Jyllands-Posten

Konspirati­onsteorier får os til at slå hjernen fra

- DÉSIRÉE OHRBECK Cand.mag., Seattle

USA er landet med den ene skøre konspirati­onsteori efter den anden.

Det kan forekomme komisk, hvad folk i det store cowboyland kan overbevise­s til at tro på.

Men når man på den ene side har våbenføre maend og kvinder med blind mistro over for systemet og på den anden en pragmatisk taenkende befolkning, der ikke skal have noget klinket og derfor tier, så har man en potentiel farlig cocktail, der kan vaere samfundsae­ndrende i en autoritaer retning.

Der er forleden i USA blevet frigivet dokumenter, der navngiver prominente personer i forbindels­e med den højt profilered­e Jeffrey Epsteins sexring.

Jeffrey Epstein begik selvmord, mens han afsonede en dom for seksuelle forbrydels­er, som han og hans partner arrangered­e for elitens højtståend­e, magtfulde maend, der ønskede seksuelle ydelser fra unge kvinder under den kriminelle lavalder.

Sagen får massiv omtale i USA, for dokumenter­ne indeholder efter sigende navne som Donald Trump, Bill Clinton, grundlaegg­eren af Microsoft Bill Gates og engelske prins Andrew.

frigivet, før konspirati­onsteorier­ne florerer. »Vi hører ikke den rigtige historie,« siger højreorien­terede konspirati­onsteoreti­kere.

Knap er dokumenter­ne

»Demokrater­ne forsøger at skjule en paedofilir­ing,« fortsaette­r de.

»Vent og se: Når sandheden kommer frem, bliver det samfundsom­vaeltende,« lyder det gang på gang som i et andet sektshow.

Budskabet er, at du ikke skal tro på det, du ser. Det er det, ”de” skjuler, der er det vigtige.

borger kan det vaere svaert at orientere sig i et univers, der vender og drejer tingene, så man skal holde tungen lige i munden for ikke at blive rundtosset.

Der er utroligt mange historier, hvoraf mange peger i modsigende retninger. Som skarntydes­aft bliver mistillid drypvist en del af måden,

Som helt almindelig

vi opfatter nyheder med.

Og det er en del af den underligge­nde pointe med konspirati­onsteorier.

De skal gøre os traette. Og ikke mindst skal de gøre os traette af. Traette af politikern­e, traette af nyhederne, traette af det meste.

For når vi er traette af noget, lukker vi af – og det gavner dem, der ønsker, vi ikke skal tage del i demokratie­t.

Her i USA er konspirati­onsteorier en stor forretning, de mest kendte konspirati­onsbevaege­lser er MAGA og QAnon, men der er masser af influencer­e og medier, der lever af at vaere såkaldte ”konspirati­onsentrepr­enører”.

Der er måske endnu ikke så mange konspirati­onsteorier i omløb i Danmark, som vi oplever i USA.

Men hvis man kan tage historien til indtaegt, så er det blot et spørgsmål om tid, før også danskerne endeløst bliver fodret med konspirati­onsteorier. Og målet er for dem alle, at de skal ødelaegge vores tillid til de demokratis­ke institutio­ner og processer.

Danmark har en høj grad af tillid til demokratis­ke institutio­ner. Det har den amerikansk­e befolkning ikke.

Befolkning­en er splittet, demokratie­t lider. Hvis tilliden til fundamenta­le institutio­ner og demokratis­ke grundpille­r lider, så påvirker det et lands stabilitet og demokrati, praecis dét er konspirati­onsteoreti­kernes formål.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark