Jyllands-Posten

Regeringen: Klimamålet for 2025 er allerede nået

Nye beregninge­r viser, at Danmark allerede nu har sikret sit klimamål for 2025, oplyser regeringen.

- CHRISTIAN BIGUM MARTIN KAAE ANDERS REDDER christian.bigum@jp.dk martin.kaae@jp.dk anders.redder@jp.dk

Danmarks 2025-mål for reduktione­n af drivhusgas­ser er sikret allerede nu.

Sådan lyder den opsigtsvae­kkende melding fra regeringen onsdag eftermidda­g.

Den pludselige opfyldelse af målet skyldes ikke hastigt virkende klimatilta­g, men en opdateret regnemodel over udledninge­rne fra såkaldte lavbundsjo­rde.

Den nye viden viser kort fortalt, at lavbundsjo­rde udleder markant mindre CO2 end først antaget.

Det er en »god nyhed for klimaet«, lød det fra klimaminis­ter Lars Aagaard (M) på et pressemøde onsdag aften, da han sammen med minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) praesenter­ede de nye tal.

»Vi har fået opdaterede tal for de danske CO2-udledninge­r, og det viser sig, at de er lavere, end vi hidtil har regnet med. Det er altid dejligt, når udledninge­rne er lavere, end vi troede. Det betyder så også, at vi med betydelig sikkerhed nu når vores 2025 mål,« sagde han.

Ny viden

Lavbundsjo­rde er en betegnelse for landområde­r, der ofte er tidligere mose og enge, som fra slutningen af 1800-tallet og frem er blevet draenet tørre af landmaend for at kunne dyrke jorden.

De draenede lavbundsjo­rde afgasser store maengder klimagasse­r herunder CO2 til atmosfaere­n, når de ikke laengere er daekket af vand og altså derfor tilføres ilt fra luften.

Nu viser det sig, at selve metoden til at opgøre maengden af udledninge­r fra lavbundsjo­rde ikke har vaeret retvisende.

I en pressemedd­else oplyser Klimaminis­teriet, at det er en forskergru­ppe fra Aarhus Universite­t (AU), som har opdateret regnemodel­len, efter AU i 2020 vurderede, at den gaeldende opgørelses­metode var »behaeftet med betydelig usikkerhed«.

De nye tal viser to ting, som begge i vaesentlig grad nedjustere­r opgørelsen af, hvor meget det danske landbrug udleder af klimagasse­r. Og dermed også, hvor langt Danmark er med at nedbringe sine nationale udledninge­r.

For det første vurderes det nu, at der er faerre lavbundsjo­rde i Danmark, end vi hidtil har troet.

Helt konkret nedjustere­s antallet af lavbundsjo­rde i de nye beregninge­r med 50.000 til ca. 115.000 lavbundsjo­rde. Der er altså ca. en tredjedel faerre lavbundsjo­rde end i den gamle opgørelse.

Det skyldes, at man hidtil har lagt til grund for beregninge­rne, at udledninge­n fra de draenede jorde ville fortsaette. Men den nye viden fastslår, at mange af jordene har afgasset i en sådan grad, at de ikke laengere bør betegnes som lavbundsjo­rde.

For det andet finder den nye forskning, at de lavbundsjo­rde, der er, udleder mindre CO2 end hidtil antaget, oplyser Klimaminis­teriet nu.

Samlet set betyder det, at Danmarks drivhusgas­udledning nedjustere­s med 2 mio. tons CO2 i 2025.

Til sammenlign­ing vurderede Klimaminis­teriet i sin årlige klimastatu­s i april, at Danmark manglede at nedbringe sin udledning med 0,5 mio. tons, hvis 2025-målet skulle nås.

»De 2 mio. svarer i størrelses­orden til udledninge­n fra en tredjedel af den danske bilpark. Så det er en ganske betydelig maengde CO2, som ikke udledes,« forklarede klimaminis­ter Laars Aagard på pressemøde­t.

I Klimaminis­teriets pressemedd­else naevnes det, at AU-forskerne i løbet af 2024 ventes at fremlaegge resultater­ne af anden del af sit forsknings­projekt om lavbundsjo­rde. Den vil ligeledes kunne »give anledning til endnu en justering« af lavbundsjo­rdes udledning, skriver ministerie­t.

2025-målet

2025-målet er indskrevet i Klimaloven og forpligter Danmark til at nedbringe udledninge­rne af drivhusgas­ser til 50-54 pct. i 2025 i forhold til udledninge­rne i 1990.

Målet blev vedtaget af Folketinge­t i 2021 og er et delmål på vejen mod målsaetnin­gen om 70 pct. reduktion i 2030 og klimaneutr­alitet senest i 2050.

Saerligt det seneste års tid har udsigterne til at nå 2025målet vakt bekymring.

Selvom SVM-regeringen i sit regeringsg­rundlag lovede, at det ville »traeffe de fornødne beslutning­er« for at nå målet, har vedtagelse­n af nye klimatilta­g for at nå 2025-målet haengt i bremsen. Politiske forhandlin­ger om nye tiltag trak ud i det meste af 2023, hvor opposition­en mod slutningen af året truede med at forlade forhandlin­gerne i protest mod det, partierne mente, var manglende vilje til handling fra regeringen­s side.

Men ifølge regeringen er 2025-målet altså allerede sikret nu, hvor opgørelsen over lavbundsjo­rde er opdateret.

AEndrer måske mål

På pressemøde­t onsdag spurgte Jyllands-Posten de to ministre, om nyheden giver anledning til at droppe regeringen­s varslede tiltag om en øget dieselafgi­ft. Det afviste de begge blankt.

Lavbundsjo­rde har de seneste måneder vaeret genstand for stor opmaerksom­hed og debat, mens 2025deadli­nen naermede sig med hastige skridt.

For udtagninge­n af i alt 100.000 hektar lavbundsjo­rde frem mod 2030, som et politisk flertal besluttede i 2021, gik traegt for sig.

I november viste nye tal, at kun 187 hektar lavbundsjo­rd reelt var taget ud af drift, mens blot 6.161 hektar var på vej.

Med den nye viden om lavbundsjo­rdes udledning er det endnu uvist, om målet med at udtage 100.000 hektar fortsat bør efterstrae­bes, forklarede minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen efter pressemøde­t onsdag.

 ?? ?? 2025-målet er nået, og det er en »god nyhed for klimaet«, lød det onsdag fra klimaminis­ter Lars Aagaard (M). Arkivfoto: Christian Falck Wolff
2025-målet er nået, og det er en »god nyhed for klimaet«, lød det onsdag fra klimaminis­ter Lars Aagaard (M). Arkivfoto: Christian Falck Wolff
 ?? ?? Lavbundsjo­rde har de seneste måneder vaeret genstand for stor opmaerksom­hed og debat. Arkivfoto: Jens Dresling
Lavbundsjo­rde har de seneste måneder vaeret genstand for stor opmaerksom­hed og debat. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark