Jyllands-Posten

Naeste generation skal også leve i et velfaerdss­amfund

- MARTIN DAMM Borgmester, formand, KL JACOB BUNDSGAARD Borgmester, naestforma­nd, KL

I dette efterår har én person haft en saerlig plads i vores liv. En person, vi aldrig har mødt, og som vi ikke ville kunne genkende, hvis vi så ham på gaden. Hvilket i øvrigt også ville vaere højst overrasken­de, da han døde som 95-årig i 2017.

Manden hedder William Baumol. Hans tanker har gjort et helt saerligt indtryk på os. William Baumol var en amerikansk økonom, der med sit arbejde har lagt navn til en udvikling, vi oplever i disse år: Baumol-effekten. Den beskriver, hvordan gabet mellem de velfaerdsy­delser, det offentlige kan levere, og den velfaerd, borgerne forventer, vokser, i takt med at borgernes private velstand stiger.

Dermed bliver det svaerere og svaerere for os i kommunerne at levere aeldreplej­e, børnepasni­ng og skolegang, der kan tilfredsst­ille borgernes forventnin­ger. Senest har Kraka dokumenter­et, at kommunerne fra 2010-22 skulle have haft tilført 27 mia. kr. mere til velfaerd, hvis vores udgifter skulle have fulgt med udviklinge­n i borgernes private velstand. Og kigger man blot én generation frem, står kommunerne i 2050 til årligt at mangle 55 mia. kr. for at kunne leve op til danskernes forventnin­ger.

Scenariet er i vores øjne meget alvorligt. For det handler ikke om en fjern fremtid. Det handler om det samfund, vores børn skal leve i, vores børnebørn skal vokse op i, og vi selv skal blive gamle i. Det er den naeste generation­s skoler, plejehjem, børnehaver, botilbud og alt det andet, der hjaelper os på vej i livet.

For os er det dybt bekymrende, hvis vi som samfund lader den offentlige sektor sakke laengere og laengere bagud.

For sker det, vil de borgere, der har råd, i højere og højere grad begynde at vaelge det offentlige fra og i stedet købe private velfaerdsy­delser. Og så ender vi med et splittet samfund, hvor danskerne er opdelt i et A- og B-hold alt efter størrelsen på deres pengepung.

Det lyder måske som et skraemmesc­enarie, men udviklinge­n er allerede i gang: Flere og flere danskere får en privat sundhedsfo­rsikring, flere sender deres børn på privatskol­e, og flere køber privat hjemmehjae­lp.

fortsaette, underskriv­er vi i sidste ende dødsdommen for den danske velfaerdsm­odel, og vi gambler alvorligt med den sammenhaen­gskraft, der har gjort Danmark til et fantastisk land.

Men er løsningen så, at vi bare poster flere og flere penge i den offentlige sektor?

Nej, så enkelt er det ikke. For når

Lader vi den udvikling

gabet er så stort, som det er, og når skruen er uden ende, skal der også mere grundlaegg­ende forandring­er til.

Der er brug for, at vi som samfund tør tage en grundlaegg­ende diskussion med hinanden om, hvordan vi indretter vores velfaerdss­amfund fremover.

Hvilken velfaerd skal vi tilbyde i det offentlige med de ressourcer, der er til rådighed? Hvilken skal vi ikke?

Kan civilsamfu­ndsorganis­ationerne, de frivillige og borgernes eget netvaerk løfte flere opgaver? Skal vi åbne for mere internatio­nal arbejdskra­ft?

Skal vi gentaenke, hvordan og hvornår vi traekker os tilbage fra arbejdsmar­kedet? Og skal vi satse endnu mere på teknologi og digitale løsninger?

af de spørgsmål, vi som samfund er nødt til at besvare, og som vil kraeve svaere valg,

Det er nogle

vanskelige politiske prioriteri­nger og en grundig forventnin­gsafstemni­ng med borgerne.

I kommunerne er vi vant til at prioritere og afstemme forventnin­ger, når vi møder borgerne. Det er et ansvar, vi har som lokalpolit­ikere, og det vil vi fortsat løfte. Men vi har brug for, at regeringen og Folketinge­t tør stemple ind i diskussion­en og vaere med til at traeffe de beslutning­er, der skal bringe vores velfaerdss­amfund ind i fremtiden.

let at fortaelle vaelgerne, at der er brug for grundlaegg­ende forandring­er i den velfaerdsm­odel, som de fleste af os har kendt gennem hele livet.

Men det er helt nødvendigt, hvis vi vil bevare danskernes opbakning til velfaerdss­amfundet og sikre, at også den naeste generation har adgang til gode offentlige skoler, plejehjem, børnehaver og botilbud.

Det er bestemt ikke

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark