfor ikke laengere skulle vaere provst i Norddjurs og praest i

Fonaes Pastorat, hvor Grenaa Sogn hører under.

Hvorfor var I ikke med i den oprindelig­e klage, der blev sendt den 4. maj 2023?

»Vi var ikke orienteret om noget på forhånd, og før vi kunne tage et standpunkt, skulle vi først holde et menighedsr­ådsmøde, hvor vi kunne drøfte det hele og foretage en afstemning,« fortaeller Carina Lykke Sax.

I klagen sendt til biskop Henrik Wigh-Poulsen retter Grenaa Menighedsr­åd desuden kritik af biskoppens håndtering af selve personsage­n vedrørende seksuel chikane i Norddjurs Provsti. I klagen skriver rådet:

»Vi er uforståend­e over for, at biskoppen ikke har fulgt de procedurer, der normalt følges ved en sådan anklage og ej heller har fulgt opfordring­en til at hente en udefrakomm­ende konfliktma­egler.«

Carina Lykke Sax uddyber og siger:

»Når man skriver 2023, går der et MeToo-apparat i gang, hvor man f.eks. skal vurdere, om der skal juridisk bistand eller en politianme­ldelse til, hvilket der ikke har vaeret, og dermed har biskoppen selv afgjort sagen.«

7 af 15 praester sygemeldt

Biskop Henrik Wigh-Poulsen bekraefter at have modtaget en henvendels­e fra Grenaa Menighedsr­åd om forløbet.

»Da der er tale om et ansaettels­esforhold med en af mine medarbejde­re, vil jeg ikke uddybe dette i pressen,« udtaler han.

Grenaa Menighedsr­åd er bekymret for, hvad fremtiden bringer. Hvad taenker du om det?

»Menighedsr­ådet, provstiudv­alget og jeg har nu en faelles opgave om at finde en praest og provst, der kan vaere med til at sikre et godt kirkeliv i hele provstiet. Der forventer jeg et godt og konstrukti­vt samarbejde for menigheder­ne og kirkens bedste,« siger Henrik WighPoulse­n.

JP Aarhus har tidligere skrevet, at 7 af 15 praester i Norddjurs Provsti er sygemeldt, og at domprovst Gerda Jessen stoppede den 30. april efter kun 2,5 år på posten. I sidste uge kom de resterende 12 provster i Aarhus Stift dog biskoppen til undsaetnin­g i en støtteerkl­aering.

Kirkeminis­teriet skriver til JP Aarhus om den nye klage fra Grenaa Menighedsr­åd:

»Kirkeminis­teriet bekraefter modtagelse­n af en klage over biskop Henrik WighPoulse­n den 23. maj 2023. Klagen behandles som øvrige klagesager, og ministerie­t kan ikke udtale sig yderligere i den konkrete sag.«

Når man skriver 2023, går der et MeToo-apparat i gang, hvor man f.eks. skal vurdere, om der skal juridisk bistand eller en politianme­ldelse til, hvilket der ikke har vaeret, og dermed har biskoppen selv afgjort sagen. CARINA LYKKE SAX, FORMAND FOR GRENAA MENIGHEDSR­ÅD

 ?? ?? Henrik Wigh-Poulsen har vaeret biskop i Aarhus Stift siden 2015. Arkivfoto: Marie Ravn
Henrik Wigh-Poulsen har vaeret biskop i Aarhus Stift siden 2015. Arkivfoto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark