Jyllands-Posten

Kongeligt bryllup startede dansk terrorinds­ats

Kronprinse­parrets bryllup for 20 år siden var startskudd­et til den massiv terrorinds­ats i Danmark. Brylluppet fandt sted kort tid efter et voldsomt terrorangr­eb i Madrid. Derfor blev der ikke taget nogen chancer med sikkerhede­n i København.

- METTE MAYLI ALBAEK Samfundsre­daktør mette.m.albaek@jp.dk

Livvagtern­e var på stikkerne.

En åben karet til det nygifte par gav livvagtern­e den udfordring, at tusindvis af tilskuere kunne finde på at smide kasteskyts efter kronprinse­sse Mary og kronprins

Frederik. På få sekunder skulle livvagtern­e kunne vurdere, om det var en uskyldig rose eller noget andet, måske farligt, på vej mod kareten.

Spol 20 år tilbage og se for dig, at kronprinse­sse Mary med slør og kronprins Frederik i sit stiveste puds vinker sig gennem København i forbindels­e med det royale bryllup.

Dannebrog på pind og jubelråb fra danskerne. Eksamen for politiet og for Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET.

Brylluppet var nemlig ikke alene storslået, det var også startskudd­et til den terrorsikr­ing, der i høj grad har udviklet sig og siden praeget det danske samfund. Umiddelbar­t før brylluppet sprang terrorbomb­erne i den spanske hovedstad, Madrid, og draebte 191 mennesker.

Kunne det ske i Spanien, kunne det ske i Danmark, lød det.

Derfor blev alt terrorsikr­et op til brylluppet. Der var ingen konkrete trusler mod de royale, men alligevel var sikkerhede­n massiv.

PET bankede på dørene til naboer omkring Amalienbor­g for at høre, om nogen for nylig havde lejet et vaerelse ud til nogle suspekte typer. Langs karetruten blev der løftet kloakdaeks­ler for at sikre, at der ikke var placeret bomber. På taget af en bygning sad kriminalas­sistenter med kikkerter og skuede ned over menneskema­engden.

Nyt angreb

»Gennem 1.000 verdener venter vaegtløs kaerlighed,« citerede kronprins Frederik sangskrive­ren Lars H.U.G. i sin kaerlighed­stale til kronprinse­sse Mary under bryllupsfe­sten. Gennem årtier ventede der det danske samfund forandring­er og indskraenk­elser af vores frihed, vi måske har glemt.

Der var nemlig engang. Hvor man kunne gå ind gennem lufthavnen uden at måtte baelle sin halve flaske vand i sikkerheds­slusen og smide baeltet. Nogle steder endda skoene. Senere kom overvågnin­g af teleoplysn­inger, adskillige stramninge­r med videooverv­ågning og nye muligheder til efterretni­ngstjenest­erne.

Det kongelige bryllup i 2004 var kulminatio­nen på måneders tung planlaegni­ng hos politiet og efterretni­ngstjenest­en, der efterfølge­nde fortsatte optimering­en.

De vestlige efterretni­ngstjenest­er blev sendt på overarbejd­e i tiden efter Madridangr­ebet, hvilket et nyt angreb i Europa i sommeren 2005 forstaerke­de.

Fire bomber draebte 52 mennesker i Londons morgentraf­ik, et angreb udført med hjemmelave­de bomber af maend født eller som minimum opvokset i Storbritan­nien.

Straks herefter ville Dansk Folkeparti indføre graensekon­trol og id-kort til alle danskere, hvilket dog aldrig blev til noget. I stedet blev et saerligt terrorudva­lg nedsat af davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V).

Her skulle eksperter fremlaegge ny terrorlovg­ivning for at styrke politiarbe­jdet og muligheder for mere overvågnin­g.

Et broget forbrydera­lbum

I Danmark maerkede man for alvor terroren komme taet på i efteråret 2005, da JyllandsPo­sten bragte de 12 Muhammed-tegninger.

Hundredvis af trusler måtte PET forholde sig til, inden en bølge af danske terrorsage­r rullede med den såkaldte Glostrup-sag som den første.

Siden er en lang raekke både danske og udenlandsk­e personer blev dømt for terror herhjemme. Lige nu anslås et rekordstor­t antal terrordømt­e eller sigtede at sidde i de danske faengsler, og PET’s bandit-register fortaeller om den massive trussel, der de seneste år har vaeret mod Danmark.

Et forbrydera­lbum, hvor naermest alt er repraesent­eret. En ung etnisk dansk kvinde, udefrakomm­ende i grupper eller alene. Netvaerk og folk med banderelat­ioner.

Når dronningen søndag abdicerer, findes historien i historien. Det er ikke blot nyt blåt blod øverst i monarkiet, men også 20 års markering af hård sikkerheds­indsats. Danmarks kamp mod terror startede nemlig med kronprinse­parrets bryllup i maj 2004.

Når dronningen søndag abdicerer, findes historien i historien. Det er ikke blot nyt blåt blod øverst i monarkiet, men også 20 års markering af hård sikkerheds­indsats.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark