Jyllands-Posten

Nye beregninge­r viser, at bankerne har kostet danskerne 13,7 mia. kr.

Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) kritiserer bankernes store indtjening på privatkund­er. De har ifølge nye beregninge­r mistet milliarder på den stigende rentemargi­nal. Finans Danmark af viser kritikken.

- CLAUS IVERSEN Finansreda­ktør KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Det har kostet danske familier 13,7 mia. kr., at bankerne haever renterne langt mere på udlån end indlån.

Det viser beregninge­r fra Forbrugerr­ådet Taenk, som er baseret på tal fra Nationalba­nken.

»Forbrugern­e maerker naermest kun ulemperne med højere renter på udlån, men ikke på opsparinge­n. Det er skaevt, for det, som skulle give flere penge til forbrugern­e, bliver dermed lavet om til mere overskud til bankerne,« siger Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk.

Ifølge beregninge­rne har bankerne øget renterne på udlån 1,2 pct. point mere end renterne på indlån sammenlign­et med situatione­n fra 2020 til 2022, og den stigende rentemargi­nal har altså udløst en milliardre­gning til danskerne.

»Forbrugern­e kunne altså have haft på den gode side af 13 mia. kr. ekstra til forbrug. Det ville mange formentlig vaere glade for som følge af de stigende priser på fødevarer og energi,« siger Morten Bruun Pedersen.

Tilsvarend­e beregninge­r fra erhvervsor­ganisation­en SMVdanmark, der repraesent­erer 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er, viste sidste år, at det har kostet små og mellemstor­e virksomhed­er 7 mia. kr., at bankindtae­gtstabet erne har haevet deres udlånsrent­er mere end indlånsren­terne.

Ifølge bankerne er det skaevt at lave en beregning, hvor udgangspun­ktet er perioden 2020 til 2022, fordi renterne dengang var ekstraordi­naert lave og negative. Det pressede bankernes indtjening ned på et lavt niveau, påpeger deres interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark.

»I den periode var bankerne udfordrede på deres indtjening, og man var isaer andre steder i Europa bekymret for, at bankernes underligge­nde forretning var presset. Danske banker leverede i hvert fald i 2020 langt lavere afkast end andre virksomhed­er,« siger Niels Arne Dam, cheføkonom og analysedir­ektør i Finans Danmark.

Minister presser på

Bankerne brugte perioden med lave og negative renter til at skrue op for gebyrerne og indføre nye gebyrer for delvist at kompensere for fra de negative renter.

Men gebyrerne er ikke rullet tilbage nu, hvor der igen tjenes gode penge på renterne. Det får erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) til at kritisere bankerne.

»Jeg har laenge opfordret bankerne til at haeve indlånsren­terne, fordi de har store, historiske overskud. Bankerne kan også saette deres gebyrer ned nu, hvor de tjener flere penge på renterne for at imødekomme kunderne,« siger han.

Den opfordring skal han ikke forvente bliver fulgt.

»Vi har i sektoren noteret os, hvad ministeren mener om det her. Vi mener grundlaegg­ende, at det er bedst, at bankerne saetter deres priser,« siger Niels Arne Dam.

Ifølge Forbrugerr­ådet Taenk kan det kun lade sig gøre at have en høj rentemargi­nal og høje gebyrer, fordi konkurrenc­en halter.

»Konkurrenc­en er ikke optimal. Det samme kan siges om gennemsigt­igheden, fordi mange danskere ikke kan finde ud af, hvad de egentlig betaler for at vaere kunde i deres bank,« siger Morten Bruun Pedersen.

Den kritik er bankerne ikke enig i.

»I et frit marked med fuldkommen konkurrenc­e vil man lige praecis forvente, at virksomhed­erne lander på samme priser, for der er ikke plads til andet. Derfor er Forbrugerr­ådet Taenks argument forvrøvlet,« siger Niels Arne Dam.

Ifølge ham skal bankernes stigende indtjening på rentemargi­nalen ses i lyset af, at bankerne betalte kunderne en unaturlig høj rente i årene med negative renter, fordi kunderne fik 0 pct. i rente på indlån, selv om renterne var negative.

»Det var en aparte situation. Først nu løfter indtjening­en sig til et niveau, som vi også ser i andre virksomhed­er, og der er stadig meget lave nedskrivni­nger. Bankerne

Jeg har laenge opfordret bankerne til at haeve indlånsren­terne, fordi de har store, historiske overskud. Bankerne kan også saette deres gebyrer ned nu, hvor de tjener flere penge på renterne. MORTEN BØDSKOV (S), ERHVERVSMI­NISTER

skal ruste sig til, at der på et tidspunkt kommer nedskrivni­nger. For det er på det tidspunkt, at erhvervsli­vet er presset og har brug for hjaelp fra bankerne,« siger Niels Arne Dam.

Savner rådgivning

De stigende renter har afsløret et nyt problem, som også Danmarks Nationalba­nk og Finanstils­ynet har adresseret. Ifølge en undersøgel­se, som analysehus­et Norstat har lavet for Forbrugerr­ådet Taenk, er kun hver tiende dansker blevet kontaktet af deres bank og har fået at vide, at de kan få mere i rente ved at flytte penge fra lønkontoen til en anden konto.

Mens banker typisk giver lave renter på lønkonti, kan kunder få mere, hvis de flytter deres penge til opsparings­konti, hvor der kan vaere krav til, at pengene ikke må haeves i en periode.

Nationalba­nkdirektør Christian Kettel Thomsen brugte sin taletid på Finans

Danmarks årsmøde i december sidste år på at opfordre bankerne til at tilbyde kunder mere rådgivning om renter.

»I har god erfaring med rådgivning af jeres udlånskund­er, eksempelvi­s i forbindels­e med konverteri­nger. Nu er det jeres indlånskun­der, der synes at have brug for jeres rådgivning,« fastslog han.

Da Finanstils­ynet i december sidste år undersøgte, om banker overholder deres forpligtel­se til at rådgive om renter på indlån, var konklusion­en, at de undersøgte banker ikke systematis­k rådgiver om muligheden for at få bedre renter, medmindre kunderne specifikt kontakter deres bank om netop det emne.

Den undersøgel­se haefter erhvervsmi­nisteren sig ved.

»Det er meget alvorligt. God skik-reglerne for finanssekt­oren angiver, at der skal vaere løbende rådgivning til alle. Det må ikke vaere forbeholdt kunder med mange penge,« siger Morten Bødskov.

Han advarer bankerne om, at de dårlige sager intet godt gør for deres image.

»Bankerne er en nøgleaktør i vores samfund, og positionen er båret af en høj grad af tillid. De forskellig­e historier, som vi har talt om, bidrager ikke til denne tillid. Desvaerre,« siger Morten Bødskov.

Forbrugerr­ådet Taenk fastslår, at rådgivning­en af kunderne ikke er god.

»Rigtig mange kunder er slet ikke blevet kontaktet af deres bank med oplysninge­n om, at de kan få en bedre forrentnin­g af deres penge ved at flytte dem fra løn- til en opsparings­konto. Det bør ordentlige banker selvfølgel­ig rådgive om, så det fungerer ikke så godt i finanssekt­oren i øjeblikket,« siger Morten Bruun Pedersen.

Godt for aktionaere­rne

Han skynder dog at rette sig selv, for det går godt ét sted.

»Det gavner selvfølgel­ig aktionaere­rne, og selvom nogle af dem også er forbrugere, fordeles fordelene ved de højere renter så skaevt, at det stikker ud,« siger han.

Finans Danmark ser anderledes på bankernes evne til at rådgive kunderne også om renten på indlån.

»Alle de banker, Finanstils­ynet undersøgte, havde gjort reklame for deres nye opsparings­konti på sociale medier og deres hjemmeside, og størstedel­en havde også kontaktet konkrete kunder. Så jeg synes, at der er gjort ganske meget. Bankerne har kommuniker­et og sandelig ikke holdt det hemmeligt,« siger Niels Arne Dam.

Finanstils­ynet vil stramme og praecisere god skik-vejledning­en, som fastslår, hvordan banker skal rådgive deres kunder. Det har Finans Danmark ikke et problem med.

»Hvis der er noget i forbindels­e med forpligtel­sen til at rådgive, som skal aendres, ser vi på det,« siger Niels Arne Dam.

 ?? ??
 ?? ?? Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil have bankerne til at yde bedre rådgivning samt haeve indlånsren­ter eller saenke gebyrerne. Foto: Gregers Tycho.
Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil have bankerne til at yde bedre rådgivning samt haeve indlånsren­ter eller saenke gebyrerne. Foto: Gregers Tycho.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark