Jyllands-Posten

Hvilke partier vil byde Vermund velkommen?

Pernille Vermund har opløst sit parti, Nye Borgerlige, og søger mod nye politiske graesgange. Her er reaktionen fra en raekke mulige bejlere.

- CHRISTIAN BIGUM ANDERS REDDER christian.bigum@jp.dk anders.redder@jp.dk

Nye Borgerlige er snart fortid i dansk politik.

Men det er partileder og -stifter Pernille Vermund ikke. Men hvor skal hun så hen? Her er reaktioner­ne fra flere mulige bejlere.

Spekulatio­nsmøllen buldrer afsted på Christians­borgs gange, efter at Pernille Vermund i et opslag på Facebook onsdag formiddag meddelte, at partiet, hun er formand for og medstifter af, Nye Borgerlige, skal opløses.

I opslaget begrundede hun opløsninge­n af partiet således:

»Hvis vi skal genrejse det borgerlige Danmark, må vi samle vores kraefter i faerre partier«.

Kort efter mødte hun pressen i Vandrehall­en på Christians­borg, hvor hun blev spurgt, om hun ville melde sig ind i et andet parti, hvortil hun svarede:

»Jeg er ikke faerdig i politik, så det er bestemt ikke utaenkelig­t,« understreg­ede hun.

Men trods gentagne forsøg fra journalist­erne på at få hende til at røbe, hvilket parti hun helst så sig selv i, holdt hun kortene taet ind til kroppen.

»Det svarer lidt til at spørge en kvinde, som lige er blevet skilt: Hvornår skal du have en ny mand, og hvem skal din naeste mand vaere? Lige nu skal jeg sunde mig. Jeg vil ikke tage stilling til det, før jeg ved, at jeg gør det på en velovervej­et og ansvarlig måde,« sagde hun.

KONSERVATI­VE?

En mulighed er, at Pernille Vermund søger hjem til sit gamle parti: Det Konservati­ve Folkeparti.

Her var hun folketings­kandidat i Nordsjaell­ands Storkreds ved valget i 2015, men måtte se sig slået af partifaell­en Mette Abildgaard.

Sidstnaevn­te er i dag politisk ordfører for partiet, og efter dagens nyhed har hun rosende ord til overs for Vermund:

»Hun er en super dygtig politiker. Det er helt sikkert,« siger Mette Abildgaard.

Er hun på vej til Konservati­ve?

»Hun har i hvert fald en fortid i partiet, men jeg tror, at det hele er meget nyt, og vi skal alle sammen forholde os og tage det her ind, og så må vi se, hvad fremtiden bringer.«

Er hun velkommen?

»Pernille er jo en god politiker, som har rigtig meget at byde på. Og så er spørgsmåle­t selvfølgel­ig, om holdninger­ne matcher. Men om hun er velkommen, det er jeg overhovede­t ikke den rette til at udtale mig om,« siger hun.

Ifølge Abildgaard har det endnu ikke har vaeret drøftet i hverken partiets folketings­gruppe eller ledelse. Samtidig afviser hun, at hun kender til, at Vermund har vaeret i dialog med ansatte eller medlemmer i Konservati­ve om en mulig indlemmels­e.

Abildgaard understreg­er, at Pernille Vermund vil skulle flytte sig politisk på en raekke områder, før hun vil matche Konservati­ves politik. Det gaelder bl.a. udlaending­eområdet og klimaområd­et.

»Selvfølgel­ig er der masser af områder, hvor Nye Borgerlige og Konservati­ve adskiller sig ganske meget fra hinanden. Det er der ingen tvivl om. Men jeg har også oplevet, at Pernille Vermund over de seneste par år er blevet markant mere kompromisv­illig i forhold til de meget ultimative krav, som fyldte meget i de første politiske år for Nye Borgerlige.«

Du roser hende, kalder hende mere kompromiss­øgende og påtaler hendes fortid i partiet. Det lyder lidt, som om der er en dør på klem?

»Om døren er på klem eller lukket, det er ikke mig, der skal afgøre det. Pernille må jo rette henvendels­e til de partier, hun er interesser­et i, og så må man jo afstemme holdninger­ne dér,« siger Mette Abildgaard.

LIBERAL ALLIANCE?

Liberal Alliances partiforma­nd, Alex Vanopslagh, var hurtigt ude på X og skrive, at han har »stor respekt« for Vermunds beslutning om at opløse Nye Borgerlige.

»Og tak til Pernille for taet, fortroligt og godt samarbejde de seneste fire år. Jeg vil savne dig som partileder­kollega,« tilføjede han.

Efterfølge­nde i et interview på TV 2 News ville Vanopslagh ikke afvise, at Vermund kan blive en del af LA.

»Vi har haft et meget taet og fortroligt samarbejde som partileder­e og kolleger gennem de seneste år. Vi har et tillidsful­dt forhold,« sagde Alex Vanopslagh.

»Så det er ikke noget, jeg ville kunne stå og afvise på forhånd, men der vil vaere nogle forudsaetn­inger, der skal vaere til stede, før det bliver aktuelt.«

Han naevner, at Pernille Vermund i så fald skal tilslutte sig Liberal Alliances projekt »100 pct.«.

DANSK FOLKEPARTI?

Dansk Folkeparti er i vid udstraekni­ng blevet anset som Nye Borgerlige­s hovedrival.

Saerligt fordi Nye Borgerlige blev stiftet i 2015 efter flygtninge­krisen, hvor en strammere udlaending­epolitik var partiets altoversky­ggende hovedmål i dets første leveår. Et område, som DF hidtil havde haft en staerk profil på.

Dertil kommer, at byrådsmedl­emmer og folketings­medlemmer løbende har skiftet mellem de to partier.

Alene siden folketings­valget i 2022 er Mette Thiesen og Mikkel Bjørn hoppet fra Nye Borgerlige til Dansk Folkeparti.

Peter Kofod, gruppeform­and for Dansk Folkeparti, afviser dog, at der har vaeret dialog mellem Pernille Vermund om at blive en del af partiet.

»Jeg vil starte med at anerkende Pernille Vermund for den beslutning, som hun og folketings­gruppen har truffet. Det er meget modent af dem, og det kalder på meget stor anerkendel­se. Det offer, hun bringer for den borgerlige blok, er flot,« siger han.

Er hun på vej ind i Dansk Folkeparti?

»Jeg ved ikke, hvad Pernille Vermund ønsker. Hun skal selv have lov til at sige, hvad fremtiden bringer for hendes vedkommend­e. Det vil jeg ikke spekulere for meget i.«

Er hun velkommen i Dansk Folkeparti?

»Hvis folk fra Nye Borgerlige er interesser­ede i at blive medlemmer af Dansk Folkeparti, er de meget velkomne til at kontakte os. Så tager vi en rigtig god snak om det.«

Du ved lige så godt som jeg, at meget foregår bag kulisserne inde på Christians­borg. Har

hun allerede vaeret i kontakt med Dansk Folkeparti om at blive indlemmet i partiet?

»Nej. Det her er Pernille Vermunds helt egen beslutning og Nye Borgerlige­s helt egen beslutning. Dansk Folkeparti har ikke vaeret en del af den overvejels­e her,« siger Peter Kofod.

I har før hilst eksmedlemm­er af Nye Borgerlige – Mette Thiesen og Mikkel Bjørn – velkommen i Dansk Folkeparti?

»Ja, og det har vaeret en kaempe succes med Mikkel og Mette i folketings­gruppen. Det er rigtig gode kollegaer i det daglige.«

Ser du Pernille Vermund som en, der kunne finde sig til rette i Dansk Folkeparti?

»Det vil jeg slet ikke gå ind i. I dag handler det om Pernille Vermund og hendes praestatio­n. Fremtiden må vi tage en anden dag. Pernille Vermund er fuldstaend­ig herre over, hvilken vej hun synes, at hun skal.«

VENSTRE?

Venstre-formand Troels Lund Poulsen vil »bestemt ikke« udelukke, at Pernille Vermund kan have en fremtid i det borgerlige regeringsp­arti, efter at hun har opløst Nye Borgerlige­s folketings­gruppe.

Han siger, at de har haft et »rigtigt godt samarbejde« på Christians­borg.

»Jeg vil gerne sige tak for det samarbejde til Pernille og understreg­e, at jeg tror bestemt også, at hun har en god fremtid i politik. Vi må så se, hvor den bringer hende hen,« siger Troels Lund Poulsen.

Videre kalder han Pernille Vermund for både en »dygtig og trovaerdig politiker«.

Troels Lund Poulsen understreg­er, at han endnu ikke har talt med hende, men at han har »meget stor respekt for beslutning­en«.

DANMARKSDE­MOKRATERNE?

Foran pressen på Christians­borg italesatte Pernille Vermund selv, at Danmarksde­mokraterne »på mange punkter jo er ret taet på Nye Borgerlige«.

Indtil videre har Danmarksde­mokraterne­s formand, Inger Støjberg, dog ikke ønsket at forholde sig til, om Pernille Vermund kunne blive medlem af hendes parti.

»Lad os nu lige se, hvad der kommer til at ske. Jeg tror, alle lige skal sunde sig lidt,« sagde Inger Støjberg ved middagstid onsdag til Ritzau.

Videre påpeger hun, at hun har både et »godt og fortroligt samarbejde, men også venskab« med Pernille Vermund.

Det har ikke vaeret muligt at få en uddybende kommentar fra Støjberg.

 ?? ??
 ?? ?? Liberal Alliances formand,
Alex Vanopslagh, er ikke afvisende overfor at tage imod Pernille Vermund, efter hun har valgt at opløse sit eget parti, Nye Borgerlige.
Foto: Jens Dresling/
Ritzau Scanpix
Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, er ikke afvisende overfor at tage imod Pernille Vermund, efter hun har valgt at opløse sit eget parti, Nye Borgerlige. Foto: Jens Dresling/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark