Jyllands-Posten

Med recept fra en laege hentede en borger i løbet af 11 måneder Ozempic nok til 27 års forbrug: »Det er totalt uansvarlig­t«

Regionerne har fundet adskillige eksempler på laeger, der har udskrevet så store maengder af dyr tilskudsme­dicin til enkeltpers­oner, at der kan vaere tale om misbrug.

- TEA KROGH SØRENSEN MORTEN PIHL tea.krogh@jp.dk morten.pihl@jp.dk

En laege har udskrevet diabetesme­dicin med offentligt tilskud til én patient i så enorme maengder, at det svarer til 27 års forbrug. »Det er fuldstaend­ig vanvittigt,«, siger apoteker Ute Pørksen. Hun mener, at sagen er så grov, at den bør politianme­ldes. Den handler om ordination af laegemidle­t Ozempic, der også har en slankende effekt som Wegovy.

Det var Ute Pørksen, som slog alarm.

Hun ejer Ballerup Apotek med i alt fire filialer og anmeldte laegen til myndighede­rne, da hendes personale fattede mistanke.

»Laegen har skrevet tilskud på recepten, så det er regionen, der har betalt for denne svimlende maengde (over 400.000 kr.),« skrev Ute Pørksen i en bekymrings­henvendels­e til Styrelsen for Patientsik­kerhed, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

»Det er totalt uansvarlig­t at udskrive Ozempic i så monstrøse maengder,« siger Ute Pørksen i dag til Jyllands-Posten:

»Det gør du bare ikke som laege. Jeg er virkelig fortørnet, for det er dine og mine penge, der bliver misbrugt til det. Det burde anmeldes til politiet. Jeg håber, at myndighede­rne har politianme­ldt laegen.«

Mistanke om snyd og misbrug

Hun står frem samtidig med, at regionerne udtrykker dyb frustratio­n over, at de ikke har de nødvendige redskaber til at gribe ind over for misbrug og snyd med medicin som Ozempic.

Den dyre diabetesme­dicin har nøjagtig samme indholdsst­of og slankende effekt som slankemedi­cinen Wegovy. Men mens der gives offentligt tilskud på langt de fleste Ozempic-recepter – og patientern­e dermed får stort set hele udgiften betalt af det offentlige – skal man selv betale for Wegovy. Det gør Ozempic saerdeles attraktivt for mennesker, som ønsker at tabe sig – uden at ville betale de op til 2.400 kr. per måned, som slankemedi­cinen koster.

Ute Pørksen mistaenker, at patienten i den konkrete sag har solgt noget af medicinen videre som slankemedi­cin.

Mistanken begrunder hun dels i maengden af medicin, dels i en mailkorres­pondance med den praktisere­nde laege.

»Jeg kan ikke dokumenter­e, at patienten har solgt medicinen videre som slankemedi­cin. Det er min påstand, fordi patienten ikke kan bruge de maengder selv. Det er fuldstaend­ig umuligt,« siger Ute Pørksen.

Da apoteket i oktober 2022 gjorde laegen opmaerksom på sagen og opfordrede ham til at skrue vaesentlig­t ned for ordination­en, svarede han, at han selv havde undret sig over, »at patienten har fremsat ønske om at kunne hente 10 pakker Ozempic ved hvert apoteksbes­øg«.

Laegen skrev samtidig, at det »er muligt, at nogle af pakkerne bliver videresolg­t til nogle, der anvender Ozempic som slankemidd­el«.

Ozempic er ikke godkendt som slankemidd­el med offentligt tilskud.

Laegen skrev, at han nu havde aendret recepten, så patienten kun kunne hente én pakke ved hvert apoteksbes­øg.

Det var apoteket ikke tilfreds med, fordi det stadig gjorde det muligt for patienten at hente en pakke hver dag, selv om en pakke raekker til en måneds forbrug.

Da laegen ikke reagerede på mailen fra apoteket, anmeldte Ute Pørksen ham til Styrelsen for Patientsik­kerhed.

»Det er første gang, jeg anmelder en laege,« siger Ute Pørksen.

Hun gør opmaerksom på, at det alene er på hendes apotek, at patienten har fået udleveret 329 pakninger svarende til lige så mange måneders forbrug.

»Patienten kan også have hentet Ozempic på andre apoteker. Det ved jeg ikke noget om.«

Regioner slår alarm

Bekymrings­henvendels­en til myndighede­rne afspejler en mere generel bekymring hos regionerne for ordination­en af Ozempic.

I december slog Region Midtjyllan­d alarm over for regionerne­s interesseo­rganisatio­n Danske Regioner. Her blev udtrykt bekymring for »distributi­on og videresalg af receptindl­øst Ozempic«.

Ifølge brevet fra Region Midtjyllan­d er der i flere regioner identifice­ret borgere, som hver isaer har indløst recepter på Ozempic med offentligt medicintil­skud for over 100.000 kr. per år, »hvilket svarer til et forbrug langt over anbefalede maksimale dosis«.

»Overforbru­get formodes at vaere på baggrund af videresalg, da Ozempic indeholder samme aktive indholdsst­of som vaegttabsm­idlet Wegovy, der ikke er tilskudsbe­rettiget,« hedder det i brevet.

I brevet beder regionen om øgede beføjelser til at stoppe potentielt misbrug:

»Da regionerne betaler omkostning­erne ved medicintil­skud og dermed er ansvarlige for at monitorere laegemidde­lforbruget, ønsker vi, der udfører dette arbejde, uden forsinkels­e at kunne gøre opmaerksom på og gribe ind over for svindel med tilskudsmi­dler og videresalg af receptplig­tig medicin.«

Regionerne er i gang med at kulegrave de ordination­er af Ozempic, som stikker mest ud. Region Hovedstade­n oplyser, at den har identifice­ret 28 borgere, som har modtaget tilskud for mere end 100.000 kr. i perioden fra januar til oktober 2023.

Ingen af de fem regioner har på nuvaerende tidspunkt foretaget politianme­ldelser, oplyser de.

Vil stoppe generelt tilskud

Efterspørg­slen på Ozempic har vaeret stor – omkring 100.000 danskere har fået medicinen ordineret i 2023 – og samtidig har mangel på medicinen fået priserne til at stige voldsomt. Det har slået bunden ud af regionerne­s pengekasse. Udgiften ventes at løbe op i 1,4 mia. kr. i 2023 – mere end dobbelt så meget som i 2022.

Det har, som tidligere omtalt i JyllandsPo­sten, fået regionerne til at analysere laegernes ordination­smønstre. Hos nogle laeger udskrives Ozempic i så store maengder, at det ifølge regionerne indikerer, at receptudsk­rivningen er i strid med retningsli­njerne.

Regionerne har derfor opfordret laegerne til at se, om patientern­e kan nøjes med andre typer af effektiv diabetesme­dicin, som er to-tre gange billigere end Ozempic.

Medicintil­skudsnaevn­et anbefalede mandag Laegemidde­lstyrelsen at beslutte at stoppe det generelle offentlige tilskud til Ozempic. Laegemidde­lstyrelsen har endnu ikke besluttet, om det skal ske.

Ifølge anbefaling­en fra Medicintil­skudsnaevn­et skal laegerne i stedet i hver enkelt sag konkret ansøge og begrunde om offentligt tilskud til en patient, der ifølge laegen skal have en recept på Ozempic.

Efterlyser bedre redskaber

Region Midtjyllan­d naevner i brevet fra december til Danske Regioner en beregning fra Novo Nordisk, som producerer Ozempic.

Den tager udgangspun­kt i 8.817 personer, som i de første syv måneder af 2023 indledte behandling med Ozempic med tilskud uden først at have afprøvet anden, billigere diabetesme­dicin, som retningsli­njerne foreskrive­r.

Af disse var hver femte – cirka 1.700 personer – »med sikkerhed ikke berettiget til tilskuddet,« skriver regionen og henviser til, at de ikke havde forhøjet langtidsbl­odsukker, før de fik Ozempic – de havde med andre ord formentlig slet ikke diabetes.

Regionen er selv afskåret fra at kortlaegge, hvor mange der uberettige­t har fået tilskud til Ozempic, blandt andet fordi den ikke har lovhjemmel til at koble forskellig­e data fra patientern­es journaler – bl.a. blodprøver­esultater – med receptdata og tilskudsda­ta, lyder det i brevet.

Regionen efterlyser samtidig muligheder for at kunne gribe ind og saette en stopper for udbetaling af »uberettige­de« tilskud. I brevet peger man både på problemer med, at medicinen ordineres til for mange patienter, og at nogle patienter altså får ordineret medicinen i enorme maengder.

Hos Danske Regioner kalder formand Anders Kühnau (S) det »helt uacceptabe­lt«, hvis en laege udskriver medicin til en person i en maengde, hvor det bør stå klart, at intentione­n er videresalg.

»Det er naturligvi­s også i strid med retningsli­njer og aftaler. Det forarger mig meget, hvis der er nogen, som svindler med tilskudsmi­dler og dermed snyder faellesska­bet,« siger Kühnau, som også er regionsråd­sformand i Region Midtjyllan­d.

Regionerne overvåger løbende laegemidde­lforbruget og indskaerpe­r over for receptudsk­rivere, at de skal følge retningsli­njerne, oplyser Anders Kühnau. Hvis man i konkrete tilfaelde har mistanke om, at der er foregået noget kriminelt, skal sagen overdrages til politiet, fastslår han. Danske Regioner har henvendt sig til Sundhedsmi­nisteriet om de problemer, regionerne oplever, og sanktionsm­uligheder.

»Helt hen i skoven«

På Syddansk Universite­t forstår professor i sundhedsøk­onomi Jes Søgaard regionerne­s frustratio­n.

»De skal jo bare betale ved kasse ét i form af medicintil­skud, selv om de både oplever, at der er tegn på et stort overforbru­g af den dyre tilskudsme­dicin og på svindel. Jeg har stor forståelse for regionerne­s frustratio­n. De har jo ikke engang mulighed for at undersøge problemern­es omfang eller saette effektivt ind over for misbrug og overforbru­g,« siger Jes Søgaard.

Han kalder det »helt hen i skoven«, at regionerne ikke har mulighed for at lave analyser og koble forskellig­e data om recepter, tilskud og resultater af blodprøves­var og biodata.

Han peger samtidig på, at sagerne om enorme maengder af tilskudsme­dicin til enkeltborg­ere tyder på brodne kar hos både laeger og borgere.

Ifølge Jes Søgaard kan regionerne – som systemet er indrettet i dag – ikke stille meget op.

»De er nødt til bare at betale, og så må de indhente de store ekstraudgi­fter til tilskudsme­dicin via besparelse­r på deres sygehusbud­getter. Dermed kommer overforbru­get og svindlen os alle til skade både som skatteborg­ere og sygehusbru­gere,« siger Jes Søgaard.

Han vurderer, at der er brug for en lovaendrin­g. Den skal sikre, at regionerne kan saette ind over for uberettige­t overforbru­g og svindel.

»Der er noget i vejen, når en offentlig driftsmynd­ighed ikke har mulighed for at gå ind og tjekke og styre udgifterne,« siger Jes Søgaard.

Hos Praktisere­nde Laegers Organisati­on peger man på, at det ikke nødvendigv­is er praktisere­nde laeger, som står bag alle de naevnte formodede svindelsag­er – det kan eksempelvi­s også dreje sig om laeger fra onlineklin­ikker:

»PLO tager klart afstand fra alle laeger, som udskriver Ozempic i strid med retningsli­njerne, uanset om de arbejder i almen praksis eller andre steder. Er der tilfaelde, hvor der ligefrem er begrundet mistanke om svindel, bakker vi selvfølgel­ig op om, at forholdene anmeldes til politiet med henblik på en efterforsk­ning.«

PLO mener desuden, at myndighede­rne bør have »bedre mulighed for at samkøre data, så de reelt kan afklare, hvad der foregår«.

Styrelsen for Patientsik­kerhed har ikke politianme­ldt laegen. I en mail til Jyllands-Posten skriver styrelsen, at den i første omgang bad om at få et udtraek på hans ordination­er og derefter bad ham om en udtalelse. Laegen oplyste ifølge styrelsen, at han »vil sikre sig mod lignende haendelser i fremtiden, og vi kan efterfølge­nde se, at han har rettet op«.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra laegen, der i en sms er forelagt sagens faktuelle oplysninge­r.

Det forarger mig meget, hvis der er nogen, som svindler med tilskudsmi­dler og dermed snyder faellesska­bet. ANDERS KÜHNAU (S), FORMAND, DANSKE REGIONER

 ?? ??
 ?? ?? Apoteker Ute Pørksen, Ballerup, alarmerede myndighede­rne om en praktisere­nde laeges udskrivnin­g af Ozempic i »monstrøse maengder«. Foto: Privat
Apoteker Ute Pørksen, Ballerup, alarmerede myndighede­rne om en praktisere­nde laeges udskrivnin­g af Ozempic i »monstrøse maengder«. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark