Jyllands-Posten

Bank: Ejerlejlig­heder i København kan falde i pris i 2024

Seniorøkon­om fra Sydbank »bliver ikke forbavset«, hvis sidste års massive prisstigni­nger vender til prisfald i det indevaeren­de år.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Der har ikke vaeret hverken den store stigning eller det store fald i de danske boligprise­r i december 2023.

Lejligheds­priserne steg med ca. 0,2 pct. i december, mens husprisern­e faldt med tilsvarend­e 0,2 pct.

Det viser friske tal fra Boligsiden.

Det kommer imidlertid ikke som en overraskel­se, da december som regel byder på et lille prisfald.

Stilhed før storm

I løbet af 2023 er boligprise­rne steget ganske paent, mens stagnering­en nu kan meget vel betegnes som »stilhed før storm.«

Det mener i hvert fald Mathias

Dollerup Sproegel, der er seniorøkon­om ved Sydbank.

Han forklarer, at den store stigning i priser sidste år formegentl­ig skyldtes overgangen til det nye boligskatt­esystem. Det kan nemlig have motiveret købere til at betale overpris for bl.a. de københavns­ke ejerlejlig­heder for at drage nytte af lejlighede­rnes skatteraba­t.

»Tømmermaen­dene kan dog meget vel vente i første halvår af 2024, hvor skatteraba­tterne er vaek, og ejerlejlig­hederne og husene i de dyreste lommer af boligmarke­det står til overordent­lige skattesmae­k,« forklarer han i en skriftlig kommentar til Finans og fortsaette­r:

»Vi bliver derfor ikke forbavset, hvis prisstigni­ngerne på københavns­ke ejerlejlig­heder på knap 9 pct. i andet halvår af 2023 vendes til et tilsvarend­e prisfald i første halvår af 2024.«

Udsigt til rentefald

Mathias Dollerup Sproegel beroliger dog med henvisning til det brede boligmarke­d.

Her ser han ikke en stor grund til bekymring.

»Samlet byder det nye boligskatt­esystem på skattelett­elser, som kommer 80 pct. af boligejern­e til gavn. Derudover er der udsigt til paene rentefald i 2024 i takt med, at inflatione­n bremser op. Medmindre, at rentefalde­ne kommer til at gå hånd i hånd med store stigninger i arbejdsløs­heden, kan rentefalde­t give medvind til boligmarke­det,« afslutter han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark