Jyllands-Posten

Nykredit: Største fald i inflatione­n siden 1970’erne

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflatione­n steg for anden måned i traek. Det aendrer dog ikke på, at den gennemsnit­lige inflation i hele 2023 bankede ned, lyder det fra Nykredit.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Lige så hurtigt og voldsomt, som prisstorme­n ramte den danske økonomi i 2022, lige så hurtigt forsvandt den naesten igen i det forgangne år. Det står klart, efter at Danmarks Statistik onsdag morgen har offentligg­jort tallet for inflatione­n i december.

Med dette tal i hånden kan der nemlig gøres status for hele 2023, og det har man gjort i Nykredit, hvor lommeregne­ren viser, at den gennemsnit­lige årlige inflation for 2023 dermed landede på 3,3 pct. Sammenlign­er man med 2022, hvor det årlige gennemsnit lød på 7,7 pct., er der tale om det største fald i den årlige inflation i naesten 50 år, konkludere­r man i Nykredit.

»Det er det største fald i den gennemsnit­lige årlige inflation siden 1975,« skriver Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

Forventet stigning

Dykker vi ned i inflations­tallet for december, så endte priserne målt på årsbasis med at stige med 0,7 pct. i december. Til sammenlign­ing lå tallet for november på 0,6 pct., og det er anden måned i traek, at in- opad. flationen har pil

Den lille stigning i inflatione­n er dog ikke noget, der får alarmerne til at blinke blandt landets økonomer.

»Inflatione­n tager et meget lille spring op i december. Stigningen kommer dog helt som forventet og er på ingen måde noget, som giver anledning til de store panderynke­r. Det er først og fremmest teknik, som igen får inflatione­n til at pege op. For ser vi på den månedlige prisudvikl­ing, så faldt den rent faktisk i december,« skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkon­om i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

Samme melding kommer fra Mette Hørdum Larsen, der er cheføkonom i Lederne.

»Effekten af de noget lavere energipris­er i 2023 sammenlign­et med 2022 begynder at forsvinde ud af opgørelsen. Det traekker inflatione­n lidt op igen fra det meget lave niveau taet på nul i oktober 2023. Med en fortsat faldende kerneinfla­tion er det underligge­nde prispres stadig aftagende,« skriver hun i en kommentar.

Hun henviser til, at kerneinfla­tionen i december aftog til 2,6 pct. mod 3 pct. i november.

I Sydbank haefter man sig ved, at de sidste tre måneder af 2023 generelt var gode for danskernes pengepunge. For nyligt viste tal for lønudvikli­ngen i fjerde kvartal fra Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA), at lønningern­e var steget med naesten 5 pct.

Det resultered­e i den største stigning i købekrafte­n i to årtier, påpeger Sydbank.

»I hele traeskolae­ngder er købekrafte­n i snit steget med 1.250 kroner om måneden i fjerde kvartal for en typisk børnefamil­ie,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkon­om i Sydbank, i en

kommentar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark