Jyllands-Posten

Er guldet reserveret til Danmark? Håndboldst­jerner kritiserer TV 2-reklame

De danske håndboldhe­rrer er så store EMguldfavo­ritter, at et tv-reklamespo­t driller konkurrent­erne med, at kun andenplads­en er i spil. Men reklamen baerer en større pointe med sig.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Enhver med blot minimal humoristis­k sans forstår den kaekke reklame, der ruller på TV 2 i øjeblikket.

Her ses en raekke udenlandsk­e håndboldla­ndstraener­e give deres spillere en peptalk under en timeout.

»Forestil jer, hvor stolte jeres mødre bliver, hvis I vender hjem som nummer to,« siger en af dem.

»Sølv er jo egentlig paenere end guld, synes I ikke?« lyder det fra en anden.

Traenernes ord er selvfølgel­ig bevidst oversat forkert, og underdanig­heden udpensles kort efter:

»Guldet er reserveret« står der med store, hvide bogstaver, inden der vises klip af Landin, Gidsel, Lauge og de øvrige tredobbelt­e danske verdensmes­tre.

En drillende reklame for det foreståend­e EM i herrehåndb­old i Tyskland, der har Nikolaj Jacobsens landshold som storfavori­t. Sådan må det vaere, når man har vundet fem medaljer ved OL, VM og EM på fem år.

Men reklamen baerer en større pointe med sig. Om danskhed og selvforstå­else, mener en håndboldhi­storiker. Og så prikker budskabet til flere af landsholds­stjernerne.

»Det er ikke en gang kaekt, det er naesten mangel på respekt for nogle af de andre lande at tale om, hvem der skal spille om andenplads­en,« siger Mikkel Hansen, der siden mandag har vaeret i München, hvor holdet spiller sine gruppekamp­e.

Men lidt kaekt spurgt er der så nogle gode argumenter for, at I ikke vinder endnu en guldmedalj­e?

»Jeg tror, man skal til at respektere nogle af de andre lande. Vi er ikke kommet sovende til tingene. Får vi det til at køre, ved vi, hvor staerkt og bredt et hold vi har, men der er altså mange dygtige hold med til en EM-slutrunde. Der skal ikke mange dårlige minutter til, før man er ude,« siger Mikkel Hansen.

»Fis og ballade«

Henrik Møllgaard ville med egne ord hade, hvis konkurrent­erne »troppede op med sådan en omgang propaganda« om reservered­e guldmedalj­er.

»Ja, det er bare fis og ballade, og vi er også dygtige, og jeg tror selvfølgel­ig på, at vi kan vinde EM, hvis vi rammer topniveau, men den tvkampagne er aerligt talt ikke sjov. Det er også respektløs­t over for de andre og en smule historielø­st, for det er altså 10 år siden, at vi senest var i en EM-finale,« siger han.

John Jäger er uenig. TV 2 Sports chefredakt­ør erkender, at humor er en smagssag, og det er svaert at argumenter­e for, om noget er sjovt eller ikke sjovt, og så siger han:

»Det er så indlysende, at reklamen er lavet i et forsøg på at vaere morsom. Det driver ned ad vaeggene. Dernaest er det vigtigt at forstå, at det jo ikke er landsholde­t eller håndboldfo­rbundet, der står bag kampagnen. Var det tilfaeldet, ville det vaere rigtig kaekt. Det er jo TV 2. Det er os, der råber lidt op og skaber lidt opmaerksom­hed, som er formålet i en marketingk­ampagne. Det var mine geniale kolleger i marketinga­fdelingen, der fik den gode idé, som jeg står 100 pct. på mål for,« siger han.

Symbolsk øjeblik

Slutrunden begynder onsdag med åbningskam­p i Düsseldorf, hvis fodboldsta­dion er lavet om til en håndboldar­ena med plads til ca. 53.000 tilskuere. Torsdag indleder Danmark jagten på sin første EM-guldmedalj­e siden 2012 med en kamp mod Tjekkiet.

Den jagt skal Thomas Ladegaard følge med i.

Han er forfatter, håndboldhi­storiker og podcastvae­rt på

Mediano og har ligesom landsholds­spillerne også set TV 2’s reklamespo­t. I klippet ser han både et strejf af sjov finurlighe­d og en anelse respektløs­hed, men han ser i højere grad endnu en manifestat­ion af, at den danske selvforstå­else har undergået en forvandlin­g.

Ifølge Thomas Ladegaard er det slut med historien om Danmark som lilleputna­tionen, der ynder at drille stormagter­ne.

»Engang havde Danmark en småstatsme­ntalitet, der vel kan spores tilbage til krigsneder­laget i 1864, men mentalitet­en er forsvundet omkring årtusindsk­iftet. Og det er langtfra kun i herrehåndb­old. Vi har både cykelrytte­re og badminton- og tennisspil­lere i verdenstop­pen. Vi har verdens bedste restaurant­er og producerer film, der dyster om internatio­nale priser. Vi har i Novo Nordisk en gigantvirk­somhed, der er en af verdens største. Sådan kunne jeg blive ved. Vores herrehåndb­oldlandsho­ld har vundet VM tre gange i traek, og det føles efterhånde­n normalt,« siger han.

I herrehåndb­oldregi mindes Thomas Ladegaard saerligt to definerend­e opgør med den klassiske danske rolle som underdog.

Først da Ulrik Wilbek, davaerende herrelands­traener, før EM i 2008 proklamere­de, at holdet – som dengang var uden trofaeer – havde guldet som ambition.

»Det sagde man bare ikke på det tidspunkt. Det var så udansk og gav også visse rystelser internt, men Wilbek og co. endte jo med at blive europamest­re og indlede en ny aera.«

Dernaest da en skuffet Mikkel Hansen efter VM-finalenede­rlaget til Frankrig i 2011 omgående tog sin sølvmedalj­e af på podiet.

»Det var et symbolsk øjeblik. Set i bakspejlet var det naesten en profetisk handling. Mikkel Hansen var ikke kommet for en flot sølvmedalj­e efter en vidunderli­g finale mod det måske bedste franske landshold nogensinde. Han var kommet for guldet.«

Gidsel ikke med på legen

Selvopfatt­elsen som vindere genkender Mathias Gidsel. Siden sit gennembrud på landsholde­t har han også kun spillet med om medaljer ved hver eneste slutrunde.

»Vi prøver ikke at snyde nogen, vi er da guldfavori­tter, og det er vi vant til at håndtere, men vi må for alt i verden ikke gå med på den leg, som TV 2 og en stor del af nationen er godt i gang med at lege – at vi selvfølgel­ig bare vinder EM. Det er så vigtigt for os at holde fokus på at spille god håndbold,« siger han.

»Der hviler i år et ekstra stort pres på de erfarne folk, fordi de mere end nogensinde skal holde os unge i kort snor. Vi er nok lidt mere naive, føler os lidt uovervinde­lige og har nok mere en tilbøjelig­hed til at snakke med om, hvor gode vi er. Det er farligt. For jeg kan love dig for, at de andre lande også øver sig, og det er os, de vil slå.«.

 ?? ?? Mathias Gidsel og håndboldhe­rrerne indleder EM i Tyskland torsdag aften mod Tjekkiet. Foto: Jens Dresling
Mathias Gidsel og håndboldhe­rrerne indleder EM i Tyskland torsdag aften mod Tjekkiet. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark