Jyllands-Posten

Studie fastslår, at populaer hormonspir­al giver størst risiko for depression HORMONSPIR­AL

Den mest solgte hormonspir­al giver størst risiko for depression. Forsker bag nyt studie efterlyser bedre oplysning omkring bivirkning­er ved de forskellig­e varianter, saerligt hos unge førstegang­sbrugere.

- CLARA STEGGER MATILDE KROGSGAARD clara.stegger@jp.dk matilde.krogsgaard@jp.dk

Mere end 64.000 styk.

Så mange hormonspir­aler blev der i 2022 solgt på landets apoteker, og på verdenspla­n vinder praeventio­nsmidlet frem.

Det har fået forskere til at undersøge bivirkning­er ved forskellig­e spiraler, og i et stort dansk studie er det nu påvist, at maengden af hormon påvirker kvinders risiko for at udvikle en depression.

Det betyder, at den mest udbredte hormonspir­al herhjemme er den, der er forbundet med størst risiko for at få en depression som bivirkning.

I studiet har forskere fra Kraeftens Bekaempels­e, Københavns Universite­t og Nordsjaell­ands Hospital undersøgt tre forskellig­e hormonspir­aler på baggrund af data fra 46.500 kvindelige førstegang­sbrugere i alderen 15-34 år.

Konkret fandt de frem til, at hvis man følger 1.000 kvinder det første år, de har en hormonspir­al, vil man forvente omtrent 20 ekstra tilfaelde af nyopstået depression blandt dem, der bruger højdosis hormonspir­al (Mirena, 52 mg hormon) sammenlign­et med kvinder, der bruger en lavdosis hormonspir­al (Jaydess eller Kyleena, hhv. 13,5 og 19,5 mg hormon).

»Det har laenge vaeret kendt, at depression er en potentiel bivirkning, når kvinder får lagt en hormonspir­al op, men vi kendte ikke forskellen på risikoen ved de forskellig­e varianter. Vi var også spaendte på, om der var en forskel på de to spiraler med mindst hormon – og det fandt vi faktisk ikke,« siger Charlotte Wessel Skovlund.

Hun er forsker ved Kraeftens Bekaempels­e og har stået i spidsen for det nye studie.

Afliver myte

Men trods den minimale forskel på henholdsvi­s Jaydessog Kyleena-spiralen konkludere­r forskerne bag det nye studie alligevel, at Kyleena er det bedste valg – hvis man altså vil have en hormonspir­al.

Det skyldes ifølge Charlotte Wessel Skovlund, at tidligere forskning har vist, at Jaydess-spiralen giver en forøget risiko for graviditet uden for livmoderen.

Men det betyder ikke, at hormonspir­alen nødvendigv­is er det bedste valg for alle kvinder. For selvom Kyleena er en lavdosis spiral, er det stadigvaek et produkt, som frigiver hormoner til dit blod og øger risikoen for depression mere end den almindelig­e p-pille.

»Fordelen ved hormonspir­alen er, at man ikke skal huske at tage en pille hver dag. Man kan også bruge den til behandling af staerke menstruati­onssmerter, men det er en myte, at når man frigiver hormon inde i livmoderen, bliver det inde i livmoderen. Det kommer ud i hele kroppen via blodet, og nogle kvinder tåler det dårligere end andre,« siger hun og understreg­er, at eventuelle bivirkning­er ved hormonspir­alen ofte viser sig relativt hurtigt.

»Men der er også en øget risiko for depression senere i forløbet.«

Mirena udfases

De nye resultater er desuden relevante, fordi man på verdenspla­n ser en stigning i brugen af hormonspir­aler – også blandt teenagere.

»Tidligere undersøgel­ser har vist, at de helt unge

Der findes fire forskellig­e hormonspir­aler på det danske marked. I 2022 fordelte salget på apotekerne sig således:

52 mg levonorges­trel (hormon): 33.554 stk.

Levosert One/Two: 52 mg levonorges­trel: 368 stk. Kyleena: 19,5 mg levonorges­trel: 26.485 stk. Jaydess: 13,5 mg levonorges­trel: 4.114 stk. Mirena blev lanceret i Danmark i 1991. Jaydess i 2013, Levosert i 2015 og Kyleena i 2017.

Spiralerne købes på recept og koster mellem ca. 1.000 og ca. 1.200 kr.

Kilde:

Sundhedsda­tastyrelse­n

Mirena:

kvinder (15-19 år, red.) er mest følsomme over for hormonpåvi­rkninger i deres praeventio­n. Det er derfor saerlig vigtigt for denne gruppe kvinder, at man tager risikoen for depression med ind i overvejels­en ved valg af praeventio­n. De skal oplyses om risikoen,« siger Charlotte Wessel Skovlund.

Ifølge tal, som JyllandsPo­sten har hentet fra Sundhedsda­tastyrelse­n, er det lige nu Mirena-spiralen, som er mest udbredt blandt danske kvinder. Altså den med mest hormon og størst risiko for depression.

Dog ses der et fald i salget af Mirena-spiralen fra 2022 til 2023, og det er der ifølge Charlotte Wessel Skovlund en god forklaring på.

»Mirena-spiralen gives typisk til aeldre kvinder, som har haft den type før, og som har vaeret glade for den. Førstegang­sbrugere og yngre kvinder bliver i højere grad tilbudt Kyleena,« siger hun.

»Det handler både om, at der kommer mere fokus på bivirkning­er, men derudover er det dem, Bayer A/S (producente­n bag de tre spiraler, red.) promoverer nu,« siger hun, men råder fortsat unge kvinder til at overveje, om hormonfri praeventio­n som kondom, pessar eller en kobberspir­al kunne vaere en mulighed.

Det er derfor saerlig vigtigt for denne gruppe kvinder, at man tager risikoen for depression med ind i overvejels­en ved valg af praeventio­n. De skal oplyses om risikoen. CHARLOTTE WESSEL SKOVLUND, FORSKER, KRAEFTENS BEKAEMPELS­E – OM GRUPPEN 15-19-ÅRIGE KVINDER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark