Jyllands-Posten

Kaos i Ecuador: Tv-station blev angrebet af dynamitbev­aebnede bandemedle­mmer

Populaert turistland erklaerer krig imod 22 navngivne bander efter nye optøjer.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Imens kameraerne kørte, fik tv-vaerten Jorge Rendon stukket en rød stang dynamit ned i jakkelomme­n.

Tirsdag traengte maskerede bandemedle­mmer bevaebnet med rifler, håndgranat­er og dynamitsta­enger ind på tv-stationen i Ecuador, og tog de ansatte fra TC Television som gidsler.

Målet med aktionen var at sende et signal til landets praesident, Daniel Noboa, som har erklaeret landet i undtagelse­stilstand efter en fangeflugt.

»Det var et ekstremt voldeligt angreb. De ville ind i studiet, så vi kunne sige, hvad de ville,« siger Rendon i en video på TC Television­s officielle X-konto.

Det lille turistland med godt 17 mio. indbyggere, der er et populaert rejsemål også for danskere, har i de seneste dage vaeret rystet af eksplosion­er, politikidn­apninger, drab og faengselsu­roligheder, siden Noboa mandag erklaerede en landsdaekk­ende undtagelse­stilstand og udgangsfor­bud fra kl. 23 om aftenen til kl. 5 om morgenen. Det gjorde han, efter at den højtprofil­erede bandeleder José Adolfo Macías Villamar med kaldenavne­t ”Fito” flygtede fra et faengsel i havnebyen Guayaquil.

Ny rejsevejle­dning

Noboa har i kølvandet på fangeflugt­en annonceret, at soldater saettes ind i Ecuadors gader og faengsler i foreløbig 60 dage.

Ecuador er et yndet turistmål, også blandt danskere, på grund af en varieret natur, et rigt dyreliv og korte rejseafsta­nd. Landet har desuden et ry som et fredeligt sted, og indtil tirsdag aften havde Udenrigsmi­nisteriet ingen bemaerknin­ger til danskere i den såkaldte rejsevejle­dning, som giver gode råd og advarsler til danskere, som rejser i udlandet.

Det er nu aendret.

»Der er erklaeret undtagelse­stilstand i hele landet, inkl. på Galapagosø­erne, fra den 8. januar 2024 og 60 dage frem. Det sker efter en stigning i kriminalit­et og oprør i faengsler. Der er risiko for voldelige reaktioner fra kriminelle bander. Vaer opmaerksom på dine omgivelser og hold dig på afstand af eventuelle urolighede­r,« skriver Udenrigsmi­nisteriet.

Otte personer blev draebt, og tre kvaestet som følge af angreb i havnebyen Guayaquil, oplyste politiet tirsdag aften. To betjente blev ifølge politiet derudover »brutalt draebt af bevaebnede kriminelle« i den naerliggen­de by Nobol.

Angrebet på tv-stationen gik ikke som ventet for de 13 bandemedle­mmerne, der alle blev arresteret af kampklaedt politi, og få timer efter tog praesident Daniel Noboa et nyt, meget drastigt skridt.

Krigserkla­ering

Han underskrev et dekret, som erklaerer, at det lille land nu befinder sig i en »intern vaebnet konflikt«.

»Jeg har beordret forsvaret til at udføre militaere operatione­r for at neutralise­re disse grupper,« udtaler praesident­en.

Det er en direkte krigserkla­ering imod 22 navngivne bander, der nu betegnes som »terrororga­nisationer og krigsføren­de ikke-statslige aktører«:

Águilas, ÁguilasKil­ler, Ak47, Caballeros Oscuros, ChoneKille­r, Choneros, Covicheros, Cuartel de las Feas, Feas, Fatales, Gangster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p.27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7 og Tiguerones.

Det åbner nye redskaber muligheder for at bekaempe de bander, der haerger i landet. I henhold til de internatio­nale regler for vaebnede konflikter, blandt andet den humanitaer­e folkeret, kan regeringen nu gå meget langt for at beskytte landets civile.

Det vurderer Esteban Santos, der er professor i statskunds­kab ved University of the Americas i landets hovedstad Quito.

Naboland reagerer

Han fortaeller, at det nye dekret saetter basale rettighede­r ud af spillet.

»Militaeret kan traenge ind i huse uden retskendel­ser og saette den private ejendomsre­ts ukraenkeli­ghed ud af spillet, og militaeret kan tilbagehol­de folk uden retsmøder,« siger Esteban Santos til avisen El Universo.

Nabolandet Peru har reageret på den nyeste udvikling og erklaeret nødretstil­stand ved sin nordlige graense til Ecuador og indsat en politistyr­ke samt et uspecifice­ret antal soldater ved graensen.

Kina har meddelt, at landets ambassade og alle landets konsulater i Ecuador er lukket på ubestemt tid.

Det var et ekstremt voldeligt angreb. De ville ind i studiet, så vi kunne sige, hvad de ville. JORGE RENDON, TV-VAERT PÅ TC TELEVISION

 ?? ?? Politiet foretager ransagning ved et checkpoint i byen Guayaquil i Ecuador. Foto: Reuters/Vicente Gaibor del Pino
Politiet foretager ransagning ved et checkpoint i byen Guayaquil i Ecuador. Foto: Reuters/Vicente Gaibor del Pino
 ?? ?? Bevaebnede personer traengte ind i et tv-studie fra kanalen TC i Ecuador. Foto: Ritzau Scanpix
Bevaebnede personer traengte ind i et tv-studie fra kanalen TC i Ecuador. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark