Jyllands-Posten

Iran forudså for 10 år siden Det Røde Havs betydning i proxykrig mod Israel

De iransk-støttede houthier stod tirsdag bag et nyt omfattende angreb mod skibe i Det Røde Hav. Danmark er en af flere nationer, som i sidste uge truede med konsekvens­er, hvis angrebene fortsatte.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Amerikansk­e og britiske styrker på Det Røde Hav havde travlt tirsdag.

På mindre end et døgn skød hangarskib­et ”USS Dwight D. Eisenhower” i samarbejde med fire destroyere 18 droner, to krydsermis­siler og et antiskibsm­issil ned i et »komplekst angreb«, som de iransk-støttede houthi-oprørere i Yemen ifølge den amerikansk­e haers centralkom­mando stod bag.

Det sker bare en uge efter, at 14 nationer med USA i spidsen – herunder Danmark – i en faelles erklaering advarede oprørsgrup­pen om, at det vil få maerkbare følger, hvis den fortsaette­r. Danmark har også lovet sende en fregat til Det Røde Hav til en faelles styrke, som skal bekaempe angrebene.

Det blev ikke udpenslet, hvad de konsekvens­er består af. USA’s praesident, Joe Biden, har tidligere sagt, at han ønsker at undgå et direkte militaeran­greb mod houthierne, da det kan eskalere konflikten i Mellemøste­n efter Hamas’ dødelige angreb mod Israel den 7. oktober.

Det skyldes ikke mindst, at en konflikt med houthierne vil vaere en proxykrig mod Iran, der støtter oprørsgrup­pen med både våben, men også målrettede informatio­ner om den kommerciel­le skibsfart i området. Det har efterretni­nger fra USA indikeret. De droner, der blev skudt ned tirsdag, var også iranskprod­ucerede selvmordsd­roner, har den amerikansk­e centralkom­mando oplyst.

Ikke desto mindre kan en militaer respons ikke udelukkes. Det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, har ifølge avisen The New York Times udarbejdet detaljered­e planer for at angribe missil- og dronebaser i Yemen samt havneområd­erne med de hurtiggåen­de både, som oprørsgrup­pen flere gange har brugt under sine angreb.

Den 30. december saenkede amerikansk­e angrebshel­ikoptere f.eks. tre af fire sådanne både med bevaebnede maend, der havde omringet et dansk Maersk-skib.

Traekker i trådene

I hvor stort et omfang houthierne er styret af Iran, ved ingen med sikkerhed.

Oprørsgrup­pen, der ikke tidligere har markeret sig på den internatio­nale scene i større omfang, siger selv, at den handler ud fra en »moralsk pligt« og vil fortsaette med at angribe skibe med forbindels­e til Israel eller dets allierede, indtil Israel stopper sit angreb mod Gaza. Siden november har houthierne nu gennemført 26 angreb.

Men bemaerkels­esvaerdigt har gruppen dermed taget den rolle, som Iran allerede for knap 10 år siden forudså, at Yemen kunne få i en krig mod Israel.

Ifølge avisen The Guardian sagde Ali Akbar, en rådgiver til Irans øverste leder, Ali Khamenei, på et møde i 2014 med shiamuslim­ske, yemenitisk­e praedikant­er, at »vejen til at befri Palaestina går igennem Yemen, fordi landet er strategisk placeret ved Det Røde Hav«.

En stor motivation for at støtte houthierne har dog også vaeret at modarbejde Saudi-Arabien, der i 2015 indledte luftangreb mod Yemen for at støtte den internatio­nalt anerkendte regering, som houthi-oprørere havde vaeltet. Krigen, der estimeres at have kostet 19.000 mennesket livet, har siden ført til houthi-styrede droneangre­b mod Saudi-Arabien. Disse droner var ligeledes iranskprod­ucerede.

Iransk division

I takt med at houthierne er blevet staerkere, har de også formet bånd med andre Iran-støttede militsgrup­per i regionen og udviklet deres egen udenrigspo­litik, hvilket inkluderer modstand mod Israel.

I dag har den iranske revolution­sgarde ifølge israelske efterretni­nger en division i Yemen, som angiveligt dirigerer eller rådgiver houthierne, skriver ugemagasin­et The Economist. Praestesty­ret har også sendt en af landets krigsskibe til Det Røde Hav, rapportere­de iranske statsmedie­r i begyndelse­n af januar.

Uanset årsagen til angrebene har de gjort ruten farlig og fået verdens største rederier til at omdirigere deres skibe til den laengere og dyrere rute omkring Afrikas sydspids.

I første uge af januar var trafikken igennem Suezkanale­n faldet med 90 pct. sammenlign­et med i 2023, viser tal fra det London-baserede skibsservi­ceselskab Clarksons. Det er drastisk, i lyset af at 15 pct. af den globale søtranspor­t normalt bruger ruten igennem Det Røde Hav og Suezkanale­n.

 ?? ?? Yemens houthi-oprørere har siden november angrebet skibe i Det Røde Hav 26 gange. Foto: Houthi-oprørerne/via Reuters
Yemens houthi-oprørere har siden november angrebet skibe i Det Røde Hav 26 gange. Foto: Houthi-oprørerne/via Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark