Jyllands-Posten

Nye Borgerlige gør blå blok en tjeneste ved at opløse sig selv

-

Mange kunne se det. Måske ikke mindst Pernille Vermund selv. Siden hun genindtråd­te som partileder for at redde stumperne af sit politiske livsvaerk, Nye Borgerlige, har hun reelt siddet som bestyrer af et dødsbo. Spørgsmåle­t var blot, hvem der ville traekke i snoren til guillotine­n.

Pernille Vermund kom først. Overrumple­de alle ved onsdag at meddele, at Nye Borgerlige opløses.

Erfaringen fra sidst, da hun forsøgte at bakke ud af politik og overlade partiet til naeste mand, er så overbevise­nde dårlig, at der ikke er grund til at gøre et nyt forsøg med den model.

Fra sidelinjen kunne Pernille Vermund se partiet smelte ned. En måned nåede Lars Boje Mathiesen at sidde som formand, før han blev smidt ud af partiets hovedbesty­relse. Ved folketings­valget i 2022 fik partiet seks mandater. Og kun tre kan nu drikke gravøl, for Mathiesen er løsgaenger, og to andre har fundet nye graesgange i Dansk Folkeparti.

Nu erkender Pernille Vermund, at Nye Borgerlige risikerer at spaende ben for blå blok og muligheden for at få en borgerlig statsminis­ter.

»Det kan vi ikke forsvare,« skriver hun på Facebook.

En erkendelse, som umiddelbar­t fremkalder respekt, men der er også et par men’er. For det første, at Nye Borgerlige kan takke sig selv og ikke mindst de ultimative krav for, at blå blok er smuldret. Partiets stejle og urealistis­ke holdning over for konvention­er og gaeldende lov og ret var medvirkend­e årsag til, at Lars Løkke Rasmussen allerede under valgkampen i 2019 frasagde sig tanken om at skulle danne en regering, som var baseret på yderfløjen­e.

Det blev forstaerke­t efter valget i 2022. Da Jakob Ellemann-Jensen nåede til samme erkendelse og meddelte, at Venstre ikke skulle hjem, men videre, blev blå blok efterladt som en ruin på perronen.

For det andet er spørgsmåle­t: Hvad gør Pernille Vermund nu?

Hverken Venstre, De Konservati­ve eller Liberal Alliance har afvist, at Vermund kan få en fremtid i deres parti. Danmarksde­mokraterne er afventende. Vermund selv er slet ikke afvisende over for tanken om at skifte parti.

Men vil hun kunne gøre det med samme ydmyge forhold til og erkendelse af, at noget er større end hendes egne ambitioner?

Det vil vise sig, men hvis Pernille Vermund for alvor har taenkt at etablere sig som seriøs politiker, så må opfordring­en utvetydigt vaere, at uanset hvilket parti som hun måtte vaelge, så skal det vaere med blik for, hvad der styrker det blå faellesska­b og ikke et personligt projekt.

og farverige historie er også fortaellin­gen

Nye Borgerlige­s korte

om, at enkeltsags- og -personspar­tier i laengden ikke er levedygtig­e, og at folkestyre­t ikke er staerkere, end politikere og vaelgere gør det til. Alene dets eksistens minder også om, at de etablerede partier ikke laengere kan regne med, at der er en nedre graense for deres stemmetal.

Betingelse­rne for et seriøst, helhedsori­enteret parti er blevet vanskelige­re. Personlig branding og evnen til at opfange flygtige stemninger blandt vaelgerne udgør den spinkle basis, som flere politikere står på.

Nye Borgerlige­s korte og farverige historie er også fortaellin­gen om, at enkeltsags og -personspar­tier i laengden ikke er levedygtig­e, og at folkestyre­t ikke er staerkere, end politikere og vaelgere gør det til.

For det borgerlige Danmark er det en god nyhed, at der – endnu da – er et parti mindre at forholde sig til. Ligesom venstreflø­jen kaempede om Marx, Lenin og Mao i 1970’erne, så har det borgerlige Danmark i de senere år brugt al for megen energi på at dyrke hinandens uenigheder og på personlige ambitioner frem for at finde sammen i et blåt faellesska­b.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark