Jyllands-Posten

Afrikansk fodbold har det svaert, og den store fest starter i minus

Africa Cup of Nations er et stort og vigtigt samlingspu­nkt hver andet år, men afrikansk fodbold befinder sig på mange måder i en krise, mener to iagttagere.

- SAMI DON PETERSEN sport@jp.dk

Mohamed Salah må gerne ryge lynhurtigt ud af Africa Cup of Nations, der begynder lørdag.

I hvert fald hvis det står til Liverpool-manager Jürgen Klopp, som helst ikke vil undvaere stjerneang­riberen, mens klubben er midt i kampen om det engelske mesterskab.

»Hvis jeg ønskede ham held og lykke, ville det vaere løgn. Personligt vil jeg vaere glad, hvis egypterne ryger ud i gruppespil­let, men det er nok ikke muligt. De kan gå hen og vinde det hele,« lød det fra Klopp, da Salah rejste.

Irritation­en overrasker ikke journalist og idéhistori­ker Oscar Rothstein, der i denne uge sprang ud som forfatter med debutbogen ”Det lysende hjerte”, der handler om fodbold og samfundet i Afrika.

»De afrikanske mesterskab­er starter altid i minus i den internatio­nale fodboldbev­idsthed, fordi de ifølge mange kommer på det her ekstremt ubelejlige tidspunkt om vinteren.«

»Ligaerne er i gang, og lige nu bander Liverpoolf­ans turneringe­n langt vaek, fordi Salah rejser vaek i en måned.«

»Derfor kan det vaere svaert for Africa Cup of Nations at vise sig frem som et attraktivt produkt, fordi mange har set sig sure på turneringe­n fra begyndelse­n,« siger Rothstein.

Africa Cup of Nations er dog en ekstremt vigtig turnering for hele kontinente­t, som samles i stor stil om begivenhed­en.

»Fodbold er den mest prominente populaerku­ltur på kontinente­t. Der er trøjer i gadebilled­erne, hvor end man rejser. Der er små interimist­iske fodboldkam­pe på de fleste åbne pladser hver eneste dag.«

»Der er ekstrem stor passion for sporten. Så fodbold er altaedende i Afrika og umulig ikke at få øje på. Den er en del af hverdagen som adspredels­e for hundreder af millioner af mennesker,« siger Rothstein.

Problemer på kontinente­t

Han peger på, at ligaerne i de respektive afrikanske lande mange steder ikke fungerer optimalt.

Det handler om alt fra infrastruk­tur og talentudvi­kling til faerre penge, når afrikanske stjernesku­d skifter til europaeisk­e klubber tidligt og dermed svaekker den lokale interesse, mens de store ligaer i Europa traekker mere.

Der er også problemer ude hos de nationale fodboldfor­bund i Afrika, påpeger Stig Jensen, lektor på Center for afrikastud­ier ved Københavns Universite­t.

»Mange af de nationale fodboldfor­bund er virkelig dårligt organisere­t. Det skyldes blandt andet, at en del af de stater, vi har i Afrika, ikke er saerligt velfungere­nde. Det smitter af på fodboldfor­bundene,« forklarer Stig Jensen.

Lektoren ser også et andet problem, og det er en stigende tendens til, at fodboldtal­enter vaelger de afrikanske hjemlande fra.

Africa Cup of Nations indledes lørdag med åbningskam­pen mellem vaertsland­et, Elfenbensk­ysten, og Guinea-Bissau.

 ?? ?? Den egyptiske landsholds­spiller Mohamed Salah er en af stjernerne hos Liverpool. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Den egyptiske landsholds­spiller Mohamed Salah er en af stjernerne hos Liverpool. Foto: Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark