Jyllands-Posten

Ifølge OL-guldvinder­en findes der to vaesner med ni liv, og han er et af dem

Han er saerlig kendt for sin OL-guldmedalj­e. Men Martin Kirketerp har »prøvet det ypperste« i sejlsporte­n, og det har før vaeret ved at gå galt. Nu står han over for naeste udfordring.

- IDA JØRGENSEN BENNY KJØLHEDE Fotojourna­list ida.jorgensen@jp.dk benny.kjoelhede@jp.dk

siden jeg var 10 år, har jeg sagt, at jeg ville vaere verdensmes­ter.«

Sådan lyder svaret på første spørgsmål til Martin Kirketerp: Hvordan er han gået fra at sejle optimistjo­lle i Egå Sejlklub som niårig knaegt til at blive olympisk mester og leve af sejlads?

»Men det var før, jeg vidste, at der var noget, der hed olympisk mester. I flere år troede jeg, at det var bedre at blive verdensmes­ter, men så fandt jeg ud af, at det er ikke helt sådan, det haenger sammen.«

Aarhus fanger aarhusiane­ren på båden ved Dokk1 i bragende solskin tirsdag formiddag. Anledninge­n? The Ocean Race. Verdens største kapsejlads, som blev skudt i gang den 15. januar i år. Mandag lagde de til i Aarhus.

Den 8. juni takker sejlerne af igen, og her tilslutter Martin Kirketerp sig det hollandske Team JAJO på de to sidste etaper. Fra Aarhus til den store finale i Genova. Men først sejler de forbi Kiel og laver et pitstop i Haag.

Efter han i 2008 vandt OL»Lige guld sammen med sin davaerende partner, Jonas Warrer, fik karrieren et skub. Han har »prøvet det ypperste« og vaeret »heldig« med sin sejlsports­karriere.

»OL, Ocean Race og SailGP er bjergtinde­r på hver deres måde. Der findes tusindvis af andre klasser, men det er nogle af dem, der er bedst markedsfør­t. OL var det her lille makkerskab og fuld dedikation. På det tidspunkt var det alt, der betød noget. SailGP er jeg helt vild med, fordi det er så ufattelig inJP tenst med en fart på 95 km/t. Der er smaek på,« siger Martin Kirketerp.

Kold kalkule

Så er der The Ocean Race.

»Det stikker ud ved at vaere brutalt kraevende. Man er på i flere uger i traek. Det elsker jeg også. I moderate maengder, for det er en hård tur. Det er ikke noget, jeg kan 300 dage om året, men jeg elsker udfordring­en og kammeratsk­abet. Det giver nogle af de bedste oplevelser. Men også nogle af de allervaers­te.«

Martin Kirketerp var med i raeset, der løb fra 2011 til 2012, da The Ocean Race stadig hed Volvo Ocean Race. Siden har han drømt om at vaere med igen.

»Det begynder at krible lidt nu. Det naermer sig,« siger han.

Men der er alligevel ro på ude på Team JAJO’s båd. Aarhusiane­ren er der eneste, der er ”hjemme”. Der er over en uge til afgang. Og først fredag begynder traeningen med de nye holdkammer­ater. Det bliver mest finpudsnin­g.

Journalist

 ?? ?? Martin Kirketerps rolle på Team JAJO er det, der hedder en "grinder". Han er med til at styre det 33 meter høje sejl.
Martin Kirketerps rolle på Team JAJO er det, der hedder en "grinder". Han er med til at styre det 33 meter høje sejl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark