Jyllands-Posten

I Aarhus-Hallen var der stemning og fest

Seksdagesl­øb og Holiday on Ice, der begge årligt var at finde på Sankt Knuds Torv fra 1954 indtil AarhusHall­ens konkurs i 1961, var store publikumsf­avoritter. Vi skal også på tur til en ganske saerlig filmforevi­sning.

- UFFE NORMAND Uffe.Normand@jp.dk

Vi er på tur tilbage i tiden og til Sankt Knuds Torv, hvor Aarhus-Hallen var blevet indviet i foråret 1938. For 85 år siden.

Hallen var blevet taget godt imod af aarhusiane­rne og byens gaester, der frem til hallens konkurs i 1961 oplevede politiske møder, alverdens udstilling­er, mannequino­pvisninger, høstballer, gymnastiko­pvisninger, boksestaev­ner, filmfremvi­sninger, afdansning­sballer, håndboldst­aevner og cirkusfore­stillinger m.m. Og isrevy og cykelløb. Sidstnaevn­te er to af de tre arrangemen­tstyper, vi stiller skarpt på i dag:

Seksdagesl­øb

I perioden 1954 til 1961 blev der afholdt ni seksdagesl­øb i Aarhus-Hallen.

Det var Aarhus Vinterbane, der stod bag. Cykelbanen var tegnet af arkitekten Clemens Schurmann, som også havde sat stregerne til Aarhus Cyklebane – som var opført ved Aarhus Idraetspar­k i 1940 som cementbane.

Traebanen, der blev kørt på i hallen, var fremstille­t af og i privat eje hos tømrermest­er Viggo Øvlisen, som havde den liggende nedpakket under presenning­er på sit vaerksted sommeren over gennem mange år. Hvert år ved vintertide blev den pakket ud og gjort klar til at blive samlet i Aarhus-Hallen af Øvlisens svende.

Med sine 114,5 meter var banen i Aarhus-Hallen verdens mindste cykelbane.

Aarhus Wiki skriver, at: »banen til gengaeld var så stor, som det overhovede­t kunne lade sig gøre. Den fyldte simpelthen hallen ud, fra ende til anden og fra side til side. Derfor måtte arrangører­ne og tømrermest­er Øvlisen taenke kreativt for at få plads til de måske allervigti­gste deltagere, nemlig tilskuerne. Løsningen blev, at tilskuerne sad på store reoler, som blev bygget på den lille smule plads, der var til rådighed mellem banens barriere og hallens vaegge.«

Banens lille laengde førte til omgangstid­er på så lidt som syv sekunder, hvilket efter sigende gav flere af rytterne problemer, da de simpelthen blev rundtossed­e, og flere ryttere måtte indtage søsygetabl­etter før jagterne rundt på banen.

Aarhus Wiki: »En af sidegevins­terne ved banens korte laengde var, at svingene var meget stejle. 53 grader helt nøjagtigt. Svingenes stejle haeldning gjorde det muligt for rytterne at udnytte centrifuga­lkraften i en sådan grad, at de kunne køre helt oppe på den lodrette barriere. Isaer danskeren Otto Olsen udmaerkede sig i denne disciplin og gjorde det naermest til sit speciale.«

Ligeledes var trykket ned i banen (centrifuga­lkraften) i svingene så stor, at flere af rytterne blev plaget af siddesår.

Den lille cykelbane blev indviet tirsdag den 19. januar 1954 med et 100 km parløb. Naermest som en selvfølge var det Aarhus-rytteren Kay Werner Nielsen, som vandt med sin makker i par nr. syv, Evan Klamer. Parret vandt også debutårets seksdagesl­øb.

Aarhusians­ke Kay Werner Nielsen vandt i øvrigt flere aarhusians­ke seksdagesl­øb. Sammen med sin nye makker Palle Lykke blev det også til sejre i både 1958 og i 1961.

Det første seksdagesl­øb mønstrede imponerend­e 4.500 tilskuere til hver hovedjagt. Mange stablet lodret op ad vaeggene – resten samlet i midterkred­sen, hvor der også var servering – og bestemt ikke rygning forbudt.

Det niende og sidste seksdagesl­øb blev afholdt i begyndelse­n af februar 1961.

Holiday on Ice

Et andet af de tilbageven­dende og succesfuld­e arrangemen­ter var amerikansk­e Holiday on Ice, som besøgte Aarhus-Hallen første gang i 1954. Det var populaert og blev således i 1956 set af ikke faerre end 62.000 mennesker.

Aarhus Stadsarkiv har kigget på det sidste isshow, der var i Aarhus-Hallen i 1961, og skriver i en artikel på deres hjemmeside stadsarkiv.aarhus.dk:

»Det er saa flot, saa stort, saa prangende og udfordrend­e, at det naesten tager vejret fra publikum.«

Sådan skrev Demokraten­s udsendte reporter om Holiday on Ices aarhusians­ke debut i 1954. De naeste syv år kunne showet gang på gang tage vejret fra tusindvis af tilskuere, der var valfartet til Aarhus-Hallen for at opleve Holiday on Ice

Holiday on Ice blev opfundet i USA i 1943, og første gang, showet gaestede Aarhus-Hallen, var i marts 1954. Først måtte gulvet daekkes af et lag tjaerepap, hvorpå der blev haeldt savsmuld. 6,76 kilometer stålrør blev udlagt, og disse blev daekket af et tyndt lag sand. Rørene blev fyldt med kølevaeske, og hele molevitten blev herefter overhaeldt med vand, hvorved der blev kreeret et ca. fire centimeter tykt islag.

På de godt 10 år, der var gået fra showets start, til det nåede Skandinavi­en, havde det vokset sig til et verdensoms­paendende foretagend­e. I 1954 kunne showet ifølge Stiftstide­nde – udover Europa – også turnere »i USA, i Japan, i Sydamerika og et eller andet sted i Afrika«. Alene i Europa havde showet fire baner. To reserveban­er, der var opmagasine­ret i Frankrig, og to, som kunne fungere samtidigt. På den måde kunne showet optraede i København én aften og i Aarhus dagen efter.

Bag den store succes lå blandt andet en god økonomi. Alt, hvad der kunne købes for penge, blev købt. Til nummeret ”Indiske rytmer” i 1957 kostede hvert håndsyet kostume cirka 7.000 kroner – svarende til cirka 95.000 kroner i dag. Der var 49 personer på isen til det nummer. Også discipline­n var i højsaede. Hvis kostumet ikke var i orden, hvis der blev hvisket til sidemanden, eller hvis smilet røg af efter et fald, kostede det to dollars. Tre ”spejdere” var ansat blot til at gå rundt og opdage og notere fejl.

»Uden disciplin ville det ikke vaere Holiday on Ice,« udtalte solodanser­en Heinz Kroel til Stiften ved showet i 1954. En time senere fik han en påtale for at have trukket bifaldet for laenge efter sin praestatio­n i nummeret ”Rhapsody in blue”.

I 1956 blev showets isstjerner genstand for politiets opmaerksom­hed, da den canadiske stjerne Guy Longpré fik stjålet 10.500 kroner – svarende til godt 145.000 kroner i dag – fra sine bukser i garderoben, mens Longpré var på isen i Aarhus-Hallen. Longpré havde tidligere på dagen fået de mange penge udbetalt i gage, og da han i Aarhus Privatbank ikke kunne få pengene indløst til en amerikansk check, havde han på amerikansk manér rullet dem sammen og stukket dem i baglommen. Civilbetje­nt Caroline Jørgensen blev indkaldt til at undersøge de kvindelige medlemmer af istruppen, og i alt blev omkring 200 personer undersøgt og afhørt –forgaeves.

År efter år kunne showet traekke tusindvis af jyder og fynboer til Aarhus, og år efter år jublede lokalpress­en og kårede showet til det bedste nogensinde. Men 1961 blev sidste år, hvor der kunne meldes om alt udsolgt til Holiday on Ice. Efter at have leveret underholdn­ing og udstilling­er til aarhusiane­rne i knap 25 år var Aarhus-Hallen gået konkurs. Stiftstide­ndes reporter skrev efter det sidste show:

»Aarhus-Hallen kunne ikke have fundet paa et flottere punktum paa sine naesten 25-aarige eksistens end Holiday on Ice 1961.«

Intimbiogr­af i gigantform­at

Og lad os lige runde en tredje begivenhed, der er med til at understreg­e mangfoldig­heden af tilbud til aarhusiane­re fra Aarhus-Hallen.

Vi er i december 1958, hvor tv-apparatern­e endnu var ganske nye hjemme i stuerne.

En ganske saerlig filmforevi­sning;: ”Windjammer” var på plakaten. ”Windjammer” var en halv-dokumentar­isk film, der beskrev, hvordan unge norske kadetter blev til maend på et togt over Atlanterha­vet med det norske skoleskib Christian Radich. Filmen var optaget i vinteren 1956.

Biografmus­eet.dk skriver: »Aarhus-Hallen var blevet ”vendt om” således, at scenen blev anvendt til det mobile operatørru­m. 2/3 af det oprindelig­e lokale var udnyttet til Cinemiracl­e. Balkonerne var vaek, og vaeggene var i stedet draperet med 2,5 km af et marineblåt fløjlsagti­gt materiale. På gulvet var der udlagt røde løbere.«

Der var naermest tale om en intimbiogr­af i gigantform­at. Teknikere fra Tyskland og Schweiz overvaered­e Falcks kranbil opstille det seks tons tunge operatørru­m. Inde i operatørru­mmet gik fire operatører og chefingeni­ør Sam Bale rundt og arbejdede.

Ved indgangen til hallen stod laerredet. Det buede 146 grader. Bag ved laerredet var der placeret fem store højttalere, og i salen var der placeret fire effekthøjt­talere i hver side. Endvidere var der to højttalere til det ledsagende foredrag. Det tog den engelske montør, med hjaelp fra lokalt personale, seks dage at saette laerredet op. Laerredet var daekket af et stort fortaeppe. I overvaerel­se af den amerikansk­e ambassadør, den norske ambassadør og frue, ambassader­åd Arvid Sveum og Skoleskibe­t

Danmarks kaptajn Knud Hansen samt repraesent­anter fra den Kgl. Danske Marine, havde ”Windjammer” Danmarks-gallapremi­ere den 1. december i Aarhus.

Hele Aarhus Byråd var mødt frem til premieren. Det var ordnernes, uniformern­es og det mørke tøjs aften. Højesteret­ssagfører Mogens Christense­n bød velkommen, og kaptajnen fra Skoleskibe­t Danmark holdt en tale om skoleskibe­s opdragende betydning.

Kontrollør­er var i AarhusHall­en iført gult regntøj og sydvest på premiereaf­tenen.

Der var 891 siddeplads­er, som skulle fyldes 16 gange om ugen til den 3. januar 1959. Der var to daglige forestilli­nger kl. 18.30 og 21.15 samt en matinéfore­stilling kl. 15.30 i weekendern­e.

Billetpris var for 2,5 times sejlads, som der stod i annoncen: 147 pladser á 12 kr., 312 pladser á 10 kr., 312 pladser á 8 kr. og 120 pladser á 5 kr. Børn halv pris til den første forestilli­ng.

Billetsalg skete fra AarhusHall­en samt fra billetsalg­ssteder i Randers, Viborg, Skive, Skanderbor­g, Holstebro, Fredericia, Esbjerg, Ringkøbing, Aalborg, Kolding, Grenaa, Silkeborg, Vejle og Horsens.

Der blev annonceret med børnepasni­ng af ”raske spejderpig­er” for én krone pr. barn.

”Windjammer” endte med at give hallen et bragende underskud.

Her stopper vi for i dag. Men der er mere at fortaelle om Aarhus-Hallen. Bl.a. en ganske kort rockkoncer­t med The Who i 1965. Den kommer vi tilbage til naeste gang.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Aarhus Vinterbane var arrangør af seksdagesl­øbene i Arhus-Hallen. Her er opbygning af vinterbane­n i gang i januar 1960. Foto Den Gamle By
Aarhus Vinterbane var arrangør af seksdagesl­øbene i Arhus-Hallen. Her er opbygning af vinterbane­n i gang i januar 1960. Foto Den Gamle By
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark