Jyllands-Posten

Rederiet Norden: »Vi har for lang tid siden indrømmet over for os selv, at vi ikke kan forudse, hvad der sker«

Efter Ruslands invasion af Ukraine er rederiet Norden begyndt at arbejde med flere geopolitis­ke hypoteser. Det er nødvendigt for at vaere omstilling­sparat i en ny tid, hvor sanktioner fylder mere og mere.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Indtil flere scenarier er på bordet, når det store danske rederi Norden forbereder sig på morgendage­ns geopolitis­ke virkelighe­d. Det er nemlig ikke laengere muligt at analysere sig frem til et enkelt svar.

»Vi har for lang tid siden indrømmet over for os selv, at vi ikke kan forudse, hvad der sker med geopolitik­ken,« siger Morten Aarup, der er chef for market research hos Norden.

Sammen med sin kollega

Christoffe­r Berge Hansen, som er chef for risk management, tager han JyllandsPo­sten med ind i maskinrumm­et bag Nordens arbejde med geopolitis­k rådgivning.

Flere scenarier

Når rederiet skal have analyser af markedet, arbejdes der nu med flere scenarier, som hver isaer medfølges af en sandsynlig­hedsvurder­ing. Det startede efter Putins invasion af Ukraine i februar 2022. Dengang opstillede Morten Aarup og hans kollegaer flere scenarier for udfaldet af krigen og sanktioner­ne samt beskrev, hvad de enkelte scenarier ville betyde for virksomhed­en, og hvad de ville kraeve af reaktion fra Norden.

»Vores styrke er ikke at forudsige, hvad der sker, men det er at reagere, når det sker. Det har taget lang tid at nå dertil, men det er den forretning­smodel, vi efterhånde­n har fået skabt,« siger Morten Aarup.

Det mest afgørende element i Nordens geopolitis­ke fokus er sanktioner­ne. Det handler både om at vaere klar på de sanktioner, der kan komme, men det handler også om at sikre, at virksomhed­en er fuldstaend­ig i trit med alle de gaeldende sanktioner.

Det sidste er lynhurtigt strøget øverst op på dagsordene­n efter krigens udbrud i Ukraine.

»At have styr på sanktioner er en toppriorit­et og en license-to-operate, som kan sammenlign­es med, at det er en hovedprior­itet, når vi fragter olie, at vi ikke vil have oliespild. Nu er sanktioner­ne kommet til, og det er de ting, vi bare skal have styr på. Så finder vi ud af resten,« siger Morten Aarup.

Det er Christoffe­r Berge Hansen, der står i spidsen for holdet, som har ansvaret for at holde styr på alle sanktioner­ne. Fra den 1. juni er de i alt fire personer, der skal monitorere alle Nordens kunder, så rederiet kan vide sig sikker på, at det ikke overtraede­r nogen sanktioner – og dermed vil blive økonomisk straffet.

Screener kunder hver dag

Holdet laver hver eneste dag et stort baggrundsa­rbejde og flere end 1.000 kunder bliver på daglig basis gået efter i sømmene. Forarbejde­t er nødvendigt for, at rederiet kan traeffe hurtige beslutning­er om, hvorvidt der skal siges ja eller nej til en kunde.

»Vi har brugt rigtig meget tid på identitets­bekraeftel­se, hvor vi har fået registrere­t alle vores kunder i vores system – og hvor vi screener dem hver dag. Vi gør brug af flere forskellig­e informatio­nskanaler for at sikre, at vi har fået alt med,« siger Christoffe­r Berge Hansen.

I tiden efter Ruslands invasion af Ukraine var det russerne og Putin, der var på alles laeber.

Men nu er blikket rettet mod Kina. Der er kommet yderligere spaendinge­r i forholdet mellem det store handelsmar­ked i øst på den ene side og Europa og USA på anden, fordi kineserne ikke vil tage afstand fra russernes krig mod ukrainerne. Udsigten til sanktioner mod Kina har også fået opmaerksom­hed i de danske virksomhed­er med global aktivitet. Det gaelder også i Norden.

Morten Aarup mener dog, at den forberedel­se, som virksomhed­en påbegyndte efter invasionen i Ukraine, vil skaerme den mod store konsekvens­er af en eskalering mellem Vesten og Kina.

»Vi er selvfølgel­ig dybt bekymrede for, hvordan markedet ser ud, hvis Kina ikke kan hente ting i Australien og Brasilien, eller hvis de slet ikke henter korn i USA. Det er en så voldsom aendring, at jeg ikke har fantasi til at forestille mig, hvordan markedet så haenger sammen,« siger Morten Aarup.

»Men fra et sanktionsp­erspektiv er jeg mindre bange for Kina i dag. Vores setup er et andet sted, og vi ved, hvordan vi skal håndtere det.«

udledning af drivhusgas­ser, men samarbejde­t med landbruget og placeringe­n af fire klynger omkring Limfjorden rummer samtidig betydelige gevinster for isaer det lokale miljø.

Hver energiklyn­ge omfatter en graesprote­infabrik, som skal producere proteiner til foder på basis af graes fra omkring 5.000 hektar.

Dermed vil i alt omkring 20.000 hektar i oplandet til Limfjorden blive omlagt fra korn til graes, hvilket medfører en meget stor reduktion i udledninge­n af kvaelstof fra disse arealer.

Samtidig vil graesprote­inerne erstatte noget af det sojaskrå, der i dag importeres fra isaer Sydamerika og anvendes i foderbland­inger.

Når proteinern­e er trukket ud af graesset, vil restproduk­tet indgå i biogasanla­eggene i energiklyn­gerne og erstatte mindre baeredygti­ge energiafgr­øder som majs.

I biogasprod­uktionen indgår også store maengder gylle.»Når gyllen er afgasset, udskilles naeringsst­offerne kvaelstof og kali og returneres til landmaende­ne i en form, der er let at optage for planterne. Det reducerer udledninge­n af kvaelstof,« forklarer Bertel Maigaard.

Flere store investorer

Han venter, at de første energiklyn­ger vil vaere i fuld drift i 2027.

»Vores ejere har foreløbig tilført Biocirc et stort encifret milliardbe­løb. Bo Bendtsen er største enkeltinve­stor, men vi har også en raekke andre meget velhavende investorer i ejerkredse­n og har tilsagn om at få tilført flere midler, i takt med at projektern­e skrider frem,« lyder det fra Bertel Maigaard, Biocirc.

DLG har de seneste år foretaget en raekke grønne investerin­ger i blandt andet en graesprote­infabrik samt et stort anlaeg, der producerer proteiner på basis af insekter.

Frem mod 2030 vil koncernen investere mindst 2 mia. kr. i grøn omstilling, der anses som et nyt vigtigt forretning­sområde for landbruget.

»Vores engagement i den grønne omstilling er med til at sikre, at landmaende­ne får del i vaerdiskab­elsen. Samtidig hjaelper vi landbruget i retning af at leve op til 2030klimam­ålene, fordi den afgassede biomasse, der kommer retur til bedriftern­e, har stor positiv effekt på deres klimaregns­kaber,« forklarer Jesper Pagh, DLG.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark