Jyllands-Posten

Offentlige klinikker: Vi er klar til at hjaelpe barn nummer to til verden

- ANJA PINBORG

Professor, ledende overlaege, Rigshospit­alet, på vegne af alle ni offentlige fertilitet­sklinikker i Danmark med 27 medundersk­rivere, herunder professore­r, overlaeger, laboratori­eledere og oversygepl­ejersker.

Det er en stor glaede for kvinder og maend, som lider af ufrivillig barnløshed, at statsminis­ter Mette Frederikse­n i sin nytårstale valgte at saette fokus på fertilitet­sbehandlin­g og udover ekstra behandling­sforsøg også foreslog offentlig fertilitet­sbehandlin­g til barn nummer to.Ydermere har Indenrigs- og Su ndhedsmini­steriet den 4. januar bragt den gode nyhed, at der afsaettes et trecifret millionbel­øb, som skal understøtt­e forslaget økonomisk.

Vi i de offentlige fertilitet­sklinikker står klar til denne udvidelse.

Den sociale ulighed i fertilitet­sbehandlin­g er de seneste år under finanskris­en blevet endnu tydeligere. Vi har maerket et større ønske og pres fra patientern­e for flere behandling­er og behandling til barn nummer to, fordi en del af vores patienter ikke har råd til fertilitet­sbehandlin­g i det private. Med det nye tiltag om at udvide fra tre til seks behandling­sforsøg, som allerede har fået øremaerket 45 mio. kr. på finanslove­n i 2024, og det nye forslag om behandling til barn nummer to kan vi endelig få udlignet den ulighed, der har hersket i fertilitet­sbehandlin­g.

Derimod er det for os vigtigt at pointere, at vi som offentlige klinikker ikke ønsker en behandling­sgaranti, da vi med de nødvendige ressourcer kan øge vores kapacitet vaesentlig­t, så vi undgår ventetid udover fire måneder. Denne ventetid er ikke urimelig, da de offentlige klinikker bruger ventetiden på udredning af patientern­e, så alle undersøgel­ser er klar ved første møde på fertilitet­sklinikken.

En behandling­sgaranti er ikke realistisk og giver ikke mening i forhold til fertilitet­sbehandlin­g,

blandt andet fordi parrene skal udredes ordentligt. Den mest omkostning­seffektive måde at drive fertilitet­sbehandlin­g på er en acceptabel ventetid på op til ca. fire måneder, som de offentlige klinikker nu sagtens kan leve op til.

offentlige klinikker har i dag en ventetid på fire-seks måneder, derfor ser vi frem til at rekruttere nyt personale og udbygge vores laboratori­ekapacitet med den nye tildeling af ressourcer. Behandling­er i det private er vaesentlig­t dyrere end samme behandling i det offentlige, dvs. ved at tildele flere midler til de offentlige fremfor de private fertilitet­sklinikker vil der blive lavet flere børn for skattekron­erne.Vi har et velfungere­nde, re ntabelt og meget sikkert offentligt fertilitet­sbehandlin­gstilbud, og det tilbud skal vi vaerne om. Et tilbud, som resten af verden finder misundelse­svaerdigt. I Danmark uddanner de offentlige fertilitet­sklinikker langt hovedparte­n af landets personale og udfører den forskning, som gør behandling­erne bedre og mere sikre, hvilket gavner alle barnløse.

De fleste

Internatio­nalt ligger de offentlige danske fertilitet­sklinikker helt i top i kraft af vores offentlige klinikker, hvor forskning og innovation prioritere­s. Selvom alvorlige komplikati­oner til fertilitet­sbehandlin­g er sjaeldne, foregår indlaeggel­se og behandling altid i det offentlige sundhedsva­esen.

Med den politiske vilje, der er nu, vil vi fortsat give jer den bedste og billigste fertilitet­sbehandlin­g i verden med forskning og udvikling i verdenskla­sse. Hvis man fra politisk side lader sig styre af forventnin­gen om urealistis­k korte ventetider, kan det blive dyrt og vil i sidste ende gå ud over de ufrivillig­t barnløse, da der kan laves faerre behandling­er for de tildelte midler.

 ?? ?? Hvis man fra politisk side lader sig styre af forventnin­gen om urealistis­k korte ventetider, kan det blive dyrt og vil i sidste ende gå ud over de ufrivillig­t barnløse, da der kan laves faerre behandling­er for de tildelte midler, skriver Anja Pinborg. Arkivfoto: Gregers Tycho
Hvis man fra politisk side lader sig styre af forventnin­gen om urealistis­k korte ventetider, kan det blive dyrt og vil i sidste ende gå ud over de ufrivillig­t barnløse, da der kan laves faerre behandling­er for de tildelte midler, skriver Anja Pinborg. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark